Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Redaksjonen. Live Skarbø (fra venstre), Jørgen Gomnæs, Alvin Santos, Even Knudsen og Nic Herlofson (på stolen) står bak det nye tennismagasinet Final.

Redaksjonen. Live Skarbø (fra venstre), Jørgen Gomnæs, Alvin Santos, Even Knudsen og Nic Herlofson (på stolen) står bak det nye tennismagasinet Final.

I Casper Ruud har Norge fått sin første tennisstjerne. Nå har Norge også fått sitt første internasjonale tennismagasin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Simen V. Gonsholt publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Bladet for deg som vil lese om tenniskulturen både på Ytre Hebridene og i Indre Oslofjord.

Oslo-baserte og engelskspråklige Final er et nytt magasinprosjekt fra mote- og reklamefotografen Jørgen Gomnæs (39), og eksplisitt «not another tennis magazine», som det står på forsiden.

Fakta: Final

Nytt norsk, engelskspråklig tennismagasin.

Basert i Oslo. Drevet av Jørgen Gomnæs (creative director), Nicolai Benjamin Herlofson (chief editor) og Even Knudsen (production).

finalmagazine.net

Det er kanskje ikke mange om benet i denne nisjen at man som leser vil behøve en slik forsikring, men det er liten tvil om at Final skiller seg ut i den norske tidsskriftoffentligheten. Både i format (hele 24 x 34 centimeter, større enn de fleste magasiner, nærmere hodet på en tennisracket), papirkvalitet (ubestrøket, tradisjonelt offsettrykk) og ikke minst redaksjonelt innhold.

Blant hovedsakene i første nummer er en historisk tekst om den tyske baronen Gottfried Alexander Maximilian Walter Kurt Freiherr von Cramm, som vant French Open i 1934 og siden ble arrestert og tiltalt for homofili av sitt hjemlands naziregime; en reisereportasje fra den eneste tennisbanen på Ytre Hebridene; og et fotoopptak fra indre Oslofjord og Ulvøy Tennisklubb med såpass mye sports-bh og bar hud at en tennisbutikk vest i Oslo takket nei til å føre Final.

15

Halvveis jålete

– Du vet, vi har ikke egentlig noen tenniskultur, vi, sier Jørgen Gomnæs.

– Vi har veldig mange tennisinteresserte og vi har fått desto flere nå etter Casper Ruuds suksess. Men i mange andre land er det litt kultur rundt sporten – man er ute på banen og spiller, og så setter man seg i klubbhuset og spiser en bedre lunsj og drikker vin. Da er det automatisk litt mer åpning for sånne ting. For Final er halvveis jålete, det er mote inni der, det er litt andre ting. Mens i Norge møtes man på steder som dette og så stikker man hjem igjen.

Vi sitter på en spillerbenk av plank, i en oppblåsbar boblehall i Oslo. Jørgen Gomnæs trikser en ball med racketen mens han snakker. Han begynte for alvor å spille tennis i voksen alder, og for noen år siden fikk han vansker med å gjøre det, på grunn av kraftige ryggsmerter, som viste seg å være en sjelden kreftdiagnose. Strålebehandlingen gikk bra – og forehanden hans er tilsynelatende i god behold – men behandlingen utmattet ham i perioder fullstendig.

– Så jeg har hatt noen år hvor jeg har ligget rett ut på sofaen og sett på tennis, delvis, men også hatt god tid på meg til å tenke over hva man kan gjøre for å finne tilbake til den essensielle gleden ved fotografi. Og for meg er svaret å skape noe som ikke allerede eksisterer. Som ser sporten med et litt annet blikk.

Fire store

Den foreløpige planen for Final, som han driver sammen med bransjekollegaen Even Knudsen og det tidligere tennistalentet og Eurosport-kommentator Nic Herlofson, er å komme ut fire ganger i året.

Magasinet har en utsalgspris på 28 euro (eller nærmere 300 kroner) og er ikke tilgjengelig i løssalg, bare gjennom utvalgte tennisforhandlere i Norge, men også i England, Frankrike og USA, og snart også i utvalgte klesbutikker og på «enkelte flyplasser rundt om».

– Så det virker som om det er en viss interesse for det her, sier Jørgen Gomnæs.

– Det er ikke bare onkel Frank som har tegnet abonnement, liksom.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.