Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Tre for én. Komiker Ahmed Mamow fra Lambertseter i Oslo er aktuell med NRK-serien «Alltid beredt!» – i tillegg til podkasten «Milde meninger» og radioprogrammet «Ta vel imot» på NRK.

Tre for én. Komiker Ahmed Mamow fra Lambertseter i Oslo er aktuell med NRK-serien «Alltid beredt!» – i tillegg til podkasten «Milde meninger» og radioprogrammet «Ta vel imot» på NRK.

Komiker Ahmed Mamow henter inspirasjon fra det verste han har opplevd

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ida Ji Andersson publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Baserer sitt nye standupshow på en oppvekst preget av utenforskap, rasisme og fattigdom.

– Jeg identifiserer meg som norsk, men utseendet mitt passer jo ikke. Andre fra Somalia har sagt at jeg er for integrert, at jeg bare har «hvite» vitser, så da er jeg heller ikke en av dem, sier standupkomikeren Ahmed Mamow (31).

I desember kommer han til Nieu scene i Oslo med «Hvit komiker, svarte vitser», et show der han vil vise at uttrykket «en fot i hver leir» er noe han ikke kan relatere til.

Showet er også hans måte å vitse om alvorlige temaer som rasisme, fattigdom og identitet på. Han vil gi en stemme til de som føler det samme som ham.

Fakta: Ahmed Mamow

Komiker fra Lambertseter i Oslo, født i 1991.

Aktuell med standupshowet «Hvit komiker, svarte vitser» på Nieu scene 1.–3. desember.

Driver podkasten «Milde meninger» og radioprogrammet «Ta vel imot» på NRK. Er også med i humorserien «Alltid beredt!» på NRK.

@ahmed.mjau

Under fattigdomsgrensen

Mamow tar utgangspunkt i egne opplevelser, ønsker at publikum skal kose seg med hans erfaringer – men også lære noe.

– Jeg har lyst at folk skal le, men også tenke seg om. Få komikere snakker om hvor blakke de var. Jeg håper det er noe folk kan identifisere seg med, forteller han.

Da familien flyktet fra borgerkrigen i Mogadishu i 1990, var han bare et spedbarn. De kom til Norge året etter, og han vokste opp på Lambertseter i Oslo med sine foreldre og to brødre.

Moren jobbet på et eldrehjem som renholder, faren som regnskapsfører. Familien sendte mye av inntekten til den gjenværende familien i Somalia, så de hadde ikke råd til at sønnene kunne drive med fritidsaktiviteter.

– Jeg husker en gang vi skulle ha aktivitetsdag på skolen, og jeg kom i olabukse, og de andre hadde med ski og akebrett.

En dag jeg lekte i snøen, kom det en gammel mann bort til meg og sa «kom deg tilbake til Afrika». På den tiden visste jeg ikke hva rasisme var

Ahmed Mamow – komiker

Følte seg som en taper

Mamow forteller at han følte seg annerledes på skolen, fordi ingen så ut som ham. Han føler at han aldri er blitt sett på som helt norsk, selv om han har bodd her hele livet.

– En dag jeg lekte i snøen, kom det en gammel mann bort til meg og sa: «Kom deg tilbake til Afrika.» På den tiden visste jeg ikke hva rasisme var.

I femteklasse fant han ut at han hadde dysleksi, noe som førte til at han fikk mer hjelp fra lærerne, noe han riktignok ikke ønsket.

– Først følte jeg meg annerledes fordi jeg var utlending, men da jeg også slet akademisk, følte jeg meg som en taper.

Mestringsfølelsen

Ahmed Mamow har alltid hatt en drøm om å bli komiker, som ung var han en komikernerd. Da han startet å opptre, opplevde han en enorm mestringsfølelse og ble avhengig av adrenalinkicket.

– Jeg fant endelig noe jeg var god i, hver opptreden var alltid en ny utfordring.

Karrieren startet på en liten scene på et kaféteater på Grønland i 2015. Men denne første opplevelsen beskriver han som forferdelig.

– Min første opptreden varte i rundt fire minutter, der jeg mumlet og svettet. Så løp jeg rett hjem og trodde jeg hadde gjort det ganske bra, helt til jeg så opptakene av showet dagen etter.

– Men hva er det verste du har opplevd?

– Å se alle vennene mine finne på morsomme ting. Siden jeg ikke hadde råd, måtte jeg alltid komme på en unnskyldning.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.