Sett bort i fra en overraskende sterk august for bruktboliger, har tendensen de siste månedene vært dempede pristendenser i boligmarkedet.

Slik venter Nordea Markets det vil fortsette, og i en fersk rapport anslår meglerhusets analytikere en prisnedgang på to til tre prosent årlig i 2014 og 2015.

- Vi ser tydelig et omslag i boligmarkedet. Den faktiske prisutviklingen har vært veldig svak helt fra årsskiftet. Nå ser vi også en tendens til at antall boliger til salgs er i ferd med å øke, sier senioranalytiker Katrine Godding Boye til DN.no.

- Grunnen til at vi forventer en fortsatt dempet prisvekst er imidlertid først og fremst at vi ser det er i ferd med å skje en forandring i befolkningens forventninger til prisutviklingen, forklarer hun.

Markert nedgang
Hvert halvår utfører Nordea en spørreundersøkelse blant 1000 personer hvor det ene spørsmålet dreier seg boligprisutviklingen de neste 12 månedene.

Andelen som svarer at de venter prisoppgang har i de tre foregående undersøkelsene ligget stabilt nær 70 prosent. I den siste undersøkelsen fra august i år falt imidlertid andelen til 32 prosent.

- Nedgangen er markant, og jeg tror dette i seg selv vil gjøre at det er begrenset hvor mye prisene vil kunne stige videre, sier Boye.

- Hvor stor innvirkning har egentlig folks prisforventninger?

- Det kan spille veldig mye inn, i hvertfall i kortere perioder. Jeg tror mye av den prisveksten vi har hatt i flere år nå har vært drevet av overdreven optimisme, svarer Boye og utdyper:

- Forventningene har gjort at folk har rushet inn i boligmarkedet. De har følt at de har dårlig tid og dermed bydd langt over takst. Når dette nå snur, kan vi få en helt annen prisutvikling.

Slutten på gullalderen
I den oppdaterte versjonen av Nordeas kvartalsvise rapport «Økonomisk oversikt» er det gjennomgående budskapet at gullalderen i norsk økonomi går mot slutten.

Boye understreker at dette ikke betyr at nordmenn flest trenger å ruste seg for hardere tider med det første.

- Bildet ellers er egentlig ganske positivt. Vi ser fortsatt for oss en ganske god inntektsvekst, lave renter og lav arbeidsledighet. Det er også derfor vi ikke tror på noen kollaps i boligmarkedet, sier senioranalytikeren.

Flere usikkerhetsmomenter
Boye vil samtidig ikke utelukke muligheten for at en sterkere økonomisk utvikling enn ventet vil kunne gi en ny «boost» i markedet. Dette kan også bli konsekvensen av store endringer i rammebetingelsene, som for eksempel et bortfall av egenkapitalkravet.

Motsatt påpeker hun at utviklingen kan bli enda mer negativ enn antatt dersom boligkjøperne plutselig endrer strategi.

- Dette er et sårbart marked og det vil merkes at for eksempel mange begynner å frykte prisfall, heller vil selge før de kjøper noe nytt eller lignende, sier Boye.

Fire prosent i år
Ferske tall viser at bruktboligprisene nå er 3,9 prosent høyere enn i august 2012.

Et høyt overheng fra 2012 gjør at Nordea Markets analytikere tror prisveksten for alle boliger ender på rundt fire prosent i år. De tror videre et kjøligere boligmarked vil trekke ned BNP-veksten i 2014 og 2015.

«Boliginvesteringer som andel av fastlands-BNP er nå over 6 prosent, ikke langt unna toppnivået i USA rett før boligboblen sprakk», heter det i rapporten.

Les mer om boligmarkedet på DN.no:
- Vi kan avblåse muligheten for et boligkrakk
Sjekk boligprisene der du bor
Bolignedtur tidligere enn ventet
- Mer lønnsomt å leie
- Mange kan gjøre et kupp i desember
Fikk klar beskjed fra banken: - Selg først!
Sterkere boligprisvekst enn ventet
Slik gjør du boligkuppet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.