Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Man finner like mye punk som pop i det vi gjør

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ola Vikås publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Punktilnærming. Beachheads’ debutalbum har et definert livepreg. – Å snakke om sound i dag blir nesten en klisjé. Man bruker stort sett det samme utstyret som andre band, mye høres veldig clean ut. Vi har en punkete tilnærming til pop, sier Vidar Landa.

Punktilnærming. Beachheads’ debutalbum har et definert livepreg. – Å snakke om sound i dag blir nesten en klisjé. Man bruker stort sett det samme utstyret som andre band, mye høres veldig clean ut. Vi har en punkete tilnærming til pop, sier Vidar Landa.

Med Beachheads forsøker Kvelertak-medlemmene Vidar Landa og Marvin Nygård seg på powerpop.

Det begynte som en måte å kverke dødtid på. Etter å ha spilt konserter sammen tidligere på dagen, brukte gitarist Vidar Landa og bassist Marvin Nygård kveldene bakerst i turnébussen med å legge frem riffskisser til hverandre – musikalske innfall som muligens ikke ville passe inn hos deres hovedgeskjeft, Kvelertak.

Fakta: Beachheads

Grunnlagt i 2013.

Deres selvtitulerte debutalbum kommer i disse dager, på plateselskapet Fysisk Format.

Består av Børild Haughom, Vidar Landa, Marvin Nygård og Espen Kvaløy.

– En får gjort utrolig mye i et band som Kvelertak, men dette var et utløp for andre musikalske ideer, forteller Landa på telefon.

Felles referanser

Idéutvekslingen bakerst i bussen resulterte i kvartetten Beachheads, som i disse dager slipper sitt selvtitulerte debutalbum. Der Kvelertak har videreforedlet arven etter åttitallets heavyrock og hardcore, peker Landa på andre inspirasjonskilder bak Beachheads.

– Etter hvert som vi fikk en tanke om hva disse låtskissene skulle bli, ble band som The Vipers, The Replacements og Teenage Fanclub en slags felles referanse for Marvin og meg. Vi møttes på midten, sier Landa.

Fengende

Smakebitene fra debutalbumet er blitt beskrevet som powerpop. «Deres selvtitulerte debutalbum høres ut som en metallelskende versjon av Sugar, Foo Fighters på Big Star-kjøret, eller gammel Teenage Fanclub – om de brukte mer tid på treningssenteret enn i platebutikken», skrev Rolling Stone Magazine nylig.

– Det er en veldig bred definisjon av sjangeren. Man finner like mye punk som pop i det vi gjør. Vi har vært veldig fokuserte på enkeltlåter. Da jeg og Marvin spilte låter for hverandre i turnébussen, gikk det mye i catchy, kjappe enkeltlåter, som gikk fort inn i fengende refreng. Det er vel det som kjennetegner god powerpop. Vi låt mye hardere i begynnelsen, men Børild formet låtene med vokalen sin, sier Landa.

Fort gjort

I tillegg til Landa, Nygård og trommeslager Espen Kvaløy, består bandet av vokalist Børild Haughom. Mens Kvaløy spiller i metallbandet Overthrow, er Haughom et relativt ubeskrevet blad.

– Børild solgte merch for oss på de første turneene til Kvelertak. Vi hadde bare lyst til å spille i band med ham – han er en utrolig fin fyr, og man vil jo helst spille i band med folk man liker. Det var egentlig ingen som hadde hørt ham synge noe særlig før, men han ble med på de første demoene vi spilte inn, og det låt veldig bra. Det er også fint at han er veldig personlig i måten han uttrykker seg i tekstene sine, sier Landa.

Albumet ble spilt inn på kun fem dager. Mange av låtene er rene liveopptak.

– Det var bevisst, fordi det var det uttrykket vi ønsket. Vi har aldri vært typiske studiomusikere. Vi er best på å spille inn live, sammen, i ett rom, i stedet for å sitte og flisespikke på lyden senere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.