Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Testartikkel

Tekst

Ingress

Selv om de nye byggene speiler samtiden og man både river og bygger om i et forrykende tempo, tar Chicago også vare på sin arkitektoniske kulturarv.

De mest ikoniske byggene får som regel stå trygt. Som tvillingtårnene Marina City fra 1964. Formet som maiskolber og plassert midt i sentrum, er de et av de mest gjenkjennelige landemerkene i Chicago.

– Jeg er veldig begeistret for Bertrand Goldberg som har designet dette bygget. Det er ikke bare ikonisk, det er et svært ambisiøst bygg, sier den spanske arkitekten Iker Gil (37).

– Tanken var å gi middelklassen mulighet til å bo midt i byen til en rimelig penge, og på den måten revitalisere byen. Slik tenker dagens arkitekter og eiendomsutviklere også, men Goldberg var forut for sin tid. 

Sammen med kona Julie Michaels (38), som også er arkitekt, har han bodd i Marina City siden 2005.

– Det er vanligere å bo i sentrum også for familier nå, venner av oss med barn ønsker å bli boende, og det dukker stadig opp nye sentrumsnære steder som er familievennlige. Lakeshore East-området er et godt eksempel, der har man bygget skoler, parker og dagligvarebutikker. Så det finnes mange flere bomuligheter for par med barn nå, men det er mest for familier med mye penger.

Trump Tower. Tilbake på kontoret til Stanley ­Tigerman blir arkitektlegenden hissig når han snakker om de nye leilighetsbyggene.

– Alle de nye byggene er dritt, de er stygge, og kun bygget for å tjene penger, sier arkitekten, som i 2011 utga biografien ­«Designing Bridges to Burn: Architectural Memoirs by Stanley Tigerman».

– Det er så mye som handler om profitt, ikke este­tikk. Jeg liker ikke boligblokkene, eller kontorbyggene. De er fantasiløse bygg som det går 13 av på ­dusinet.

Å gjøre om lagerbygg eller kontorbygg til en kombinasjon av luksushotell og leiligheter, er en av de mest fremtredende byggetrendene. Et av de mest kjente eksemplene er Trump Tower, som sto ferdig i 2008.

Tigerman er likevel optimistisk med tanke på ­Chicagos arkitektoniske fremtid.

– Jeg spår at det kommer til å bli en konfrontasjon mellom den nye kreative bølgen av arkitekter og generasjonen før dem, som nå drar til Kina for å designe bygg kun for å tjene penger. De er på hver sin planet, mener Tigerman.

– Det virker som den nye generasjonen med arkitekter har funnet sin stemme. De er eventyrlystne, så det er en god tid for arkitektur nå. Chicago er en by som er opptatt av kvalitetsarkitektur, eller den var det tidligere, og det ser ut til at det kommer til å bli slik igjen. Bare vent.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.