Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Protest. Det er ikke første gang Iran er preget av opptøyer, men denne gangen er demonstrasjonene mer utbredte enn på lenge. New York Times kaller det en «gryende revolusjon».

Protest. Det er ikke første gang Iran er preget av opptøyer, men denne gangen er demonstrasjonene mer utbredte enn på lenge. New York Times kaller det en «gryende revolusjon».

Irans befolkning kjemper for sin frihet – til lyden av en britisk poplåt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Julia Afshary-Kaasa publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Hvordan ble en ni år gammel kjærlighetssang til lyden av en gryende iransk revolusjon?

«Herregud, for en corny låt.»

Det tenker jeg mens jeg skroller på Tiktok og ser video etter video av opptøyene i Iran.

En gruppe ungdommer er samlet i sentrum av storbyen Shiraz. De danner en stor sirkel med et bål i midten. Hvitkledd og med langt, flagrende hår danser en jente seg frem til bålet og slenger et stykke stoff på flammene. Det er hijaben hennes.

En voksen mann løper. Han forsvinner ut av kameralinsen i noen sekunder, før han vender tilbake. Han bærer på en ung jente, kanskje i begynnelsen av tenårene. Hun er livløs – lemmene slenger ekkelt rundt henne, ansiktet er dekket av blod.

Fakta: Opptøyene i Iran

16. september døde 22 år gamle Masha Amini i Teheran, etter et møte med moralpolitiet.

Etter dødsfallet har det vært opptøyer i minst 80 iranske byer.

Organisasjonen Iran Human Rights mener at 92 mennesker er blitt drept i opptøyene så langt.

Hvor mange som er arrestert, vites ikke – i bare én iransk provins ble 450 arrestert etter ti dager med opptøyer.

En jente står med ryggen vendt mot kameraet. Foran henne er det bare kaos – militærpoliti med skjold, demonstranter med knyttnevene i luften, brennende biler. Hun viser aldri ansiktet til kameraet, men setter det blonde håret opp i en knute. Så løper hun rett inn i kaoset.

Senere leser jeg at jenta heter Hadis Najafi. Hun er død, etter å ha blitt skutt seks ganger, angivelig av militærpolitiet. Familien hennes sørger.

Alle videoene har det samme lydsporet – en liveversjon av låten «Another Love» av den britiske singer-songwriteren Tom Odell. Hvordan ble en britisk kjærlighetssang lyden av en gryende iransk revolusjon?

Sinne og sorg

Slik fungerer Tiktok: Du laster opp en eller flere videoer som appen kan redigere for deg. Du kan laste opp videoene med original lyd, men Tiktok er først og fremst en app for lyd-memes, hvor «virale» lyder brukes i forskjellige settinger. Det er som en hviskelek, hvor brukere tolker lyden av en gammel video og gir den ny mening.

Tom Odells «Another Love» kom ut i 2013. Versjonen som har gått viralt, stammer fra en konsert i Nederland. Odell synger, men den patosladede stemmen hans drukner i lyden av publikum.

And if somebody hurts you, I wanna fight
But my hand's been broken one too many times

Odell-fansen skriker ordene, de spytter dem ut. Hver stavelse er full av sinne og sorg.

So I'll use my voice, I'll be so fucking rude
Words they always win, but I know I'll lose

I publikumets munn blir sangen et innbitt forsvar av en såret elsker.

Støtteerklæring

Ifølge et estimat fra 2020 er 60 prosent av Irans 80 millioner innbyggere under 30 år. Det er disse som nå krever en endring, etter 22 år gamle Masha Aminis dødsfall. Amini ble huket inn av Irans moralpoliti fordi hijaben hennes var for løs. Demonstrantene mener politiet drepte henne.

«Another Love» er ikke den eneste lyden av Iran. En mor som synger en persisk nattasang over sin sønns kiste. To hijabløse jenter som synger en iransk versjon av den antifascistiske sangen «Bella Ciao». Horder av mennesker som roper «Marg Bar Khamenei» – død over Irans geistlige leder, Ali Khamenei.

Men «Another Love» har noe annet. Den er som en støtteerklæring. «Jeg vil hjelpe deg», sier den. «Jeg vil ta denne kampen for deg.» Slik oppfattes den også av Irans befolkning, om man skal tro Tiktok. «Tusen takk fra Iran», skriver de der, med emojier av det iranske flagget.

Så får det bare være at den er litt corny.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.