Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Har du tatt backup av livet ditt?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Snart slettes store deler av billedbasen Flickr.

Har du mer enn 1000 bilder lagret på fotodelingstjenesten Flickr, uten backup et annet sted, bør du stikke innom før 12. mars og kopiere bildene over til et trygt sted. Da er det nemlig slutt på dagens sjenerøse tilbud om en gratis terabyte med datalagring til hver bruker.

En stor del av den enorme basen skal slettes, slik at hver grastisbruker bare har maksimalt 1000 bilder igjen på kontoen. For 50 dollar i året lagrer man så mye man vil. Fristen ble utsatt etter at Flickrs nye eiere fikk mengder av protester fra brukerne, men om drøye to uker er det ubønnhørlig slutt.

Da trykker en kald fisk fra selskapet med det lite tillitvekkende navnet SmugMug på enter-tasten, og 15 år med visuell verdenshistorie spyles i dass.

Fakta: Kommentar: Jan Omdahl

Journalist og skribent. I D2 skriver han om teknologi, kultur og medier.

Demens

Det er et problem, dette. Ikke at Flickr avvikles som gratistilbud for lagring og deling av bilder, det er selvsagt litt vemodig for oss har vært der siden starten i 2004, men tjenesten har unektelig mistet sin relevans. Et flertall av dagens nettbrukere har ikke engang hørt om den.

Instagram, Snapchat og Facebook har overtatt som plattformer for fotodeling tilpasset den nye mobilhverdagen, tjenester som Dropbox og Google Foto har vist seg overlegent praktiske og trygge for backup og organisering av egne bilder, og proffbrukerne har funnet nye jaktmarker.

Fakta: Flickr

12. mars sletter fotodelingstjenesten Flickr store deler av den gigantiske billedbasen for brukere som ikke vil betale.

flickr.com

Det som derimot er et problem, er at vi innbiller oss at alt vi putter inn i nettet er der til evig tid (for så vidt en skrekkinnjagende tanke), at nettet er vår kollektive hukommelse, og at noen på et slags magisk vis skal holde denne ved like – uten at vi trenger å betale for det.

Slik er det dessverre ikke. Nettet lider av massiv hukommelsessvikt, det er dement, det råtner på rot. Nettsteder, nettsamfunn og nettjenester går konk, legges ned, selges, redesignes, rekonseptualiseres.

På veien forsvinner bildene, videoene, lydfilene, gif-ene, memene, artiklene, kommentarfeltene, koden – alt som kan fortelle oss og etterslekten hvem vi var, hva vi gjorde, tenkte, følte og mente, i 1999, i 2009, i 2019.

Nettet lider av massiv hukommelsessvikt, det er dement, det råtner på rot. Nettsteder, nettsamfunn og nettjenester går konk, legges ned, selges, redesignes

Høy pris

Snart er det bare giganter som Google og Facebook som har mulighet til å tilby gratis lagring av store mengder data, og kostnaden med disse konseptene kjenner vi.

Desto større grunn til å støtte verdifulle initiativ som Internet Archive, en ideell organisasjon som ifølge nettmagasinet Vox holder på med en storstilt lagring av alle bilder i den gigantiske Flickr-databasen merket med Creative Commons-lisenser for deling.

At Flickr-eier SmugMug har forsikret at akkurat disse bildene er trygge, sammen med bilder fra blant annet museer og andre offentlige institusjoner, bør vi selvsagt ikke stole et sekund på.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.