Sauebondens liv ble en litterær sensasjon

Tekst
Foto
Lake District, England

En sauebondes memoarer er blitt en litterær sensasjon i England. Nå kommer boken på norsk.

– Beklager blodsølet.

James Rebanks rekker frem en enorm neve. På arbeidsvesten er det blodsprut etter et ublidt møte med klovsaksen. Pekefingeren på venstrehånden er provisorisk lappet sammen.

Fakta: James Rebanks

Alder 41 år.

Sivilstatus Gift, tre barn.

Stilling Bonde og forfatter.

Bakgrunn Kommer fra gammel småbondeslekt og driver avl av den hardbarkede sauerasen Herdwick på tradisjonelt vis i Lake District. Har også bachelor og mastergrad i moderne historie fra University of Oxford.

Aktuell «Sauebondens liv. Fortellinger fra den engelske lands­bygda» utgis på norsk i august. Boken, som blant annet vil løfte frem verdien av tradisjonelt kropps­arbeid, er allerede en kritikerrost bestselger i England. 

På Twitter @herdyshepherd1

– Hendene får gjennomgå. De blir enda større under lammingen. Da hovner fingrene opp av sprekker, kulde og vann, sier han.

Det var med disse svære fingrene Rebanks begynte å tvitre for rundt fire år siden. Sauebonden postet små glimt fra hverdagen på gården i Lake District på Twitter.

La ut bilder av sauehundene, nyfødte lam, skiftende himmel og grønne åser. Han fikk raskt tusenvis av følgere, skrev et essay i det amerikanske magasinet The Atlantic og etterhvert kom flere forleggerne på banen, klar til budkrig.