Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Carl Louis gjenoppdaget musikken da han selv begynte å synge

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Holen publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Elektronikaartisten var vant til å jage applausen fra likesinnede elektronika-produsenter. Så satte han vokalen først.

Ny arbeidsmetode. Carl Louis følte han oppdaget musikk på nytt med «Silent Soldier». –Som elektronikaartist med bakgrunn fra house har alltid produksjonen vært i fokus, det er der man høster applaus fra likesinnede. Vokal er bare et element som skal forsterke produksjonen, og ikke motsatt. Nå måtte jeg snu dette på hodet.

Ny arbeidsmetode. Carl Louis følte han oppdaget musikk på nytt med «Silent Soldier». –Som elektronikaartist med bakgrunn fra house har alltid produksjonen vært i fokus, det er der man høster applaus fra likesinnede. Vokal er bare et element som skal forsterke produksjonen, og ikke motsatt. Nå måtte jeg snu dette på hodet.

Du norske elektronika-mann, hva driver du egentlig med der oppe på scenen? Hva slags tanker skjuler du bak skjegget/masken/gliset, mens du lar divaer, rappere og popstjerner ta seg av vokalen?

Carl Arvid Lehne (31) hadde i ti år levd etter den uskrevne elektronika-regelen om at noen andre får ta seg av vokalen, først i duoen CLMD og deretter som soloartisten Carl Louis. Men så slo det ham: Hvorfor kan han ikke bare synge selv?

Fakta: Carl Louis

Carl Arvid Lehne, artist, komponist og låtskriver fra Snarøya, født i 1988.

Tidligere med i duoen CLMD, med Martin Bjercke.

Gikk solo i 2014, best kjent for singlene «Telescope» og «Human Again» med Ary, samt albumet «Memory Lane» (2017).

Gir ut albumet «Silent Soldier» fredag 4. oktober.

soundcloud.com/carllouis

Det oppsto først som et behov, fordi han midt i den kreative prosessen ikke alltid hadde en dyktig vokalist for hånden i miljøet rundt Tanken i Sandvika. Og det som startet som demospor, syntes Lehne etter hvert ble mer enn godt nok til å slippes løs i verden.

– Det var et innfall, og siden jeg ikke hadde noen tidligere erfaring, satte det også i gang en lang prosess. Det var ikke sånn at jeg plukket opp mikrofonen og det som kom ut låt bra. Snarere motsatt. Jeg har flere ganger tenkt at studionaboene mine må ha trodd at jeg har mistet det fullstendig, forklarer Lehne.

Den hellige gral

Fredag 4. oktober gir han ut albumet «Silent Soldier», og synger på alle de ti sporene. Også inspirasjonskildene er blitt bredere, røttene ligger fortsatt i melodisk house og elektronika, men nå er også sporene fra nyere indie-artister som Tame Impala, Miike Snow og Pete, Bjorn and John, samt singer/songwritere fra 1960-og 1970-årene blitt tydeligere.

– At Tame Impala oppnår stor kommersiell suksess med en i utgangspunktet smal sjanger gir meg håp i denne algoritmestyrte musikkbransjen. Suksess med egen musikk på egne premisser er den hellige gral, sier Lehne, og forteller at tanken på å lage en låt uten å være avhengig av andre, appellerte veldig til ham.

– Da var det bare å fortsette å synge. Jeg lot meg inspirere av artister jeg liker, som kanskje ikke har tidenes sangstemme, men får det til å låte dritkult og troverdig. Hvis de får det til, så kanskje jeg kan også.

Zombie-Carl

For å få endene til å møtes lager Lehne musikk for reklame og tv, der spesielt samarbeidet med John Erik Kaada med musikken til sesong to og tre av NRK-serien «ZombieLars» var inspirerende.

Og det er bare å venne seg til å høre sangstemmen til Carl Louis fremover.

– «Silent Soldier » er definitivt mitt frieste og mest personlige prosjekt. Ikke bare fordi jeg synger, men også fordi alle ordene kommer fra meg og mine tanker. Musikk er formidling av følelser og noen ganger kommer intellektet i veien. Så jeg laget mantraet «er det fett, så er det fett» for å unngå overtenking.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.