81 år gamle Sidney Gilman, som tidligere jobbet som nevrolog ved Michigan University, måtte si opp jobben etter å ha lekket hemmelig informasjon om alzheimer-medisinen bapineuzumab til hedgefund-forvalteren Mathew Martoma, skriver Bloomberg. Fredag inntok han vitneboksen og innrømte alt i saken mot hedgefondet SAC Capital, som tjente 1,7 milliarder kroner på legens opplysninger.

Amerikanske finansmyndigheter har i seks år forsøkt å avsløre innsidehandel i hedgefondet SAC Capital:

Gilman selv tjente flere hundre tusen dollar i «konsulenthonorar» for møter med hedgefond-forvalteren Mathew Martoma, der han lekket sensitive opplysninger om testresultater og bivirkninger av alzheimer-medisinen. SAC Capital eide aksjer verdt milliarder i selskapet som utviklet medisinen.

Risikerer 20 år bak murene
Den tidligere SAC Capital-forvalteren er en av 83 tidligere ansatte som er tiltalt for innsidehandel de siste seks årene. Det hele er en del av amerikanske finansmyndigheters jakt på den beryktede hedgefond-sjefen Steven Cohen, som LINK ennå ikke er tiltalt.

Martoma, som var en høytstående forvalter i SAC Capital, nekter straffeskyld. 39-åringen risikerer opp til 20 år i fengsel om han blir funnet skyldig. Han var en nær venn og medarbeider med den beryktede hedgefond-forvalteren Steven Cohen da han jobbet i SAC Capital. han mistet jobben da anklagene mot han kom frem.

I Gilmans vitnemål i retten forteller han om hvordan Martoma jobbet hardt for å imponere han og bli hans venn. Hedgefond-forvalteren fortalte personlige historier om seg selv og sin familie, samtidig som han skal ha presset 81-åringen om opplysninger om alzheimer-medisinen. Selv ikke selskapet som utviklet medisinen visste om resultatene på dét tidspunktet.

Millioner i «konsulenthonorarer»
SAC Capital solgte aksjer verdt 700 millioner dollar, eller 4,3 milliarder kroner i selskapet som utviklet medisinen, Elan and Wyeth, kort tid før før nyheten ble offentliggjort.

Både Gilman og en annen lege, som også lekket hemmelig informasjon om medisinen til Martoma, har fått immunitet fra retten i bytte mot vitnemål mot hedgefund-forvalteren. Begge legene fikk millioner av kroner i «konsulenthonorarer» for møtene de hadde med hedgefond-forvalteren.

Gilman forklarer videre fra vitneboksen at han sa opp jobben i 2012, som følge av rettssaken, for å unngå å bli sparket. Honorarene er beslaglagt av myndighetene.

Les mer om dette på DN.no:
SAC innrømmer innsidehandel
10,6 milliarder i bot for innsidejuks
Wall Street-legende ventes å måtte stenge superfond
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.