– Jeg løper fordi det gjør meg i stand til å reise mye, gå i alle middagene, jobbe så hardt

Tekst
Foto

Yara-sjefen elsker å løpe veldig langt. Når han ikke løper, jobber han lenge. Å følge opp sine barns hverdag er verre. – Ja, det er kostnaden, sier Holsether.

Yara-sjefen elsker å løpe veldig langt. Når han ikke løper, jobber han lenge. Å følge opp sine barns hverdag er verre. – Ja, det er kostnaden, sier Holsether.

Hva skal det der bety? Natt etter natt ser hun ham, den unge lyshårede mannen, sittende bøyd over en kontorpult i Elkems lokaler i Hoffsveien, ofte til klokken er fire om morgenen. En dag ringer nabodamen, som åpenbart selv sliter med nattesøvnen, til Elkem, ber om å få sjefen i tale, det gjelder en ung manns arbeidstid.

Ole Enger forsikrer henne om at nattarbeidet ikke er pålagt. Tvert imot høyst frivillig.

Fakta: Svein Tore Holsether

Alder 43

Sivilstatus Gift, tre barn.

Bakgrunn Bachelor of Science i finans fra Universitetet i Utah. Flere lederstillinger i Elkem og Orkla. Konsernsjef i Sapa, verdens største produsent av aluminiumprofiler.

Stilling Konsernsjef i Yara.

Aktuell Yara arrangerte denne uken en konferanse der FNs 17 mål om en bærekraft utvikling mot 2030 ble lansert i Norge.

Det er bare controller Svein Tore Holsether som liker å sette seg grundig inn i sakene. Han er fra Lillehammer, der foreldrene jobbet sent og tidlig med eget elektrofirma. Han er utdannet ved universitetet i Utah, der han møtte amerikansk prestasjonskultur. Én ting har han forstått: Normale arbeidstider er ikke for dem som vil noe her i verden.

Facta, non verba

20 år senere tar Holsether imot på toppen av Yara House, som sjef for Norges fjerde største konsern. Overfor selskapets informasjonssjef kom jeg i skade for å kalle ham Sturle Holseter, en skihopper som la opp for 15 år siden. Det sier kanskje noe om at Svein Tore Holsether holder en lav profil i offentligheten. Det er ikke slik at konsernsjefen springer inn og ut av Dagsnytt 18 for å fortelle hvordan sult kan utryddes i verden.