Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

«The L Word» er tilbake – strøm av lesbiske tv-serier på gang

Tekst

Vil du få varsel hver gang Mari Glans publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Tre nye tv-serier prøver å gi lesbiske karakterer mer plass – og ikke minst dybde.

«The L Word: Generation Q»

Fakta: «The L Word: Generation Q»

Premiere på HBO Nordic 9. desember

Serien er en fortsettelse av «The L Word» (2004–2009).

Oppfølgeren byr på et gjensyn med mange av karakterene fra originalserien, men introduserer også en ny generasjon skeive kvinner.

Da «The L Word» ble lansert i 2004 vakte den oppsikt. Tv-serien om en gruppe lesbiske kvinner i Los Angeles, var den første i sitt slag. Mange spådde at den ville bli starten på en lesbisk tv-revolusjon.

– Jeg ble veldig overrasket over at ingen tok opp stafettpinnen etter oss, fordi vi var helt overbevist om at det ville skje. I stedet etterlot vi oss et tomrom, sier «L Word»-skuespilleren Leisha Hailey, når D2 treffer henne i Los Angeles.

Med unntak av «Orange Is the New Black», «The Fosters» og «Wynonna Earp», er det i USA blitt produsert svært få prime time-serier som handler om lesbiske kvinner. Det finnes riktignok mange lesbiske karakterer i dramaer og komiserier, men fremstillingen er gjerne stereotyp og de er så godt som alltid biroller.

– Den lesbiske karakteren er dessuten ofte involvert i en romantisk og komplisert relasjon med en viktigere karakter, det handler sjelden om hvem hun er som menneske, sier Kate Moenning, som spilte Shane i «The L Word», og som også er med i oppfølgeren «The L Word: Generation Q».

Målet er å vise hva slags utfordringer en ny generasjon LHBTQ-personer står overfor. Hovedrolleinnehaver Jennifer Beals påpeker at unge, skeive mennesker fører opprøret videre på sin egen måte.

– Denne nye generasjonen holder på å endre spillereglene for godt, sier hun.

– De tillater ikke andre å definere hvem de er og har sin egen oppfattelse av seksualitet og identitet. På den måten er de grensesprengende rebeller, fordi det krever mot å kaste gamle definisjoner av kjønn og seksualitet på historiens skraphaug. Jeg synes det er veldig lovende.


«Batwoman»

Fakta: «Batwoman»

Går på HBO Nordic

Kate Kane er den første åpent lesbiske superheltinnen på tv, og Batmans kusine. Hun dukker opp i Gotham City tre år etter at han forsvant på mystisk vis.

Kate Kane alias Batwoman er den første lesbiske superheltinnen som får boltre seg på amerikansk tv i beste sendetid. Lesbiske Ruby Rose spiller hovedrollen, og hun mener verden har kommet langt når det gjelder å vise frem mangfold på tv, både når det gjelder etnisitet og seksuell legning.

– Internett har gjort det enklere for folk å finne flokken sin, men samtidig er nettmobbing av dem som er annerledes et kjempeproblem. Derfor var det viktig for meg å medvirke i serien, fortalte Ruby Rose under en pressekonferanse i Los Angeles, der D2 var til stede.

Skuespilleren fikk kjenne på nettmobbing selv, etter det ble kjent at hun skulle spille Batwoman. Kritikerne mente hun ikke passet til rollen, og hun ble beskyldt for å være heterofil, noe som førte til at hun takket for seg på Twitter.

Om surmagede nettroll ikke hadde sansen for ideen om «Batwoman», vendte anmelderne tommelen opp – og nevnte også at det er positivt å se hvor lite poeng man har gjort ut av Kanes seksuelle legning.


«Work in Progress»

Fakta: «A Work in Progress»

Premiere på Showtime i USA 9. desember

Ingen norsk distribusjon så lang.

Abby McEnany har vært fast inventar i Chicagos komikermiljø i en årrekke.

Serien er basert på en pilotepisode som gjorde stor suksess på indiefilmfestivalen Sundance.

I den smått selvbiografiske og mørke dramakomedien «Work in Progress» spiller Abby McEnany en fiktiv versjon av seg selv. Komikeren er en selverklært middelaldrende, feit traktorlesbe som har slitt med tvangstanker og depresjon.

I serien gir hennes alter ego seg selv et halvt år på å finne en grunn til ikke å begå selvmord. Midt i livskrisen møter hun transmannen Chris, som spilles av Theo Germaine, og det får uventede konsekvenser.

Abby McEnany anser seg selv som en person med flytende kjønnsidentitet, og ubehaget som kan oppstå ved å bli forvekslet med en mann, er noe som tas opp i serien:

– Vi har rådført oss med folk som har innsikt i ulike utfordringer som følger med det å være trans eller å ha en flytende kjønnsidentitet. Det er viktig at disse stemmene blir hørt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.