Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Luftens baron

Tekst
I HJERTET AV CHAMPAGNE. JacqueI Diebolt giftet seg med Nadia Vallois i 1960 og slo med det sammen to familier med lang historie i Côte des Blancs. I bakgrunnen skimtes landsbyen Cramant. Foto: Hampus Lundgren

I HJERTET AV CHAMPAGNE. JacqueI Diebolt giftet seg med Nadia Vallois i 1960 og slo med det sammen to familier med lang historie i Côte des Blancs. I bakgrunnen skimtes landsbyen Cramant. Foto: Hampus Lundgren

På jakt etter luftige bobler proppfulle av finesse og personlighet? Jacques Diebolt står bak nyttårsaftens beste champagnekjøp.

Champagnemaker Jacques Diebolt skrider nedover en kritthvit sti mot en forfallen bygning bortgjemt i vinmarkene. I de slake skråningene nedenfor landsbyen har han slitt sko siden 1936. Han forteller inngående om de ulike parsellene vi passerer. Rett før innhøstingen er vinplantene på sitt frodigste og et teppe av grønt bladverk brer seg rundt klyngen av steinhus oppe på høyden. Her har det vært plantet druer siden år 1000. Det støvete rommet inneholder et rundt betongkar og en vegg med gamle skriblerier.

– Her noterte vi datoene for hver eneste innhøstingsstart, forteller Diebolt og peker mot årstall og datoer tilbake til begynnelsen av 1900-tallet.

Han var selv 16 år gammel første gang han hev en blytung tank på ryggen for å hjelpe sin bestefar å beskytte plantene mot sykdommer.  

Den 20 kilometer lange sørøstvendte åsryggen Côte de Blancs ved byen Épernay i Champagne er – på grunn av sitt kalkrike jordsmonn og perfekte vekstforhold for chardonnay-druen – opphavet til de mest elegante og mineralrike av alle champagner. Cramant og Le Mesnil-sur-Oger er de høyest beliggende av totalt seks grand-cru klassifiserte landsbyer.

– Alle vil eie mark her i Cramant, sier Diebolt og strekker armene ut i omfavnelse av landskapet.

 

DYREKJØPT JORD

Halvparten av vinmarkene i Cramant tilhører de store champagnehusene. Her henter de chardonnay-druer til sine Cuvée de Prestige. Jorden er dyr her. Ett hektar (en kvadratkilometer) koster 1,8 millioner euro, ifølge Diebolt. Tross stiv pris har han nylig kjøpt parseller i nabolandsbyene Chouilly og Le Mesnil-sur-Oger.

– Vi må sikre fremtidig produksjon, sier Diebolt og forteller at de nå også kjøper druer fra marker som ikke ble innlemmet i familien da han giftet seg med Nadia Vallois. Det gjør Diebolt-Vallois til en Négociant-Manipulant (en produsent som eier egne vinmarker, og kjøper druer fra andre).

Jacques Diebolt går ut mellom to ranker og peker mot en forkommen plante med knøttsmå bær og gule blader. Et økende problem med virussykdommen court noué reduserer avlingene og tørker ut plantene innen noen år. Jacques Diebolt er bekymret.

– Vi mister 50 prosent av årlig produksjon, og det finnes fremdeles ingen god motgift, sier han. 

 

KJELLERARBEID

Lyden av trykkslange mot hardt betonggulv høres i vinkjelleren. Jacques Diebolts sønn Arnaud er besatt av renslighet og tilbringer store deler av dagen i det nakne rommet, mellom eikefat og ståltanker av ulike størrelser. Reservevinene som går i blenden til Blanc de Blancs Brut ligger i syv tanker. I store eikefat (foudres) ligger fem årganger fra 2009 til 2013 som skal bli Brut Prestige. Fleur de Passion, Diebolt-Vallois’ flaggbærer og i gode årganger husets klart beste vin, tilbringer tid i de minste fatene (barriques). I den mørke kjelleren under ligger stabler med flasker og utvikler karakter i kontakt med bunnfallet over minimum tre år.

Poff! Jacques Diebolt spretter korken.

– Det er dette jeg ser etter. Luft. Luft som fyller munnen, samtidig som den distinkte konsentrasjonen av mineraler og bitre sitrustoner fører smaken inn i evigheten.

 

92 Brut Prestige
Diebolt-Vallois, Champagne, Frankrike
343,10 kroner | 40053 | bestilling | Nafstad

→ Delikat og duft av kalk, grønne epler og sitronskall med innslag av søtt bakverk. Konsentrert og fersk eplefrukt på smak med en ren og detaljert karakter, kombinert med flott fylde og en sammensatt utgang med syrlig frukt og mineraler. Drikk nå til 2025. Passer til aperitiff og sjømat. 

 

90 Blanc de Blancs Brut
Diebolt-Vallois, Champagne, Frankrike
291,60 kroner | 40046 | basiskategori 4 | Nafstad

→Delikat duft av sitrusskall og brioche, innslag av kalk. Tørr og konsentrert sitrusfrukt på smak med en fyldig og lett kremet mousse, slank og kjølig frukt i utgang. Lang, fast og mineraldrevet finish. Nå til 2020. Strålende nyttårsbobler! Passer til sjømat, aperitiff og raketter.  

 

88 Fleur de Passion 2006
Diebolt-Vallois, Champagne, Frankrike
832,70 kroner | spesialbestilling | Nafstad

→ Pent laget champagne fra en svak årgang. Duft av treverk og tørkede blomster med innslag av ristede nøtter og modne epler. Fyldig mousse og en lett konsentrasjon på smak, kombinert med en tørr kremet og utgang med en lett fedme i finish. Drikk nå til tamfugl og fisk.

Se også:

Her er de beste vinene til julemiddagen
Norges største juleøltest
Tidenes største Amarone-test

Et røverkjøp av en nyttårschampagne
Hva slags oppvask-type er du?
Camilla Stoltenbergs tøffe år

Les mer om mat og vin her.
Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.