Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bonusjegernes beste tips

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vilde Sagstad Imeland publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Video
Oslo

Her er bonussankernes tips til hvordan samle og utnytte bonuspoengene på best mulig måte.

– Det koster ingenting å samle bonuspoeng, sier Tore Dyrseth, leder for den norske delen av Insideflyer, et nettsted som dekker nyheter om flybransjen.

Det er allerede en stund siden bonuspoeng i praksis var forbeholdt høyfrekvensreisende i mørke dresser og drakter. I dag samles en stadig større andel bonuspoeng opp av vanlige flypassasjerer med vanlige jobber – ikke bare gjennom kjøp av flyreiser, men også gjennom forbruksvarer. Mange bekker små-prinsippet gjelder i høyeste grad når det gjelder sanking av bonuspoeng.

Dyrseth har vært det han selv kaller en bonus-junkie i mange år. Hans beste tips til å komme i gang med bonusjakten er å skape et solid grunnlag for innsamlingen.

– Meld deg inn i lojalitetsprogrammene til alle hotellkjedene du noen gang kommer til å besøke. Meld deg inn i SAS Eurobonus og Norwegian Reward. Har du kredittkort fra før; si dem opp og tegn kredittkortavtale gjennom SAS, med for eksempel Mastercard eller American Express, eller med Norwegian. Betal forbruket med kredittkort, slik at så mye som mulig av det du kjøper, gir poeng.

Betal forbruket med kredittkort, slik at så mye som mulig av det du kjøper, gir poeng

Tore Dyrseth, bonusjeger

Hva og hvor

I tillegg har Dyrseth, og flere av de andre bonusjegerne DN har snakket med, disse rådene:

  • Meld deg inn på forumer som Insideflyer (tidligere Bonusfeber), FinalCall eller Flyprat. På forumene lærer du av andres erfaringer.
  • Finn ut hvor, og hva, du vil. For noen er det luksus å fly gratis til Bergen, for andre er det å fly første klasse til Buenos Aires. 10.000 poeng er nok til å fly fra Oslo til Bergen. 30.000 poeng er nok til tur-retur København. Vil du fly transatlantisk på første klasse, trenger du rundt 200.000 poeng.
  • Skal du gjøre større innkjøp, som en datamaskin eller tørketrommel, finn ut om noen av forhandlerne du vurderer, tilbyr bonuspoeng ved kjøp.
  • Hvis du hopper på tilbudskampanjer, sørg for at det er noe du har bruk for, som brød eller vaskemidler.
  • Finn ut om venner og kjente har noen bonuspoeng til overs og kjøp dem for én krone per poeng, eller tilby ti prosent ekstra.
  • Langdistanse i businessklasse er noe av det som gir mest uttelling sammenlignet med for eksempel å fly økonomi til Las Palmas. Sistnevnte er flybilletter som stort sett er billige.
  • Hvis du skal fly innenlands neste dag, er billettene ofte dyre, mens poengprisen alltid er den samme. Poengprisen stiger ikke med høyt eller lavt belegg på flyet.
Luftig luksus. Tore Dyrseth nyter plassen på første rad til Wien. Businessklasse på kortdistanse innebærer at nabosetet er tomt, slik at passasjerene får to seter hver.

Luftig luksus. Tore Dyrseth nyter plassen på første rad til Wien. Businessklasse på kortdistanse innebærer at nabosetet er tomt, slik at passasjerene får to seter hver.

I tillegg til mulighetene som finnes ved bonussanking, er det også ting man bør være obs på. Her er noen av dem:

  • Ha kontroll på økonomien. Husk å gjøre opp kredittkortgjelden din. Bonuspoeng er lite verdt hvis kredittkortgjelden forfaller til skyhøye renter.
  • Følg med på endringer i opptjeningssystemene. Av og til skjer endringer i vekslingsratene eller tilbudene fra forhandlere.
  • Bruk poengene før de går ut på dato. Ikke alle selskapene eller statusnivåene lar poengene du har opptjent, vare evig.
  • Bruk poengene riktig. Det å handle på flyet, gir dårlig valuta for pengene. Det er ingen vits i å betale hundrevis av poeng for en boks med cola.
  • Vær fleksibel med avreisedato. Du er ikke garantert at det er ledige bonusbilletter den dagen du vil fly.

Kilder: Bonusjegerne Tore Dyrseth, Martin Damm Laupstad og «ValdresBjarne»