Rentefiksing-skandalen som har rystet en samlet finansverden har gitt vann på møllen til reguleringsmyndigheter og politikere som vil se et skarpere skille mellom tradisjonell bankvirksomhet og den mer risikotakende meglervirksomheten.

Kan endre banken
I sentrum for begivenhetene er den tradisjonsrike britiske bank- og meglervirksomheten Barclays, som vil ha en lang vei å gå for å gjenopprette sitt gode navn og rykte. Skandalen der Barclays skal ha manipulert verdens viktigste rente kan føre til at banken splittes.

- Jeg ber om at dere nå trår til ved siden av meg for å møte denne utfordringen, skriver Rich Ricci, sjefen for Barclays meglervirksomhet i en e-post til sine ansatte, ifølge Reuters.

Sjefen for Barclays meglerarm, den såkalte investeringsbank-virksomheten, hadde lenge ledet divisjonen sammen med sin venn Jerry Del Messier.

For knapt to måneder siden rykket imidlertid Del Messier opp som leder for hele den kommersielle delen av Barclays, som nestkommanderende til toppsjef Bob Diamond.

Ricci ble da eneansvarlig for pengemaskinen han hadde bygget opp med Del Messier over 16 år. I 2008 rykket de også sammen opp i meglerbransjens toppdivisjon ved kjøpet av Lehmans amerikanske virksomhet.

Lite visste Ricci at i forrige uke skulle både Del Messier, Diamond og selskapets styreleder, Marcus Agius, forlate sine stilinger.

Kan bli presset
Ricci hadde tårer i øyene da han orienterte sine meglere om toppsjefens avgang, ifølge Reuters. Han var rystet over Diamonds og sin venns avgang, men han visste også deres avganger varsler store endringer for meglervirksomheten.

"Presset fra aksjonærer og fra politisk hold på Barclays kan lede til et tyngre press på bankene til å forandre sine forretningsmodeller bort fra investeringsbank-virksomhet og å endre det som oppfattes som feil i deres forretningskultur", skrev Moody's i en analyse torsdag.

Kredittvurderingsbyrået nedgraderte utsiktene for banken til «negative» fra «stabile», som innebærer at bankens kredittrating står i fare for å bli nedgradert.

Diskusjonene om å splitte investeringsbankvirksomhet fra tradisjonell bankvirksomhet er ikke ny, heller ikke Barclays.

Men i Barclays har diskusjonene tidligere vært anført av misfornøyde aksjonærer som har ment at verdien på meglervirksomheten ikke har vært fullt ut reflektert i aksjekursen.

For fire måneder siden tok imidlertid Diamond et steg i motsatt retning og fjernet navnet «Barclays Capital» fra meglervirksomheten. Planen var å strømlinje hele butikken under "One Barclays", ifølge Reuters.

Både presset fra reguleringsmyndigheter og Diamonds avgang kan nå snu opp ned på dette.

- Avgangen til Bob Diamond burde fjerne mye av de følelsesmessige forholdene knyttet til en ny gjennomgang av ledelsens strategi bort fra meglervirksomheten", sier analytiker Mark Trippitt i Oriel til Reuters.

Omstridt kandidat
Rich Ricci har vært nevnt som en potensiell kandidat til å etterfølge Diamond, men forståsegpåere hevder samtidig at en intern kandidat vil bli vanskelig. Mens enkelte personer internt kan være akseptable, vil neppe Ricci være blant dissse på grunn av sin nærhet til Diamond, påpeker Financial Times.

Ricci har også i likhet med Diamond blitt sterkt kritisert av britiske medier for sin enorme avlønning. Ricci, som er amerikaner, dro inn 44 millioner pund, over 400 millioner kroner i fjor, hvilket gjør ham til Storbritannias best betalte finanstopp.

Barclays har engasjert hodejegerselskapet Spencer Stuart til å finne Diamonds erstatter og et annet selskap til å finne ny styreleder, ifølge The Wall Street Journal lørdag. Styret i banken venter å ha en liste over kandidater klar innen 19. juli og å ha en ny sjef på plass innen maksimalt tre måneder, opplyses det.

Barclays har i et forlik med amerikanske og britiske myndigheter innrømmet å ha manipulert internbank-renten Libor (London Interbank Offered Rate) i sin favør i perioder mellom 2005 og 2010. Banken har også akseptert en bot på 2,7 milliarder kroner.

Forliket er det første i en internasjonal etterforskning som fortsatt pågår. Så mange som 20 banker kan være involvert.

Les også: Saksøker Barclays

Renteskandalen kan gi tidenes bankoppgjør
Barclays-sjef Bob Diamond går av
Nok en Barclays-topp går
Bankskandalen: De krever hans hode


Bakgrunn: Ble lovet champagne for å manipulere markedet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.