Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Villeste vesten

Tekst

Uten pionerene i Jackson Hole hadde ikke skikjøringen vært like fri.

Fakta:

D2s skiguide presenterer de fineste skistedene i verden akkurat nå

Jackson Hole ligger ved foten av Rocky Mountains, inntil Snake River i Wyoming. John Colter kom hit allerede i 1806, som første hvite mann, for å forsøke å lure indianere til å bytte skinn mot sprit.

Noen år senere fulgte en gjeng franske pelsjegere i hans fotspor. Da de vandret gjennom det som i dag er Yellowstone National Park, så de noen usedvanlig store fjell i horisonten. Etter måneder i villmarken, kalte de fjellene Les Trois Tetons – De tre bryster – et navn som er blitt stående.

I dag er Jackson Hole et berømt og myte­omspunnet skisted, etter min mening det beste i hele Nord-Amerika. Det meste av skikjøringen foregår på de to fjellene Rendezvous og Apres Vous. Fallhøyden i Jackson Hole er 1261 meter, hvilket er mer enn hva de fleste nordamerikanske skisteder kan skryte av. En sammenligning med Alpene er på sin plass – både når det kommer til fallhøyde og størrelse på skiområdet. Terrenget er lekent, variert og bratt. Og det snør mye.

 

Skiwestern

Jackson Hole Mountain Resort ligger i landsbyen Teton Village, 20 minutter fra Jackson by. Det hviler en genuin westernfølelse over byen; truckene er svære og rodeoen plassert midt i sentrum. Kort sagt: Jackson er en veldig amerikansk by med høy redneck-faktor. Her kan man bo litt billigere enn i Teton Village, man har mer å velge mellom, og det er gangavstand til det meste. Byen er mindre tilpasset turister enn skiområdet, selv om shoppingutvalget antyder at det kommer en del tilreisende også til Jackson.

Når det snakkes om Jackson Hole, snakkes det som oftest om løssnøkjøring i bratt terreng, og det stemmer at dette først og fremst er et paradis for dyktige frikjørere – men det er et skisted med flere ansikter.

Faktum er at halvparten av skiområdet består av bakker som egner seg for nybegynnere og passe gode skikjørere. Løypene er av høy kvalitet, og man kan regne med lange, brede bakker i bølgende terreng.

Frikjøring

Tidligere var det forbudt å kjøre utenfor det merkede skiområdet i Jackson Hole. Den som likevel gjorde det, risikerte å miste heiskortet, få bot og i teorien havne i arresten. Slik er det fremdeles mange steder i USA og Canada, men Jackson Hole har vært en pioner i arbeidet med å finne en løsning på problemet: I 1999 satte Jackson Hole, som første ski­sted i Nord-Amerika, ut noen porter på fjellet.­ Via disse kan man forlate skiområdet og sette utfor i det ville terrenget på egen ­risiko. Det er altså lov å kjøre fritt, men man er nødt til å gjøre det via en av portene, ellers ryker heiskortet tvert. Ved ekstremt høy skredfare er portene stengt i et par timer eller dager.

Mye av den beste kjøringen foregår i skogen, men Jackson Hole tilbyr også gode muligheter for kjøring i høyalpint miljø, spesielt om du tar skiene på skulderen og trasker avgårde. Klatre opp til Cody Bowl, som ligger i rimelig gangavstand fra skiområdet. Etter snøfall er det alltid førstemann opp hit, men det er verdt hvert skritt. No Name er en annen bowl. Granite er en mer seriøs tur, den anbefales bare hvis du kjører sammen med noen som har lokalkunnskap. Om det er høy skredfare, bør du ikke tenke tanken. Four Pines byr på en av de beste turene i Jackson Hole.

