- Jeg var litt skeptisk, men det er faktisk utrolig hyggelig å jobbe sammen med mamma!

Det er tre uker siden Norges største Baker Hansen åpnet på Majorstuen. Sissel Dahle Jakobsen (23) kommer innom for å ta en økt. Bak disken står Kristin Dahle og svigersønnen Markus Lyngmo, omgitt av kaker og gjærbakst.

Resten av familien er også involvert i virksomheten. Drømmen til Kristin er endelig oppfylt - etter mange år i toppjobber i Norge, Stockholm og New York.

- Jeg har jo «jobbet meg i hjel» siden jeg ble franchisetaker for dette bakeriet. Men nå har på en måte alt falt på plass. Jeg måtte ta en fot i bakken. For meg føltes det helt riktig å gå fra toppjobber til å drive bakeri, forteller hun.

«Oppdro» barna på Facebook

Karrieren hun har lagt bak seg er lang og topptung. Hun har blant annet vært markedssjef for Gillette, bodde 12 år i Stockholm og var toppsjef for tre høyt ansette restauranter på Stureplan og bodde nesten fem år i New York, der hun jobbet som regionsdirektør Americas for Innovasjon Norge, med ansvar for åtte kontorer i fire land.

- Det har vært enormt mye reisevirksomhet opp gjennom årene. I USA pendlet jeg mellom New York og Washington DC, og jeg drev barneoppdragelse på sosiale medier. Jobben for Innovasjon Norge er noe av det aller kuleste jeg har vært med på, jeg følte at toppen var nådd. Så da familien - jeg, mannen min og tre barn - flyttet hjem til Norge sommeren 2011, måtte jo nesten alt bli et lite mageplask, sier Kristin Dahle.

Kristin Dahle.
Kristin Dahle. (Foto: Mikaela Berg)
 

Etter et års tid i stillingen som hotelldirektør for det den gang splitternye Scandic Vulkan Hotell, måtte hun ta et valg. For det var noe som føltes feil.

Kristin, som hadde et stort nettverk og var svært opptatt av gründervirksomhet, startet et eget firma og leide seg ut, blant annet som «ryddepike» til bedrifter som skulle «pynte brura» før et salg. Hun involverte seg også litt i mote og skjønnhet, og teamet opp med en initiativrik venninne.

Alltid nye prosjekter på gang

- Vi kastet oss ut i stadig nye ting. Jeg er en person som alltid liker å ha nye spennende prosjekter på gang. Slik er jeg fortsatt, forteller 49-åringen, som etter et oppdrag for et større restaurantkonsern, fikk en slags aha-opplevelse.

- Vi drev med konseptutvikling, men ble kjent med hele virksomheten - og det involverte også beintøff jobbing «på gølvet». Dette liker jeg, tenkte jeg. Jeg ville jobbe mer med mennesker. Tilfeldigheter førte til at jeg hørte at Baker Hansen var på jakt etter franchisetakere til en ny kafé på Majorstuen. En gang tidligere hadde jeg vært inne på tanken, men slo den fra meg den gang. Men nå var tiden inne, sier Kristin Dahle.

- Jeg ringte Baker Hansen og kort tid etterpå fikk jeg tilbudet. Sønnen min Stian, som går på BI, var villig til å hjelpe meg. Og plutselig var hele familien inne i bildet, ler hun.

20-timers arbeidsdag

Her om dagen jobbet hun først en 18-timers, og så en 20-timers dag.

- Det er skikkelig fysisk tøft. De siste ukene har jeg gått ned fire kilo og fått nye muskler av å bære så mye. Kisten er skrapet - å være gründer koster både mye tid og penger. Men det er verdt det, for det er penger å tjene på dette også. Du kan ikke tro hvor mye innovasjon det er i brød! sier hun.

Ved siden av jobben er hun mentor for andre gründervirksomheter.

- Jeg har vært så heldig, så jeg synes det er på tide å gi noe tilbake. Samtidig har jeg fortsatt to små bedrifter der jeg har noen prosjekter gående. Har man «passion», får man utrettet utrolig mye, sier Kristin Dahle.

12 ansatte er allerede tilknyttet kafeen. Av og til sitter familien samlet etter stengetid og snakker sammen i sofaen.

- Vi bor bare noen hundre meter nede i gaten, men føler ikke noe stress ved å rushe hjem etter jobb. Nå føles dette nesten like mye som «hjemme». Det blir mer en livsstil enn en jobb, sier Kristin.

- Tenk alternativt

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon sa nylig til DN at det aldri har vært mer aktuelt enn nå å satse på å følge drømmene sine.

- 30.000 oljearbeidere har mistet jobben, mange skyves ut i arbeidsledighet og aner ikke hva de skal gjøre. Mitt råd er å tenke alternativt i forkant. Vær forberedt på at du kan bli arbeidsledig og vurdér om du kan ha en gründer i magen. Det er utrolig mye forskjellig man kan finne på, sier Manus.

- Jeg har møtt så mange kreative mennesker med gode ideer. Det er litt vågalt å si opp jobben uten å ha noe trygt å gå til, for hvis det skulle skjære seg, er det vanskelig å få ny jobb. Men det er helt klart et marked for initiativrike mennesker der ute, folk som tenker nytt.

Les flere artikler i denne serien:

Sa opp lederjobben i Telenor, flyttet med mann og barn til London og ble gründer  

– Du blir ikke lykkelig av å tjene millioner i året

Torkjel (26) kan bli den yngste nordmannen som bestiger det høyeste fjellet på hvert kontinent. Dét skal gi karrieren hans en kickstart

Les også på DN.no:

Lager ny mediepolitikk uten Frp

TV 2-profiler krangler om statsstøtte

Lag lammebog med søramerikansk vri

Se DNTV: Familiens drømmebil

Familiens drømmebil
Volvos nye stasjonsvogn V90 blir garantert en stor suksess.
01:23
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.