Bicycles--Equipment and supplies, Motor vehicle, Bicycle tire, Smile, Car, Sky, Wheel

Krisp. «Beverly Hills 90210»-smukkas Luke Perry (1966–2019) fotografert på et enduroløp for kjendiser i 1991, iført en hvit t-skjorte, klassisk stylet sammen med denimbukser og dyr hårklipp.

Foto: Ron Galella/Getty Images

Stilkoden

Hvor finner jeg den perfekte hvite t-skjorten?

t Anders Kemp

Hei stilkoden! Det var mye snakk om den hvite t-skjorten, og særlig den skreddersydde varianten til Carmy, i forbindelse med første sesong av «The Bear». Men hvordan få den til å funke på en helt vanlig mannekropp? Og hva er den perfekte hvite t-skjorten i høst?

Hilsen Linus

Hei Linus!

Dette er vel en klassisk diskusjon for nerder som henger på klesforum og krangler om korrekt antall millimeter på overarmen. For litt siden skrev en reporter i den britiske avisen The Guardian en artikkel med samme problemstilling: Hvordan finne den perfekte t-skjorten? 

Målet for de fleste er vel å oppnå det Taylor Swift synger om i låten «Style»: «You got that long hair, slicked back, white T-shirt» – å finne en som passer deg, og som samtidig aldri går av moten.

Selv om plagget er selve symbolet på stilklisjeen «evigaktuell» – tenk bare på uniformen til størrelser som Marlon Brando, James Dean, Jane Birkin, Kate Moss eller Luke Perry her – vil du få forskjellige svar i jakten på en fasit. 

Mine venner sverger til Uniqlo, Arket, Cos, Hanes, Sunspel, nokså eksklusive James Perse (som selges på Moniker), Drake's, Levi's, tyske Merz b. Schwanen, norske Medium Tall (for dem over 185 centimeter) eller Gildan, det klassiske merket for band-t-skjorter. 

En kamerat er på jakt etter en som har litt videre hals «uten at det blir en sånn utringet boletrøye», en annen takler ikke vid i det hele tatt, «den må ligge limt til halsen, ellers er det rett i søplet».

Kona, som har rett i det meste, sverger til Samsøe & Samsøe.

Felles for de fleste er at de ønsker seg en som sitter godt – brysthår, sideflesk og eventuelle man boobs får ikke synes, og da er det eneste som gjelder å velge seg en t-skjorte i litt tyngre bomull, som er myk og behagelig, men som likevel gir en den umiskjennelige følelsen av å ta på seg en rustning. Det vil være selve ekvivalenten til en perfekt hvit skjorte.

Joint, Table, Muscle, Sleeve, Cooking

Pen hals. Jeremy Allen White som Carmen 'Carmy' Berzatto i Disney-serien The Bear, angivelig i t-skjorter fra Velva Sheen, Supremes samarbeid med Hanes og etter hvert; tyske Merz B. Schwanen.

Foto: Matt Dinerstein/FX

Made in the USA. Ok, vi er kanskje litt lei av «The Bear»-memer med ordspill på kokkefrasen «yes chef». Men da New York Times i fjor sommer avslørte at skuespiller Jeremy Allen Whites karakter Carmy går i hvite heavy cotton t-skjorter (i topakninger fra Cincinnati-baserte Velva Sheen), samt Supremes hvite Hanes-skjorter (tre for 500 kroner), føltes det som essensiell innsideinformasjon. 

De mest nerdete tyr til skreddersøm. 

Designer Tom Ford insisterte for eksempel en stund på å få sine t-skjorter fra La Rinascente i Milano omsydd – helt til han byttet til sitt eget merke, som hadde akkurat det riktige kuttet på overarmen for å vise frem hans bulende bicepser.

Moralen? Det finnes ikke en fasit, her gjelder det å prøve seg frem og finne en t-skjorte som passer akkurat din kropp og stil. Litt som med selve t-skjorten, må man altså starte med et blankt lerret. D2

Har du spørsmål om stil? Send dem til stilkoden@dn.no

Saken inneholder annonselenker som gir DN inntekter. Redaksjonens valg påvirkes ikke av dette.

Under Stilkoden finner du anbefalinger, noen ganger med annonselenker.  Hvis du kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, merket med «annonselenke», tjener DN penger. Hva vi skriver om i Stilkoden, er motivert av det vi mener er journalistisk interessant. Ingen eksterne aktører kan styre innholdet i denne spalten eller anbefalingene knyttet til saken.