Sted & miljø
★★★★

Fakta: Reisen dit

▶ Fly fra Norge til Jackson forutsetter to mellomlandinger. Det enkleste og billigste er å fly via Denver, med mellomlanding i New York, eller via Dallas med mellomlanding i London.
▶ 6-dagerspass kr 4200,-
▶ Sesongstart 27.11
▶ Sesongslutt 5.02

Jackson Hole
Skiheiser 12
Terrengparker 7

Høydeforskjell
▶ Fallmeter 1261 m
▶ Topp   3185 m
▶ Bunn   1924 m
Kilde: skiinfo.no / skiresort.info

Nedfarter 116
Km med nedfarter  116
▶ Lett 14 %
▶ Krevende 43 %
▶ Ekspert 43 %
Lengste nedfart 11,6 km

Fakta:

Tips
▶ Teton pass ligger en knapp halvtime fra skiområdet, langs Highway 22 mellom Wilson, Wyoming og Victor, Idaho. Dette er Jackson Holes beste område for toppturer. Passet ligger på 2750 meter, og ofte faller det mer snø her. Turer for enhver smak, fra korte og enkle til lange og bratte.

Toppturer
★★★★

Tips
Heliskiing
▶ Prøv heliskiing for en dag. Eller heli touring. Fly med helikopter til fjell rundt Jackson Hole. High Mountain Heli-Skiing har drevet med heliskiing siden 1974. heliskijackson.com

Fakta:

Praktiske tips
▶ Vær tidlig ute etter snøfall. Taubanen, the tram, er populær, så pass på å være blant de første i køen. På en pudderdag er det magisk å kjøre rett ned fra toppen av heisen. Fallhøyden er 1261 meter!

▶ Fly rett til Jackson. Flyplassen ligger bare et kvarter utenfor byen. Det går direkteruter til og fra Chicago, Washington, San Francisco og ti andre større amerikanske flyplasser.

Fakta:

Jackson Hole Air Force er en gjeng med våghalser som siden 1986 har frikjørt i områdene rundt Jackson Hole. Medlemmene bærer jakkemerker med mottoet «Swift. Silent. Deep.» Etter hver eneste skidag, samles de rundt denne benken.

Frikjøring
★★★★★

Bakkekjøring
★★★★

Fakta:

BESTE TUR
▶ Four Pines. Her kan snøen bli liggende relativt urørt i flere dager etter et snøfall, noe som ellers er uvanlig i Jackson Hole. Four Pines nås via en out of bounds-port nær toppen av taubanen, og deretter 20–30 minutters gange i terrenget. Turen begynner ved fire trær på toppen av en ås.

Fakta:

Tips
Overnatting
Hotel Terra er et lekkert hotell bare noen stavtak fra heisene i Teton Village. Hotellet er nybygd og prisene deretter – drøyt 2000 kroner for et dobbeltrom. hotelterrajacksonhole.com

The Inn er et lavprisalternativ med helt grei standard. Litt motellfølelse, men anbefalelsesverdig. The Inn ligger nær heisene i Teton Village. innatjh.com

The Wort Hotel ble oppført allerede i 1941. Elegant og sjarmerende. Nylig kåret til «Best Small Historic Hotel in America». Ligger i Jackson, men har gratis shuttle opp til skibakkene. worthotel.com

Fakta:

Tips
▶ Det ligger et par bakkerestauranter inne på skiområdet, med hamburgere, suppe og meksikansk mat på menyen. Nede i Teton Village finnes alt fra burgere til sushi og fransk cuisine. Har man råd, kan man spise godt. Ikke minst på Snake River Brewing Company, Jacksons lokale bryggeri, hvor man finner byens beste pizza. Man spiser midt blant øltankene!

▶ Million Dollar Cowboy Bar er et uramerikansk westernsted der barkrakkene er sadler og line dance er like selvfølgelig som en 300 grams biff.

▶ Afterskien på Mangy Moose i Teton Village har godt rykte på seg, og det er ikke bare ølet og fingermaten som er god: «The Moose» er flere ganger blitt kåret til en av Nord-Amerikas beste bakkerestauranter. Velg gjerne New York Steak, Buffalo Meatloaf Sandwich eller en litt for stor hamburger med klassisk tilbehør. Liveband nesten hver dag.    

Mat & drikke
★★★★★

Fakta:

Verdt å få med seg
Snake River Pale Ale er et fabelaktig godt øl fra Snake River Brewing Company, Jacksons prisbelønte mikrobryggeri.