Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Helt Stein. Gullalpinist Stein Eriksen regnes nærmest som en slags freestylegrenens far. Her ses han i Aspen, Colorado, på 1950-tallet mens han gjør sin berømte salto.

Helt Stein. Gullalpinist Stein Eriksen regnes nærmest som en slags freestylegrenens far. Her ses han i Aspen, Colorado, på 1950-tallet mens han gjør sin berømte salto.

Brødrene revolusjonerte skisporten. 70 år etter gjør skimerket comeback

Tekst

Vil du få varsel hver gang Nils Anker publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Lanserer ski og strikkegensermerket Streamlines.

Marius Eriksen (1922–2009) – undertegnede har egne barndomsminner av alpinisten, flyveresset, krigsfangen, skuespilleren, butikkinnehaveren og mannen som ga navnet til Marius-genseren.

Minnene knytter seg til en fritidseiendom på Hvaler i Østfold, der Eriksen var inngiftet i ganske perifer familie borti bukten, og der svigerfaren hans – en eldre olympisk feltrytter og offiser – pleide å ri på stranden og sole seg stående.

Jeg husker Marius Eriksen ankom i båt og med full bravur; mørkebrun av solen, med hvite dunlerretbukser og røde bukseseler over den bare overkroppen og med en perlerad så melkehvit at den kunne skimtes fra land og kun vel ble overgått av hans bror, stilalpinisten og gullmedaljøren Stein Eriksens (1927–2015).

Fakta: Streamlines

Norsk ski- og klesmerke.

Lanseres av Martine Eriksen, datter av Marius Eriksen, niese av Stein Eriksen. Samarbeid med Devold og Stereo skis.

streamlines.no

Alpinsportens dna

Stein Eriksen var verdenskjent som «Mr. Ski» i hjemlandet USA, regelrett skisportens Fred Astaire, kjent for å kjøre rett på portene med omvendt skulder, eller for sine uanstrengte grasiøse triks og «svalestup» – en slags far til hele freestyle-grenen.

Den ustoppelige Thor Gotaas ga nylig ut mursteinen «Marius og Stein Eriksen – et alpineventyr» om brødrene, og nå lanserer Marius' datter, Steins niese, Martine Eriksen, både ski og strikkegensere der dna-et fra de to evige Holmenkoll-gutter bokstavelig talt er intakt.

Brødrenes foreldre, Bitten og Marius senior, drev sportsforretning i Oslo på 1930-tallet. Her ble det solgt egenutviklede ski av merket Streamlines, samt egendesignete strikkegensere og alpinmote. Stein Eriksen skulle senere ta både OL- og VM-gull på Streamlines-ski.

Trekjerne

Strikkegenserne, designet av Bitten Eriksen, relanseres nå under navnet Streamlines og produseres hos Devold. I tillegg lanseres to alpinskimodeller utviklet med Jens Martin Johnsrud og norske Stereo skis.

Skiene er håndlaget på Åre skidfabrik og har norsk trekjerne levert fra Rønning treski.

Men før alt dette var det «Skihistorisk kveld» på Skimuseet med nevnte Martine Eriksen, Thor Gotaas og ikke minst dronning Sonja, som kom «med følge.»

­­– Med bakgrunn i boklanseringen og kommende vinter-OL i Beijing oppsto ideen om å ta opp igjen tradisjonen med produksjon av alpinski, gensere og ski-mote, forteller Martine Eriksen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.