Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Det er viktig å ha en vegg som er heftig nok

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild Telle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Klatring er i ferd med å gripe tak som den nye folkesporten. Et av Nord-Europas største klatresentre åpner på Skullerud i Oslo.

– Jeg tror klatring i lang tid har vært en hemmelighet, sier Norges beste klatrer Magnus Midtbø (28).

Kort i sveisen og kjapp i vendingene flyr han opp de tre etasjene på Oslo Klatresenter. På øverste galleri, med vinduer i alle retninger, ser han utover Norges største klatresenter på Skullerud i Oslo.

​Brutalt og bratt. Det nye klatresenteret på Skullerud i Oslo lar de tøffeste klatrerne – som Magnus Midtbø – bryne seg i en bratt, brutal bue.  

​Brutalt og bratt. Det nye klatresenteret på Skullerud i Oslo lar de tøffeste klatrerne – som Magnus Midtbø – bryne seg i en bratt, brutal bue.  

3250 kvadratmeter klatreflate fordelt på 3050 kvadratmeter gulvflate, 1100 kvadratmeter buldrearealer og 160 taulinjer. En gigantisk kube er praktisk talt heist ned på bygget for å sikre de høythengende 18 meterne som taket nå måler. Fra galleriet kikker Magnus Midtbø ned på 40 klatrelinjer. De lyse granittgrå finerveggene nærmest skriker etter kalk og svarte friksjonsmerker.

Fakta: Oslo Klatresenter på Skullerud

Åpner lørdag 1. april.

Klatresenteret har 3250 kvadratmeter klatreflate, 1100 kvadratmeter buldrearealer, 160 taulinjer og en takhøyde på 18 meter.

På eiersiden finner du blant andre Magnus Midtbø, Alexander Gamme og Cecilie Skog.

– 17,5 meter, nikker Midtbø.

Men det heftigste står midt i rommet: En katedral av en klatrevegg. Buet, bratt og brutal. Her kan du på en god dag henge opp-ned og nyte Østmarka og Kolsåstoppen ut gjennom vinduene mens melkesyren pumper ut i blodet.

– Det er viktig å ha en vegg som er heftig nok, bratt nok og lang nok for de virkelig sterke klatrerne.

Femti-femti

– I løpet av de siste 20 årene har antallet klatrere mer enn tidoblet seg. I dag er det nok rundt 20.000 klatrere i stockholmsområdet, forteller Trevor Cooper-Williams, direktør ved Stockholms eldste klatresenter Klätterverket.

Han er også styreleder i klatreindustriens hovedorganisasjon i Sverige (Climbing Industry Association of Sweden). Når han sier tidoblet, så refererer han til inneklatrerne, for det er i hovedsak den gruppen som vokser mest.

– Det er blitt en folkesport, sier Cooper-Williams.

Og spesielt damene har kastet seg på klatringen. Fra 80/20-fordeling for ti år siden, ligger den i dag på 50/50, mener han.

I dag har den svenske hovedstaden fem klatresentre, hvor to av dem åpnet de siste fem årene. Et sjette er på vei.

– Men det er fortsatt fullt hver eneste kveld på absolutt alle stedene, sier Cooper-Williams.

Også i USA har innendørsklatringen tatt av. I fjor åpnet det 27 nye store, kommersielle sentre i USA. Sosiale medier får noe av æren for den økende klatremassen. Solbrune kropper som dingler fra en fjellside gjør seg bra i en visuell verden. Magnus Midtbø alene har over 84.000 følgere på Instagram.

Medeier. Norges beste klatrer, Magnus Midtbø, er medeier i det nye klatresenteret.  

Medeier. Norges beste klatrer, Magnus Midtbø, er medeier i det nye klatresenteret.  

Fire år

Ideen om et virkelig stort klatresenter er en visjon Midtbø delte med klatrer Amir Solberg og resten av gutta i Tjelmeland Friksjon, som for anledningen er flydd over fra Sotra for å bygge vegger. Men det var først da grunneier Anders Opsahl, som eier store deler av Skullerud og som slekter på Skullerud gård, sendte dem en epost: «De gamle lokalene etter Tandberg Radiofabrikker stod tomme. Kunne man ikke igjen få inn litt lyd og leven?»

Klatrerne fikk med seg eventyrerne Alexander Gamme og Cecilie Skog og begge av byens klatreklubber; Kolsås klatreklubb og Oslo klatreklubb. Den største aksjonæren, Amir Solberg, eier 14 prosent, ut over det er aksjeandelene spredt litt her og litt der, som i et stort spleiselag. Med mangfold på eiersiden, er målet å bygge opp senteret fra innsiden.

– Driften skal være like bra som selve fasilitetene, sier Midtbø.

Det blir et eget rom for de som vil trene hardt. Et eget, lyddempet rom for barnebursdager. Mengder av bulder, og 20 auto-belays som gjør at man kan klatre helt uten sikringsferdigheter.

Kontrasten er stor til tiden da Midtbø som ti-åring begynte å klatre i Bergenshallen. Han har sett sin del av klatresentre opp gjennom årene. Er det noe han har savnet, er det vanskelige nok ruter.

Magnus Midtbø kikker opp langs den ferdigskrudde ruten som buer horisontalt ut midt i rommet. Analyserer.

– Ikke at det blir et problem her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.