– Vi må snakke om fremtiden

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Oslo

Camilla Hagen Sørli og Silje Vallestad har chartret et hurtigruteskip og invitert 100 gründere og innovatører med til Svalbard. Er det nå verdensproblemene skal løses?

Friluftsmenneske. Camilla Hagen Sørli har sammen med Silje Vallestad invitert 100 innovatører på ekspedisjon rundt Svalbard. – Den fineste bursdagsgaven jeg har fått, var fra mamma til 20-årsdagen. Vi gikk på ski over Svalbard og lå i telt. Det er magisk der, sier Sørli.

En grønnkledd skikkelse kommer gående i raskt tempo, hun pløyer barnevognen forbi en flokk morgengretne gjess. Det er en disig, folketom augustdag på Sognsvann. Camilla Hagen Sørli ser opplagt ut.

– Jeg sov vel til sammen tre–fire timer i natt. Det er heldigvis ikke normalen, men som småbarnsmor blir man jo vant til å sove lite, sier hun og kikker ned på to måneder gamle Scott som sover i vognen.

Fakta: FutureTalks

Organisasjon grunnlagt i 2017 av Silje Vallestad og Camilla Hagen Sørli.
Teamet består for øvrig av Vetle Stormoen (24), Eilev Haukaas (24) og Christina Høysæter.

Består av en konferanse 23. august på Mesh i Oslo og en påfølgende ekspedisjon for 100 ledere og studenter på Svalbard i samarbeid med Hurtigruten. Kun konferansen er åpen for publikum.

Målet er å definere de 15 viktigste spørsmålene i vår tid – som igjen skal legge grunnlaget for senere samtaler og et toårig oppfølgingsarbeid av studenter ved Minerva-universitetet i California.

FutureTalks skal være en årlig event.

Blant deltagerne er arkitekt Bjarke Ingels, «Westworld»-skaper Jonah Nolan, Prince Ea og Laura Storm.

www.futuretalks.today

Lille Scott skal snart bli med henne på ekspedisjon til Svalbard om bord på veteranskipet M/S «Nordstjernen». Det skal også den danske arkitekten Bjarke Ingels, som står bak Two World Trade Center, «Westworld»-skaperen Jonah Nolan, Kahoot-gründer Johan Brand, spoken word-artisten Prince Ea – til sammen 100 innovatører fra hele verden og unge studenter fra San Francisco.

Camilla Hagen Sørli er i mammapermisjon, men har sammen med kollega og medgründer Silje Vallestad brukt omtrent hvert ledige øyeblikk det siste året til å planlegge det de kaller FutureTalks. Ingen keynote speakers, ingen glamour – delegatene har betalt reisen til Norge selv, ingen får honorarer. De skal bo i dobbeltlugar, dele bad og wc på korridoren, og enda verre: Det finnes ikke dekning eller wi-fi på fire dager. Er det nå verdensproblemene skal løses, én gang for alle?

Camilla Hagen Sørli smiler. Hun snakker rolig og bestemt.

– Vi ville ta med engasjerte mennesker til arktiske strøk, der utfordringene verden står ovenfor blir ekstra tydelige: isen som smelter, klimaendringer og dyreliv. Du får kjenne på de eksistensielle følelsene, hva det vil si å være menneske. Jeg har vært en del på Svalbard. Det er noe helt spesielt med tidløsheten der, og stemningen. Det vil ikke være mulig å google seg frem til noen svar.

<p>Teamet. Intern Eilev Haukaas (fra venstre), Camilla Sørli Hagen, Silje Vallestad, Christina Høysæter og Vetle Stormoen. – Eilev og jeg har vel jobbet 60-80 timer siden jul, sier Vallestad.</p>

Teamet. Intern Eilev Haukaas (fra venstre), Camilla Sørli Hagen, Silje Vallestad, Christina Høysæter og Vetle Stormoen. – Eilev og jeg har vel jobbet 60-80 timer siden jul, sier Vallestad.

Klimabevisst

Hun ser seg rundt på Sognsvann. Lyngen er svidd ned til berget, trærne begynner å få høstfarger allerede. På den positive siden: Her er ingen søppelberg av brukte éngangsgriller.

– Datteren min Hanna på snart seks år går rundt med en tøypose hun samler plast i. Noen ganger vil jeg si: «Ikke plukk opp det der!» Men det kan jeg jo ikke.

Hun smiler, igjen, sier det kjapt som om hun vet at spørsmålet kan komme:

– Å få barn er jo noe av det mest klimabelastende du kan gjøre. Og jeg har fire. Da skal jeg i hvert fall lære dem ta gode valg for seg selv og for miljøet.

