Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

20-årig student avslører kjendisers klimafiendtlige bruk av privatfly

Tekst

Vil du få varsel hver gang Jan Omdahl publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Taylor Swift topper verstinglisten.

Fly er det mest klimafiendtlige av transportmidler, og verst er de private jetflyene til verdens rikeste. Men hvem skulle trodd at Taylor Swift var kjendisen med det aller styggeste klima-fotavtrykket? Fra januar til utgangen av juli i år fløy hennes Falcon 7X hele 170 ganger, med et samlet CO2-utslipp på 8293 tonn. Til sammenligning står gjennomsnittsnordmannen for et årlig utslipp på 7,6 tonn.

Skam

Dette vet vi fordi Jack Sweeney, 20-årig informatikkstudent, sporer og publiserer informasjon på Twitter om flyvningene til kjendiser, politikere og toppledere fra tech-industrien. Swift topper en lite ærefull liste sammenstilt av bærekraftskonsulentene i selskapet Yard, basert på informasjon fra Sweeneys Twitter-konto @celebrityjets.

Representanter for Swift var raskt ute med å presisere at flyet ofte blir lånt eller leid ut, og at artisten selv bare har vært med på et fåtall av flyvningene. Klimaskammingen gikk likevel sin ubønnhørlige gang i sosiale medier.

Bot

Videre på listen finner vi eksbokser Floyd Mayweather, rapper Jay-Z, baseballspiller A-Rod, countryartist Blake Shelton, filmregissør Steven Spielberg, reality-kjendis Kim Kardashian, skuespiller Mark Wahlberg, tv-magnat Oprah Winfrey og rapper Travis Scott. Disse folkene flyr hit og dit slik vi andre bruker bil, tog eller buss, ofte over latterlig korte distanser, med et ekstremt klimafotavtrykk.

Sweeney bruker en automatisk programsnutt, en såkalt bot, som henter offentlig tilgjengelig informasjon fra flyenes ADS-B-transpondere. Løsningen gir ikke oversikt over alle private fly og flyvninger, men mange nok. Sweeneys bot publiserer automatisk hvor, når og hvor lenge flyene er i luften, hvor mye bensin som forbrukes, og hvor mye CO2 som slippes ut.

Fakta: @celebrityjets

Twitter-konto som automatisk sporer og publiserer informasjon om kjente rikfolks reiser med privatfly. Drives av informatikkstudenten Jack Sweeney (20).

@celebrityjets

Putin og Musk

Til forskjell fra en del annen fotfølging av profilerte personer, kan Sweeneys virksomhet sies å ha en viss samfunnsinteresse. Da Russland invaderte Ukraina, var han raskt ute med kontoen @ruoligarchjets, som sporet flyene til blant andre Vladimir Putin, Roman Abramovitsj, Alisjer Usmanov og Leonid Mikhelson.

Sweeney dukket opp på radaren første gang i 2020 med @elonjet, der han delte data om flyvningene til Elon Musks private Gulfstream G650ER. Det gikk ikke lang tid før Musk tilbød den irriterende unggutten 5000 dollar for å slutte å fortelle verden hvor flyet hans befant seg. Sweeney svarte at han kunne gjøre det i bytte mot en Tesla 3, men det dukket aldri opp noen elbil. Derfor vet vi at elbilgrunderens jet i skrivende stund befinner seg i Musks hjemby Austin, Texas, etter en del klimaødeleggende farting frem og tilbake til California.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.