Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Gjenbruk. Hvis du trenger julepynt, kan bruktbutikken være et ypperlig sted å lete.

Gjenbruk. Hvis du trenger julepynt, kan bruktbutikken være et ypperlig sted å lete.

– Det skal være litt skattejakt å handle i bruktbutikkene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ferdinand Wagner Lorenz publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ny bruktbutikk i Oslo sentrum.

– For noen år siden var det kanskje litt flere folk som ikke hadde så mye penger som kjøpte brukt, men nå finner du hele spekteret av samfunnet i butikken vår, sier butikksjef Ellen Ravnemyr Jonassen (29) i den nyåpnede bruktbutikken M&E Second Hand.

Butikken skjuler seg i et gammelt bankhvelv i Grensen i Oslo. Fra høyttalerne klinger sambatoner ut i det langstrakte lokalet – godt beskyttet av de gamle hvelvdørene som kunne vært tatt rett ut av en Hollywood-produksjon med bankrøvertema.

Enten du er på utkikk etter nytt servise, slips til julebordet, nye gamle boots eller Tsjajkovskij på vinyl, er du kommet til rett sted – selv om det kanskje ikke er det første stedet å lete etter vintage designerklær.

Butikk og bærekraft

Butikken har tre faste ansatte, 22 frivillige medarbeidere og dekker 700 m². M&E Second Hand er et samarbeid mellom den norske Maritastiftelsen, som arbeider med rusforebyggende arbeid, og svenske Erikshjälpen, som jobber mot fattigdom og utsatthet blant barn.

De åpnet sin første butikk på Ensjø i 2018, før de i år flyttet til nye lokaler på Hasle.

– Det er en god blanding av folk som jobber her: pensjonister, skoleungdom, folk som er ivrige etter å lære norsk, men også folk med fulltidsjobb som ønsker å bidra, sier Jonassen.

– Fellesnevneren er gjerne at de er opptatt av bærekraft.

Fakta: M&E Second Hand

Samarbeid mellom den norske hjelpeorganisasjonen Maritastiftelsen og svenske Erikshjälpen.

Driver to bruktbutikker i Oslo, én på Hasle og én i Grensen 3.

Butikkene baserer seg på donasjoner og frivillig arbeid, overskuddet går til de to organisasjonene.

mesecondhand.no

Møblement. I sentrumsbutikken finner du som oftest ting som er enkle å ta med seg, mens søsterbutikken på Hasle har mye møbler

Møblement. I sentrumsbutikken finner du som oftest ting som er enkle å ta med seg, mens søsterbutikken på Hasle har mye møbler

Unike gaver

Selv om formålet er å tjene penger for Maritastifelsen og Erikshjälpen, er det ingen hemmelighet at det er bra for miljøet å kjøpe brukt. Det som butikkene ikke får solgt, sendes til bruktbutikker i andre land som sliter med færre donasjoner.

­– ­Noen vintage-butikker og finere bruktbutikker har et kuratert utvalg. Der har de lett etter skattene og kan ha akkurat det du er ute etter. Ulempen er at det ofte er ganske dyrt. Det skal være litt skattejakt å handle i bruktbutikkene, sier Jonassen.

I julestrien gir bruktbutikker muligheten til å gi noe unikt i gave, noe som ikke finnes i alle hjem. Det er gjerne litt risikofylt når man ikke kan bytte størrelser.

– Men da kan du for eksempel kjøpe et gavekort og la vedkommende plukke ut noe selv, foreslår butikksjefen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.