Ulike fraksjoner kjemper om kontrollen over det kinesiske kommunistpartiet – og Kinas fremtid, skriver Dagens Næringsliv.

Investorer frykter at maktkampen kan ramme de internasjonale finansmarkedene hardt.

Sentralmyndighetene i Beijing har ifølge DN store problemer med å kontrollere den kinesiske storbyen Chongqing, som har over 30 millioner innbyggere. Den lokale kommunistformannen Bo Xilai og Huang Qifan har skapt hva som blant annet Verdensbanken refererer til som «Chongqing-modellen», med høy lokal beslutningsmyndighet og tette partnerskap mellom det offentlige og privat sektor.

Chongqing blir ofte sammenlignet med Chicago ved begynnelsen av forrige århundre: høy økonomisk vekst, høy innflytting, korrupsjon, kriminalitet og en blodig kamp om den politiske makten.

Igår ble Bo Xilai ofret som partileder og leder for Kinas største byområde.

- Intensivert siden ifjor høst
– Det pågår en maktkamp mellom president Hu Jintaos fraksjon i kommunistledelsen og Chongqing-gruppen. Dette har blitt intensivert siden ifjor høst. Hus støttespillere frykter å miste innflytelse når han går av i 2013, sier en kinesisk professor som for tiden gjester et universitet i Singapore til DN.

De nesten 3000 delegatene som deltok på årets folkekongress har svært liten innflytelse på hva som skjer i toppledelsen i kommunistpartiet.

Den amerikanske meglerveteranen Art Cashin, som leder handelsdesken hos UBS ved New York-børsen, er en nestor som kolleger og internasjonale investorer lytter på.

Han frykter at det er konturene av en maktkamp i Kina som foregår på bakrommene.

– Vi vil undersøke dette nærmere da konsekvensene kan bli enorme. En maktkamp i Kina er garantert ikke priset inn i verdens finansmarkeder, sier han i et notat til kundene.

Les også: Kinesisk topp avsatt


Ekspertene er uenige om Kina


USA øker presset mot Kina

Kina «kan bli stående i stampe»


Boligboble på Kinas Hawaii sprekker



Frykter Kina-krakk

Boblen sprekker i Kina

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.