Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bobilalarm: Dette kan bli stygt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Embret Sæter publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hva skjer når uerfarne sjåfører setter seg bak rattet i en bil som er 7,5 meter lang og 2,3 meter bred? Potensiell katastrofe.

Akkurat idet du trodde stengte grenser skulle befri oss fra de tusenvis av køskapende tyske bobilene fulle av fiskestenger, lunkent øl og frossen wienerschnitzel på pittoreske norske veier, skjer det. Utleie og salg av tilsvarende typer nokså daukjørte hus på hjul, tar av i Norge. «Alle» har en nabo som i sommer skal leie bobil.

Båtfolket er bekymret for alle ferskingene som skal ut på sjøen i sommer. På vegne av bilfolket vil jeg slå alarm om hva som venter på norske sommerveier når førstegangskjørende leie-bobilister skal snirkle seg rundt på våre mange, vakre, men smale veier.

Kanskje vil vi se følgende scenarioer:

🚐 Det mest åpenbare er køen som danner seg bak bilen. Folk – som i utgangspunktet ikke satt på første rad da de gikk på kjøreskolen for x antall år siden – skal snegle seg rundt på smale veier i et 3,5 tungt tonn hus på 7,5 ganger 2,3 meter, drevet av en italiensk dieselmotor med 130 ganske slitne hestekrefter. Det er nødt til å bety trøbbel for alle medtrafikanter.

🚐 En ikke navngitt rallylegende skal en gang ha sagt noe i nærheten av «veien blir ikke bredere, bare fordi du kjører sakte». Flatt jern er ikke noen god idé å følge for uerfarne bobilister. Spesielt ikke for oss medtrafikanter.

🚐 Sysselsettingen vil øke i felgopprettingsbransjen, samt i vedlikeholdsbransjen for kantsteiner og midtrabatter rundt i det ganske land. Lange kjøretøy er aldri så lange som når du skal svinge inn trange gater i landets tettsteder.

🚐 Lengden er likevel ikke det mest bekymringsfulle. Det er det bredden som er. Sidespeilene kommer til å ligge grøftelangs.

🚐 Vil skilsmisseraten øke? Uavhengig av hvem som sitter bak rattet, kan den viktige kommunikasjonen mellom den som styrer og den som står bak og vinker, svikte. Potensialet for stor skade på både stolthet og bobil er definitivt til stede.

Det er ikke mer å si enn at katastrofen er varslet. Vær forberedt.

For deg som leier bil: Husk å krysse av for redusert egenandel i leiekontrakten, først som sist.

For alle andre: slapp av, du er på ferie.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.