Å få barn er jo noe av det mest klimabelastende du kan gjøre. Og jeg har fire

Camilla Hagen Sørli, grunnlegger av FutureTalks

Vi har nettopp passert årets Earth Overshoot Day, dagen da menneskeheten har brukt opp jordens ressurser for i år, ifølge WWF. I år falt den på 1. august, og resten av året skal vi leve på naturens kreditt. Hvordan skal det bli om ti år, om 20 år, når vi er ni milliarder folk her på kloden? Camilla Hagen Sørli har de siste årene engasjert seg sterkt i samfunnsspørsmål, hun snakker mer enn gjerne om «ansvarlig eierskap», «bærekraft», «sirkulærøkonomi», «å sette klimavennlige fotavtrykk i hele verdikjeden». Hun er medeier i Canica, Hagen-familiens investeringsselskap, og har flere styreverv i Canica-systemet.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med DN lørdags beste reportasjer og anmeldelser rett i innboksen.

Meld deg på her

– Men å fly inn 100 personer fra hele verden og ta dem til Svalbard, må vel også sette et klimaavtrykk?

– Ja, det gjør det jo, men det hele handler om å bidra i et større perspektiv. Vi har også et samarbeid med Choose Today, og gjennom kjøp av klimakvoter har vi gjort hele turen og konferansen i Oslo klimanøytral. Det inkluderer flyreisen til alle deltagerne, sier hun.

Fakta: Camilla Hagen Sørli

Alder: 36 år.

Bakgrunn: Markedssjef i PRG Group, medeier i investeringsselskapet Canica as, Hagen-familiens investeringsselskap. Har styreverv i Canica, Komplett, Jernia og The Well, styremedlem i tankesmien Civita og styreleder i She. Er medgrunnlegger i Maverick Collective, en organisasjon som jobber med å fremme økonomisk vekst for kvinner i utviklingsland, og konferansekonseptet FutureTalks. Nylig valgt til Young Global Leader av World Economic Forum.

Sivilstand: Gift med lege og gründer Daniel Sørli, fire barn.

Aktuell: Medgründer av FutureTalks, en organisasjon som skal arrangere en årlig ekspedisjon rundt Svalbard og konferanse, for å sette verdens utfordringen under lupen.

Uten dekning

– Dette er min beste venn og verste fiende.

Sørli fisker opp smarttelefonen fra lommen, hun lurer litt på hva høyteknologiske delegater fra Saudi-Arabia og Silicon Valley vil tenke om å være uten dekning i fire dager.

– Det som er litt synd i vår tid, er at vi på mange måter har utviklet en dårligere evne til å gå inn i dype samtaler, man blir så lett distrahert. Det er også derfor vi vil ta folk ut av den daglige settingen. Vi ønsker dypere samtaler og en sterkere tilstedeværelse enn det man får på de tradisjonelle konferansene, sier hun.

Hun er gift med Daniel Sørli, lege og gründer av Dr. Dropin, og sammen har de ansvaret for fire barn på ti, seks og fire år – og to måneder.

– Det går en kule varmt innimellom, men samtidig er det utrolig givende. Jeg minner meg selv på at tiden med småbarn går så fort og prøver å være mest mulig til stede, også mentalt. På noen områder er Daniel og jeg mindre tilgjengelige enn våre foreldre var, selv om vi virkelig prøver å ikke være det.

Hun forteller om et foredrag hun hørte av Tristan Harris, Google-avhopperen som har skapt en ny karriere ved å advare mot smarttelefonavhengighet.

– Han anbefalte å sette telefonen på svart-hvitt. Jeg er imponert over mannen min, som har hatt svart-hvitt-display i flere måneder. Jeg klarte det vel et par uker. Alt ble liksom så grått. Jeg blir i tillegg ekstremt oppslukt av ting, enten det er tematikk, jobb eller bøker. Det er kanskje ikke alltid like positivt for barna, men de drar meg jo inn igjen.

Scott grynter fornøyd under teppet i vognen.

– Han her er sistemann, altså. Helt sikkert. Vi skal ha tid til å følge dem opp også.

Ungdommen

Det er ennå noen dager til delegatene ankommer Oslo til konferanse 23. august, for deretter å sette kursen mot Svalbard. På et møterom på Mesh ligger noen pc-er og smarttelefoner.

– Jeg jobber 80–100 timer i uken nå, det går jo ikke i lengden. Dette er det mest krevende jeg har gjort, sier Silje Vallestad.

<p>Fremtidsprat. Camilla Sørli Hagen og Silje Vallestad (til høyre) møttes gjennom en felles bekjent, Stein Erik Hagen, som mente de to hadde mye å snakke om. Nå skal de sende 100 delegater til Svalbard for å løse fremtidens utfordringer. </p>

Fremtidsprat. Camilla Sørli Hagen og Silje Vallestad (til høyre) møttes gjennom en felles bekjent, Stein Erik Hagen, som mente de to hadde mye å snakke om. Nå skal de sende 100 delegater til Svalbard for å løse fremtidens utfordringer.

Fakta: Silje Vallestad

Alder: 40 år.

Bakgrunn: Gründer, foredragsholder, investor and konsulent. Grunnla Bipper Communications i 2006, som utviklet trygghetsapper for barn. Utnevnt til Young Global Leader av World Economic Forum og kåret til en av Nordens 20 fremste businesstenkere av Nordic Business Forum. Har vunnet en rekke innovasjonspriser. Studerte ved United World College, Universitetet i Bergen, NHH, Yale, Harvard og WITS.

