Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Norges særeste bobil

Tekst
Foto

Tom Høiensahls doning har sett indremisjonen fra innsiden, nå skal den på norgesturné.

Tidlig på 1980-tallet bygde Rico Bilinnredning på Karmøy om en staselig Oldsmobile Delta 88 Royale til bobil på oppdrag fra en omreisende skinnhandler. Siden har den tilhørt Indremisjonen i Ålesund og to andre eiere, før den kom i hendene på Tom Høiensahl (55). Mannen fra Moss har så smått begynt restaurering samtidig som han krysser Sommer-Norge på måfå.

Fakta: Kjøretøy-cv

1979 Renault 10 (1972)

1996 Toyota Hiace (1983)

2006 Mitsubishi Pajero (1976)

2012 Peugeot Partner Dangel (2008)

2012 Toyota Hiace (1983)

2015 Ford Ranchero (1977)

2015 Oldsmobile Delta 88 Royale bobil (1978)

Hvorfor du og bobil?
Jeg er en unge av Forsvaret som stadig måtte flytte og som aldri rakk å få venner. Da jeg nå, mye senere, ble enkemann, var eneste løsning å kjøpe bobil, som jeg mener er den enkleste og billigste måten å bli kjent med folk på.

Hvordan er bobilen kontaktskapende?
Alle har meninger om bilen, og de fleste kommenterer at den er noe for seg selv.

Hvem er du blitt kjent med på grunn av bilen?
Jeg trives godt som medlem av American Car Owner Club i Moss. Jeg har også truffet en flott jente som deler gleden ved hobbyen min.

Du har teft for gode kjøp?
Nei, det har jeg ikke. Jeg kommer aldri til å få igjen pengene jeg legger i denne. Men jeg liker å ta vare på slikt som ikke alle andre har.

Hva lukter bobilen?
Hjemmekoselig. Den rake motsetning til en ny bil.

Hva har du alltid med ombord?
Kaffe og fyrstikker. Planen er å bytte ut det enkle, rødspritbaserte kokeapparatet med gassløsning.

Hva er miljøvennlig ved kolossen?
Et 80 watts solcellepanel som sørger for strøm til boenhetens batterier. Ellers: Når bilen på 2,2 tonn først er i siget, holder den farten fint – uten helt å tømme tank og lommebok.

Hvor går turen i sommer?
Vi skal reise gjennom Norge, fra Moss til Finnmark. Jeg har allerede vært over hele fjølen med farkosten, så jeg er trygg på at den holder.

Hvordan planlegger du turene?
Planlegging? Nei, fy så kjedelig. Jeg foretrekker å legge vekk kartet og se hvor veien fører meg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.