Siderhusreglene

Tekst
HÅNDARBEID. Gard Eitungjerde degorgerer siderflaskene får hånd, sånn at gjærrestene spruter ut i det fri. 
             Foto: Sune Eriksen

HÅNDARBEID. Gard Eitungjerde degorgerer siderflaskene får hånd, sånn at gjærrestene spruter ut i det fri. Foto: Sune Eriksen

Innerst i Sognefjorden bruker Åge Eitungjerde champagnemetoden for å lage sider av over 100 forskjellige eplesorter.

Epletrær i full blomst, blå himmel som speiler seg i verdens lengste fjord, hvite hus og grønne bakker. Duften av nybakt brød og gjærede epler, på Ciderhuset i Balestrand kan en ta på nasjonalromantikken.

Blant franske eikefat og pupitrer fylt til randen av siderflasker fulle av forventninger messer sider­sjefen Åge Eitungjerde gregorianske latinske toner fra 1100-tallet.

– Det er med på å roe ned brennevinet slik at det får sove skikkelig, forteller han.

I FULL MUNDUR. I år blomstrer epletrærne to til tre uker tidligere enn normalt.

I FULL MUNDUR. I år blomstrer epletrærne to til tre uker tidligere enn normalt.

FAMILIEBEDRIFT

Sammen med kona Eli-Grethe Høyvik, sønnen Gard og svigerdatteren Tuba Ardic har Åge Eitungjerde drevet Ciderhuset siden åpningen i 2010.

– Men planleggingen startet lenge før det, sier Eitungjerde.

Det hele startet da Balholm ble etablert i 1992, med første tapping av eplemost i 1996. I dag eier familien halvparten av Balholm, i tillegg til Ciderhuset, som de også driver som kafé og selskapslokale samt konsertarena.

– Min bestefar var fruktbonde og handelsmann, så det er nok han jeg har det etter, forteller Eitungjerde som har mange jern i ilden.

Han er selvlært og forteller at kunnskapen om sider- og brennevinsproduksjon har han fått igjennom å lese utallige gamle tyske bøker om temaet.

Hyllene i kjelleren vitner om mange eksperimenter, brennevin laget på kvann, bringebær og solbær er dessverre ikke mulig å få kjøpt til tross for strålende kvalitet.

Epletrærne avler han frem selv.

– Det er det beste, da får jeg de sortene jeg vil.

1. HØYTYDELIG. Åge Eitun­gjerde messer gregorianske toner som ble bragt til Norge av munker som Kong Sverre hadde med seg fra Europa. Det gjør at brennevinet hviler bedre. <BR>2. À LA CHAMPAGNE. I franske pupitrer får siderflaskene stå å godgjøre seg mens annengangsgjæring pågår og gjæren får sette sitt preg på resultatet.

1. HØYTYDELIG. Åge Eitun­gjerde messer gregorianske toner som ble bragt til Norge av munker som Kong Sverre hadde med seg fra Europa. Det gjør at brennevinet hviler bedre. <BR>2. À LA CHAMPAGNE. I franske pupitrer får siderflaskene stå å godgjøre seg mens annengangsgjæring pågår og gjæren får sette sitt preg på resultatet.

DET ER EPLER, OG DET ER EPLER

– Det er en mangel på siderepler her til lands, sier Eitungjerde lett oppgitt. Det smaker ikke det samme om man lager sideren av et mateple, skjønner du.

– Jeg importerte de første kvistene for 14 år siden, men det tok fire år i karantene før jeg kunne bruke dem. I dag har vi rundt 100 forskjellige eplesorter i hagene her. Alt fra norske matepler til bitre utenlandske siderepler.

For skal man lage tørr sider så må man bruke bitre epler mener Eitungjerde.

– Bruker en matepler eller dessertepler må en tilsette for mye sukker, da blir sideren enten for sterk eller for søt, legger han til.

Og sideren han lager blir laget på samme måte som champagne. Først som en tørr sider som blir tappet på flasker med sukker og gjær, der den får en annengangsgjæring.

– Sideren skal ligge sammen med gjærrestene minst i et svangerskap, sier Eitungjerde, altså minst ni måneder. Det er det som gir karakteren og kompleksiteten.

Når sideren er klar for tapping etter tilmålt tid i franske pupitrer blir flaskene degogert for hånd, ved at korken blir åpnet ved en spesiell teknikk og gjærrestene skutt ut av trykket inne i flasken.

 

SIDER

90 Balholm Aldin Eplesider 2010
Ciderhuset Balestrand, Norge
157,10 kroner | 97872 | bestilling | Ciderhuset
Fersk, ren og pen duft av epler. Saftig og delikat på smak med en lett mousse og en nydelig balanse mellom syre og sødme. Lett bitter i utgangen som skaper en perfekt balanse. Drikk nå. Passer til aperitiff og til lyst kjøtt.

 

88 Sognefjord økologisk tørr eplesider 2010
Ciderhuset, Balestrand, Norge
129,80 kroner | 5802 | basiskategori 5 | Ciderhuset
Modne epler med innslag av blomster og honning. Balansert tørr smak med konsentrert eplefrukt og flott balansert syre og bitterhet i utgang. Passer til aperitiff og sjømat.

 

86 Balholm Eplesider
Ciderhuset Balestrand, Norge
140,70 kroner | 95776 | bestilling | Ciderhuset
Dufter av modne bitterepler og søtlige krydder. Tørr frukt på smak med god konsentrasjon og lett bitterhet i finish. Balansert og elegant. Passer til kraftige skalldyrsretter.

 

BRENNEVIN

89 Sogn Eple Akvavit
Ciderhuset Balestrand, Norge
296,10 kroner | 500 ml | 95776 | bestilling | Ciderhuset
Dufter av friske epler iblandet krydder, karve og tre. Sødmefull og delikat på smak med en pent integrert alkohol. Slank og elegant akevitt med en lang utgang. Drikk nå. Passer til avec og til fet tradisjonsmat.

 

88 Balholm Plommedram
Ciderhuset Balestrand, Norge
335,70 kroner | 95780 | bestilling | Ciderhuset
Aromatisk duft av mandler og tre med innslag av tørket frukt og plommer. Fyldig og flott med en pent integrert alkohol på smak med en kraftig og mandelpreget utgang med et pent bitterpreg. Drikk nå. Passer som avec.

 

87 Epledram
Ciderhuset Balestrand, Norge
283,90 kroner | 500 ml | 95778 | bestilling | Ciderhuset
Dufter av vanilje, epler og tre med innslag av eik. Balansert alkohol med en fint krydret eplepreg. Lang og tørr utgang. Drikk nå. Passer til avec og epledesserter.

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner