Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik får du kontroll over pusten

Tekst

Ifølge verdensmester i skiskyting Liv Grete Skjelbreid Poirée (36) er det nesten ikke grenser for hvor mye man kan oppnå med et magedrag.

God pusteteknikk er en viktig ferdighet i alle idretter og prestasjonsyrker. Noen har dette naturlig fra fødselen av. Andre har kommet langt i idrettskarrieren før de ser at de puster galt. Å ta tak i pusteteknikken øker maksimums-
potensialet betraktelig.

Hva er god pusteteknikk?

For det første handler det om å få nok luft inn og nok avfallsstoffer ut. Kroppen styrer pustebehovet, men ved å ta dypere drag kan du puste mer effektivt. Jo mer du puster ned i magen, dess mer oksygen får du inn og pustefrekvensen blir lavere. For at teknikken skal fungere optimalt, må den være automatisert. Når du er ute i konkurranser, er det dumt hvis du må bruke krefter på å tenke over hvordan du puster og om du gjør det riktig eller ikke.

Hvordan skiller pusteteknikken i skiskyting seg fra annen idrett?

Vi har ikke noe valg, vi må puste riktig. For oss er pusteteknikk det mest nødvendige grunnlaget du kan ha for å oppnå gode prestasjoner.

Forklar.

Skiskyting er to idretter i én. Den ene krever mye vilje og adrenalin, den andre krever ro og presisjon. Du er avhengig av evnen til å kunne justere deg opp og ned etter hva du skal gjennomføre. På vei ut i sporet må du klare å bygge opp et spenningsnivå, på vei inn på standplass handler det om å roe kroppen ned igjen.

Hvordan foregår spenningsreguleringen?

Jeg styres i stor grad av følelser, så mye av det er vanskelig å forklare, men jeg begynner veldig tidlig å jobbe med pusten. Det holder ikke å hive seg ut i en konkurransesituasjon uten å ha med deg pusten. Under oppvarmingen bruker jeg visualisering og pust bevisst for å bygge opp spenningsnivået i kroppen.

Hvordan vet du at spenningsnivået er rett?

Når du føler at du er klar og at du har kontroll. Det er kjempestor forskjell på å være tent og stresset. Er jeg tent, er jeg rolig, men kjenner en voldsom energi bygge seg opp. Er jeg stresset, pleier jeg å sammenligne det med en fuglehund som ikke vet hvor den skal eller hva som skjer. Det blir kaos.

Hvordan tar du det ned igjen før skyting?

Jeg prøver å senke stressnivået og omstille meg. Det er ikke så farlig om pusten går fort, så lenge jeg er rolig. Under skytingen dreier det seg om å finne rytmen. Pusten går i bølger. Trikset er å trekke av på samme punkt i pustesyklusen hver gang. Du trekker for eksempel pusten, slipper ut litt, holder den i det du trekker av og slipper ut resten. Det optimale er å ha nøyaktig like mange hundredeler mellom hvert skudd.

Pust handler mye om kontroll?

Ja. Du må ha kontroll over kroppen, det er ikke kroppen som skal kontrollere deg. Har du ikke kontroll på pusten, er det nesten umulig å styre spenningsnivået og i neste omgang konsentrasjonen. Dette er viktig for å bli en toppidrettsutøver, ikke minst for å få et bedre liv.

Har du noen eksempler fra eget liv?

Fødsel! Når jeg har vært redd og følt at jeg ikke har kontroll på en situasjon, så er pusten i det minste noe jeg kan kontrollere. Det gjør meg i stand til å tenke klart og adlyde de beskjedene jeg får. Det samme gjelder hvis jeg skal holde foredrag for mange mennesker.

Går du på jakt?

Nei, men jeg har venner som jakter og vet alt om hvor mye pusteteknikk har å si. Plutselig står dyret der og man får et rush av adrenalin. Da er det utrolig viktig å kunne roe ned før du skyter. Det handler tross alt om et liv som skal tas. Det skal man ikke ta lett på.

 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på D2: