Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ingen norgesvenn. – Jeg vet intet om Norge. Absolutt ingenting, forteller rapperen Lil Yachty.

Ingen norgesvenn. – Jeg vet intet om Norge. Absolutt ingenting, forteller rapperen Lil Yachty.

– Hvorfor jeg begynte å rappe? Jeg vet ikke, det var en hobby og jeg hadde lyst til å prøve det

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Oslo

Tre år senere har norgesaktuelle Lil Yachty millioner av lyttere på Spotify.

– Huh?

D2 har fått Miles Parks McCollum (20) på tråden, men han viser kjapt hvorfor han som rapperen Lil Yachty har bidratt til å sette sjangeren «mumlerap» på kartet, kjennetegnet med enkle tekster og slørete diksjon. De fleste spørsmål besvares med et «huh» eller et «yeah», det blir aldri mer enn to sammenhengende setninger på spørsmål som hvorfor han begynte å rappe etter at han fullførte high school.

Fakta: Lil Yachty

Debuterte med ep-en «Summer Songs» (2015).

Har over tolv millioner månedlige lyttere på Spotify.

Opptrer på X-Games på Fornebu lørdag 19. mai.

instagram.com/lilyachty

– Hvorfor? Jeg vet ikke, det var en hobby og jeg hadde lyst til å prøve det. Folkene rundt meg oppmuntret meg, forteller rapperen, som gjør sin første norgeskonsert på X-Games på Fornebu lørdag 19. mai.

Instagram-kjendis

Han vokste opp i Mableton utenfor Atlanta, en by med rundt 40.000 innbyggere, men tror ikke småbylivet gjorde ham noe annerledes.

– Det er en «chill» by, men det er ikke noe spesielt med den. Det er bare en småby utenfor Atlanta, der jeg pleide å besøke faren min i helgene. Så jeg vokste egentlig også opp i Atlanta.

I 2015 flyttet han til New York, der han ble noe av en Instagram-kjendis på grunn av sine røde fletter, fargerike klær og tette bånd til flere andre gatemotepersonligheter. Han rakk å debutere som modell i en visning av Kanye Wests joggesko, før musikken ble førsteprioritet etter mikstapen «Lil Boat» (2016) og hits som «Minnesota», «One Night» og ikke minst «Broccoli», et samarbeid med DRAM, som klatret til femteplass på de amerikanske hitlistene. Noen utdypning av sjangeren hans får vi ikke.

– Det er hva det er, skjønner du hva jeg sier, det er ikke en del av noe annet.

Så vokste da Lil Yachty opp med et bredt utvalg helter i tenårene, han forteller om forbilder som den evig søkende rapperen Kid Cudi, emopopperne Fall Out Boy og de melankolske popperlene som triller ut av ermet til Chris Martin i Coldplay.

– «Fix You», «X&Y», «Yellow», jeg elsker Coldplay, mann. Jeg skulle ønske jeg visste hvor de finner melodiene sine.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med D2s beste saker rett i innboksen.

Meld deg på her

Mindre humor

Da Lil Yachty slo gjennom i 2016 hørtes musikken ut som en munter miks av pop, emo og hiphop, og selv om fjorårets debutalbum «Teenage Emotions» satte ord på hva som styrer dagens hitlister, klarte det ikke å sette fyr på strømmelistene i samme grad som tidligere.

På årets stjernespekkede «Lil Boat 2»-album, gitt ut på plateselskapet til hiphoptrioen Migos og som gikk rett inn på en sterk andreplass i USA, fremstår Yachty som mest opptatt av å vise sine mange kritikere at han driver med ordentlig hiphop. «Musikken som gjorde ham berømt var lett, men morsom. Dette, derimot, føles bare tungrodd,» oppsummerte The Guardians kritiker. Den absurde humoren er erstattet av flat og aggressiv selvskryt og jakten på de gode melodiene har havnet i bakre rekke, noe han bekrefter i svaret på spørsmålet om hvor han finner sine melodier.

– Jeg ser ikke etter melodier, jeg ser etter «crazy-ass beats».

* (Vilkår)