Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Hjem til jul. Den britiske popgruppen Saint Etienne tar julesinglene sine seriøst, og har utgitt en perlerad siden tidlig på 90-tallet. Årets «Her Winter Coat» er vemodig drømmende.

Hjem til jul. Den britiske popgruppen Saint Etienne tar julesinglene sine seriøst, og har utgitt en perlerad siden tidlig på 90-tallet. Årets «Her Winter Coat» er vemodig drømmende.

Årets beste julemusikk

Tekst

Vil du få varsel hver gang Audun Vinger publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Selv i annerledesåret 2021 er det flust med nye julesanger å lytte til.

Om det er én ting man ikke trenger mer av, er det ny julemusikk.

For det første er det altfor mye der ute fra før.

For det andre handler jo julen i stor grad om tradisjoner og intens dyrking av det man allerede kjenner.

For det tredje burde julemusikk fungere som et mentalt fløyelsteppe i bakgrunnen, uten dissonante eller overinteressante elementer som får gjestene til å kommentere at det i det hele tatt spilles musikk.

Mye nytt fra England

Men, på samme måte som noen av oss skal være uhyre vågale, og eksperimentere med nye og spenstige vinkombinasjoner til den samme gamle julemiddagen, er det også dem som ikke kan få nok av ny julemusikk.

En av dem er regissør Geir Henning Hopland, som også står bak plateselskapet Nordpolen Musikklubb, som kommer med én utgivelse i året. Nå er deres niende julesingel her, og i år er det med den walisiske vidunderpopmakeren Gruff Rhys fra 90-tallsheltene Super Furry Animals. Hans sardoniske popperle «Post Apocalypse Christmas» byr på den samme følelsen mange av oss sitter med nå uansett, men vær forsiktig med oppfordringen i b-siden «Slashed Wrists This Christmas».

Et annet veteranband som vet å feire jul er den britiske poptrioen Saint Etienne, som har gitt ut en drøss julesanger, og har en årlig julefest som årets høydepunkt. Deres gave i 2021 er den elektronisk vemodige «Her Winter Coat», som er ekstra fin i en lang dubversjon. Ånden fra 1994 blir beholdt i det moody, instrumentale ekstrasporet «Lillehammer».

Apropos trioer er jo Abba-comebacket en av årets største salgssuksesser. En av de skjønneste låtene på «Voyage» er nå ute som julesingle, den sjarmerende og besteforeldreaktige «Little Things».

R&b og jazz

Soul og r&b er en gjenganger i det amerikanske julemusikkmarkedet, og årets stjerneutgivelse i denne leiren kommer fra Bryson Tiller. Han gir en bittersøt tolkning av tradisjonene på «A Different Christmas», blant annet med Justin Bieber som gjest.

Men jazz er og blir den beste julemusikken, og her må vi trekke frem Norah Jones’ velspilte og lune «I Dream of Christmas». I sin organiske retrostil bør ikke dette skremme noen, platen viser denne glimrende sangeren og pianisten fra sin mest omgjengelige side, i en blanding av nyskrevne julelåter og et par man har hørt litt vel mange versjoner av fra før.

Jazz er og blir den beste julemusikken

Norsk jul

Også her i Norge flommer det over av julemusikk, med fine tradisjoner med julekonserter fra Bugge Wesseltoft, The Source og The Switch som spennende alternativer til de tusen pompøse julekirkekonsertene, som vel uansett blir avholdt for halve saler.

Men hjemme må det være lov å kose seg, eller? Den melodiske psychrockeren Hilma Nikolaisen, som utga en av årets fineste plater i «Heritage», kommer med sin femte julelåt, den helt perfekte «Hum Hum». Her er det perfekt miks av umiddelbar julestemning og individuell karakter, og den klinger godt sammen med hennes tidligere høytidssanger.

Ny juleslager. Hilma Nikolaisen byr på en perfekt julelåt med «Hum Hum».

Ny juleslager. Hilma Nikolaisen byr på en perfekt julelåt med «Hum Hum».

Popstjernen Daniel Kvammen skjerper greiene, og leverer sin vakreste låt av året i den mykt behagelige, men også ganske såre «Venter på mirakelet», en velklingende duett med den unike singer/songwriteren Daniela Reyes.

Trøst for ørene i en tid på året som nok ikke er like hyggelig for alle.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.