Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

I-landsproblemer er også problemer

Tekst

Croissanthodepine. For tykt innpakningspapir. Quinoa på kjøkkengulvet. Middelklassens problemer er mangslungne.

Har du champagneutslett eller skrubbsår på hendene fra hummerklør? Panikkryddet huset fordi en vaskehjelp avlyste i siste liten? Litt for kalde klær med til langhelgen i Cannes? Da har du problemer – middelklasseproblemer, som Benjamin Lee (30) kaller dem.

Lee er mannen bak twitterkontoen @middleclassprob, som de siste årene har retvitret nettets mest slående luksusproblemer, så som skyldfølelse for å la være å shoppe når det er salg og hodepine utløst av for mye trøffelolje. Nå er de beste samlet i bokverket «#Middle Class Problems: Real Problems, But Not Real Actual Problems, Just Middle Class Ones».

Benjamin Lee har dem han også; det var derfor han begynte å tvitre. Det var bare så irriterende med baguetter med for lite prosciutto i, for ikke å snakke om sverdfiskbenet som ble sittende fast i halsen.

Fakta:

Utdrag fra twitterkontoen @middleclassprob:

Det er akkurat som at vaskehjelpen vil at vi skal vite at hun vasker leiligheten. Aldri møtt noen så høylytt i mitt liv.

Badeputen min falt nettopp i vannet :(

Ingenting ødelegger dagen raskere enn en dårlig manikyr.

VET NOEN HVOR JEG KAN FÅ TAK I MER GRØNNKÅL FØR SNØSTORMEN?

 

Spøkefugl

I begynnelsen var hashtagen Middle Class Problems bare en spøk med hans egne og vennenes hverdagsklager. Men han oppdaget snart mange nok tilsvarende problemer på Twitter til å begynne å dele også andres, med samme merkelapp.

Sommeren 2013 oppdaget nettstedet Buzzfeed kontoen, så plukket tabloiden Daily Mail opp fenomenet.

– Da fikk kontoen et så stort publikum at en del av leserne ikke forsto meningen med kontoen, de trodde jeg gjorde narr av middelklassen på en ondsinnet måte. En kvinne tvitret «Takk for at du gir arbeiderklassen tilbake stoltheten», forteller Lee på telefon.

Han jobber nå som filmjournalist i The Guardian, men ble først kjent i mediene da han i en periode parodierte den østerrikske filmregissøren Michael Haneke via Twitter. Ondsinnet ønsker han ikke å være.

– Det er jo problemer alt sammen. Jeg har aldri ønsket å si at du ikke kan klage på en dårlig middag når folk i Afrika sulter. Det er reelle problemer, men alt handler om å ha litt perspektiv på hvor viktig det problemet virkelig er. Alle tar jo seg selv i å klage på sånt, sier Benjamin Lee.

 

Middelklassemat

Vaskehjelpen snakker ikke samme språk som deg, bilnøkkelbatteriet er gåent og avocadoen på kjøkkenet vil.bare.ikke.bli.moden. Hverdagslivet er krevende, og lite er så krevende for middelklassen som mat og drikke.

– Maten du spiser og hvordan du spiser den er muligens den letteste måten å klassifisere deg som middelklasse. Hvis noen snakker regelmessig om grønnkål og quinoa, impliserer det at de er villige til å gå omveier for å finne en butikk med den riktige typen økologisk tofu, sier Lee.

Hva er det med quinoaen? Det latinamerikanske frøet har fått et eget kapitel i boken. Det blir feil uttalt, utsolgt og sølt overalt, til middelklassens gremmelse.

– Quinoa er blitt middelklassens basisvare, sier Lee.

 

Restriktiv

Lee nekter nemlig å retvitre problemer folk selv merker med #middleclassproblem. Målet er å få folk til å le av seg selv, men det skal ikke være for selvbevisst. Hvis derimot andre påpeker at en med-tvitrers problem er veldig middelklasse, kan han finne det verdig å publisere. Ellers oppsøker han problemene selv ved å søke på lovende ord.

– Julen er en bonanza for meg. Det er så mange bortskjemte snørrunger som klager over at de har fått feil Ipad eller at moren deres ikke har servert dem en kopp te, sier Lee.

Ikke bare er tvitrerne misfornøyd med service og gaver – en gjenganger er klager over hvor vanskelig det er å reagere riktig på gaver mens alle ser på.

– De mangler fullstendig selvinnsikt, og representerer den verste siden av middelklasseproblemer: Mennesker som er ektefølt rasende. Det er opprørende, sier Lee.

Selv har han retvitret sin egen klage over brassbandet utenfor vinduet som tok søvnen fra ham, og ikke minst klagen han sendte til smørbrødkjeden Prêt a Manger om baguetten som ikke bare hadde for lite prosciutto, det lille som var der var for fettete.

Hans øvrige favoritter inkluderer tvitreren som sammenlignet London-forstaden Surbiton med Beirut på grunn av det lokale supermarkedets mangel på koriander og sitrongress.

– Jeg ønsker ikke å gjøre dette til en sviende sosial kritikk. Men folk mangler ofte evnen til å le av seg selv. Twitter er et flott sted å klage over hva du enn vil, og det bør du få lov til; alle har slike problemer. Bare ikke la dem ta over livet ditt, sier Lee.

Se også:
HELLSTRØMS KLASSIKERE: Lær deg Eyvind Hellstrøms bressekylling med morkelsaus og vårgrønnsaker.

SIGNATURRETTEN: Slik lager du Bølgen & Mois fiskesuppe.

UNDERHOLDNING: Twitter-stjernen Benjamin Lee lager humor av middelklassens klagesang.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.