Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sykkelguiden: Åre rundt

Tekst

Skandinavias største skisted og en sykkeldestinasjon i verdensklasse. Svenske Åre har noe for alle – uansett sesong.

Fakta:

D2S sykkelguide presenterer de fineste sykkelstedene i verden. Denne uken: Åre

Om sommeren forvandles det svenske skistedet Åre til et skikkelig sykkelparadis. Tettstedet har tilbudt heis til syklister helt siden 1994, men til tross for at VM i terrengsykling ble arrangert her allerede i 1999, ble ikke stedet en ordentlig sykkeldestinasjon før på midten av 2000-tallet, med Åre Bike Park som offisiell sykkelpark.

Med opp mot 900 fallhøydemeter og over 40 stier i enorme områder på Åreskutan, sammenlignes stedet med sykkeldestinasjoner som Whistler i Canada og Portes du Soleil i Alpene. Sykkelklubben Åre Berg-cyklister jobber hardt for å utvikle stinettet og de fantastiske stiene ved fjellområder som Issjödalen og Storulvån.

Hver sommer arrangerer klubben også det som er blitt Skandinavias største sykkelfestival, Åre Bike Festival, med en rekke morsomme konkurranser og arrangementer på grasrotnivå. I år arrangeres nordisk mesterskap i enduro i samarbeid med Åre Bike Festival.

Fakta:

Mattias Fredriksson er tidligere redaktør av skimagasinet Åka skidor, og har 20 års erfaring som internasjonal ski- og sykkel-fotograf. I D2 anbefaler han steder verdt å besøke med sykkel.

Lille Åre kan skryte av hele fem sykkelbutikker, med tilsammen godt og vel 200 sykler av ulike typer til leie. I tillegg finnes dyktige sykkelguider som lærer bort grunnleggende sykkelparksykling, samt viser vei ned fjellets beste stier. Det finnes også pump track og dirt jump for barna, tilpasset alle aldre.

Helhetlig sett kan ingen steder i Skandinavia sammenlignes med Åre – knapt nok i Europa. Sykkelkulturen i tettstedet med snaue 2000 innbyggere er på linje med den man finner i kanadiske British Columbia: pickuper lastet med sykler som er mer verdt enn doningen, sykkelbomser som kommer for sesongen. Her kretser det meste rundt sykling i sommerhalvåret.

 

Åre
Høyde over havet
390 m
Høyeste sykkelhøyde (med heis) 1274 m
Antall heiser 5
Heiskort 270 kr dagen
Sesong juni – september

Reisen dit: Det er gode forbindelser til Åre både med tog, buss og fly. Det er fint å fly både til Trondheim (to timers transfer) og Åre-Östersund (en drøy time).

Stisykling
★★★★
Sykkelpark
★★★★
Mat/drikke
★★★★★
Sted/miljø
★★★★★

 

Tips
Lei en guide

Om du vil bli en bedre freeride- eller utforsyklist, anbefales det å leie en guide. Guidene kan hjelpe deg med teknikken, og kjenner fjellet som sin egen lomme.

Tips
Mat og drikke

I år holder den populære og intime Vinbaren sommeråpent for første gang. Menyen er internasjonal, og vinutvalget er imponerende – det meste fås i glass. Werséns (bildet) ved Åre Torg og Parkvillan, de lokale syklistenes favoritt, kan også anbefales.

Tips
Sykle på St. Olavsleden

Denne pilegrimsleden er hele 564 kilometer lang, starter utenfor svenske Sundsvall og ender ved Nidaros­domen i Trondheim. Rundt Åre kan du sykle flere mil på fantastiske stier, og samtidig få med deg litt historie og kultur.

Tips
Easy Rider

En av verdens lengste maskinbygde løyper, som alle kan nyte. Den begynner ved taubanens fjellstasjon, 1274 meter over havet, og snirkler seg ned til Hummelstugan, nesten 400 fallhøydemeter lenger ned. Morsomt og vakkert!

Tips
Sykle til fjells

De siste årene er det blitt stadig mer populært å sykle ved Storulvån og Vålådalsfjällen, rundt 40 minutter fra Åre. Her finnes fjellsykling i verdensklasse. Turene til Issjödalen og Gåsåns vindskydd er to klassikere.

Tips
Shopping

Handle på Undersåkers Charkuteriefabrik. Her finner du gode, svenske kjøttvarer fra Jämtland. Drives av Magnus Nilsson, som også står bak restauranten Fäviken ­Magasinet på baksiden av Åreskutan.

Tips
Sykkelbutikk

Åre Bikes er Åres beste sykkelbutikk med nye sykler for salg og alle typer sykler for leie. Har også det beste verkstedet. arebikes.se

Tips
Overnatting
Hotell Åregården er byens eldste hotell, oppført allerede i 1895, og renovert før forrige vinter. Strøkent og klassisk. aregarden.com
Copperhill Mountain Lodge er Åredalens mest eksklusive hotell, som passer best for barnefamilier. Ligger på fjellet syv kilometer øst for tettstedet, har samtidig alt du trenger, inklusive Åres beste spa. copperhill.se

 

Mer fra D2s sykkelguide:
Whistler: Whistler er det første ski­stedet som ble en skikkelig sykkeldestinasjon

Matterhorn: I 150 år har Matterhorn hatt et magisk grep på fjellglade turister – nå også på de på to hjul

Livigno: Øst-Alpenes beste sykkeldestinasjon ligger utenfor allfarvei, men er verdt en omvei.

Grand Valley: I solfylte Grand Valley handler det meste om terrengsykling

Livigno: Øst-Alpenes beste sykkeldestinasjon ligger utenfor allfarvei, men er verdt en omvei

Narvik: Sykling og Narvik er ingen selvsagt kombinasjon. Det kommer til å endre seg

Laugavegur: Når skal verden oppdage at Island byr på terrengsykling i verdensklasse?

 

Se også:
Himmelsk sjøkreps: Gjør suksess med Ørjan Johannessens oppskrift på gåsehudfremkallende skjøkreps.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.