Hun fikk sparken som sosialarbeider. Nå er Mashama Bailey kåret til USAs viktigste kokk

Stjernekokken gjenoppfinner det amerikanske kjøkkenet.

tekst  Nils Anker  foto  David B. Torch

13. Oktober 2022 – Savannah, Georgia

Sittende mester. Fra sin gamle rutebilstasjon i Savannah, har Mashama Bailey og The Grey flere ganger blitt kåret til USAs beste restaurant. Time Magazine utropte den til et av verdens 100 flotteste steder å besøke. Bailey, kjent også fra Netflix-serien «Chef’s Table», vant i sommer James Beard-prisen for Amerikas fremste chef. Hun mener alt ville vært umulig for kun ti år siden.

– Jeg gikk inn her første gang som en idiot – altså helt på måfå, sa den enslige sidemannen i baren på The Grey og plantet to fulltatoverte armer over en ribeye steak som antagelig kunne mettet et helt pubertalt guttekor.

Han jobbet seg gjennom kjøttstykket systematisk, nesten kokett, visste han var iakttatt, tok dype slurker av en bourbon ved siden av et pliktig glass appelsinjuice. Det var jo frokost.

– Jeg var ny i byen. Ante ikke hva jeg hadde i vente. Siden har jeg vært her hver bidige søndag formiddag!

Så bød han sine medgjester – oss tilfeldige sammenraskede i baren – å smake på maten hans, forsikret om at han var vaksinert. Alle takket ja. Jeg vil ha det samme som den herren der.

Finnes det noen bedre nasjon i verden å være bargjest i enn USA?

I lokalet, en gammel Greyhound-busstasjon fra 1938, dirret det nå av tidlig promille, av sult, av musikk, av blod som tilkom kinnene. Finnes det noen bedre nasjon i verden å være bargjest i enn USA? Om det er en flyplass, et bortgjemt landlig veikryss eller på tykkeste Manhattan: Amerikanere kan kunsten å drikke alene, men sammen, på høye stolben, stirrende rett fremfor seg.

Å våkne etter en lang natt i sørstatsperlen Savannah i Georgia kan bringe villfarelse om hvor i verden du befinner deg. Du rykkes opp av en nesten tropisk fuktighet. En meksikansk cola, en fresende iskald øl, duften av denne barmaten som straks skal bli din, og du plasseres sakte tilbake i livet.