Sivilstand: Gift, tre barn. Bor i Bergen.

Aktuell: Medgründer og daglig leder av FutureTalks.

Medgründer og daglig leder Vallestad anslår at hun de siste dagene svart på mailer fra rundt 100 mennesker som spør om ull og votter og sko. En ung deltager fra India har trøbbel med visum. Tusen tråder skal nøstes opp før deltagerne ankommer Oslo. Student Eilev Haukaas (24) er med som intern, og har siden jul jobbet 60-80 timer i uken.

Vallestad og Sørli er begge Young Global Leaders i World Economic Forum. Da de ble venner for et år siden, begynte de å snakke om hva som mangler på de store, «elitistiske» konferansene.

– Noe av det jeg har savnet på konferanser, er selve dialogen deltagerne imellom og bygging av relasjoner som fører til noe konkret. FutureTalks skal være en sammensetning av ulike mennesker på tvers av alder, kjønn og etnisitet, fellesnevneren er at de er engasjerte og ønsker å bidra positivt innenfor sine bransjer, sier Camilla Hagen Sørli.

– Mange er opptatt av mangfold nå og det å samle ulike typer folk for å snakke – så hvorfor trenger vi FutureTalks i tillegg?

– Jo mer vi snakker om etikk rundt fremtiden og hva slags verden vi skal leve i, jo mer øker vi bevisstheten rundt det, sier Sørli.

Vallestad legger til:

– Noen konferanser har også unge folk med, men da oftest som trofeer. Jeg har vært et sånt trofé selv, sier Vallestad, som har vunnet mange innovasjonspriser opp gjennom årene.

I 2006 etablerte hun selskapet Bipper Communications, som utviklet trygghetsapper for barn.

– Noe av problemet er at unge folk ikke blir invitert med inn. Vi skal koble unge med eldre, erfarne folk. Dette blir ingen ferietur, hver ekspedisjon på land har et faglig opplegg. De skal få jobbe for seg.

She

Camilla Hagen Sørli rykket nylig opp som styreleder i She, en organisasjon som jobber for å bedre kjønnsbalansen i norsk næringsliv.

– For meg startet det med et engasjement for likestilling i utviklingsland, som de senere år har utvidet seg til å bli en kamp for mangfold og rettferdighet. Mangfold gir bedre resultater. Det er derfor vi vil ha med folk med ulik bakgrunn til Svalbard, sier Sørli.

Hun mener Norge har en vei å gå for å få reell likestilling i næringslivet.

– I Norge er vi langt fremme i å få kvinner i jobb. Men når det gjelder topplederstillinger, er det ekstremt få i forhold til antall yrkesaktive kvinner.

– Hvorfor er det sånn?

– Det er et komplekst bilde. Det kan skyldes familiesituasjoner, glasstak og satte holdninger. I Norge har vi en samfunnsstruktur som gjør det mulig for kvinner å nå toppen, men når det er to stykker med lederambisjoner i en familie, og de har flere barn, så er ikke alltid kabalen enkel. Når vi da har skjevt lønnsnivå, blir det fort mannens karriere som får prioritet, sier Sørli.

<p>Mangfold. Camilla Hagen Sørli har tatt en større offentlig rolle de siste årene og er blant annet styreleder i She, som jobber for likestilling i næringslivet. – Det er en lang vei å gå, sier hun.</p>

Mangfold. Camilla Hagen Sørli har tatt en større offentlig rolle de siste årene og er blant annet styreleder i She, som jobber for likestilling i næringslivet. – Det er en lang vei å gå, sier hun.

– Har dere selv erfaringer med kjønnsdiskriminering og glasstak?

– Ikke personlig, sier Sørli. – Men jeg ser jo at det skjer andre steder. Mangfold og kjønnsbalanse i ledergrupper og styrerom er positivt for verdiskaping og gir en mer gunstig dynamikk, sier Sørli.

– Jeg har mange eksempler, sier Vallestad.

Hun har bodd tre år i Silicon Valley, og beskriver det som å gå «10 til 20 år tilbake i tid» – straks kvinnene fikk barn, sa de opp jobben og ble hjemme.

– En gang forsøkte jeg å finne en produsent og signerte med «CEO Ms. Silje Vallestad». Jeg fikk ikke ett svar. Da gikk det en faen i meg, jeg byttet ut Ms. med Mr. Vallestad. Da fikk jeg plutselig masse telefoner. Jeg svarte som Miss Marie, Mister Vallestads personal secretary. Det ble litt schizofrent.

En gang forsøkte jeg å finne en produsent og signerte med «CEO Ms. Silje Vallestad». Jeg fikk ikke ett svar

Silje Vallestad, seriegründer

Litt løs latter rundt bordet. Så blir det stille.

– Det er faktisk ikke morsomt. Det er bare tragisk, sier Vallestad.

Tankepåvirkning

Stillheten på Sognsvann brytes av en armé barnehagebarn i selvlysende vester. Camilla Hagen Sørli snakker om «økosystemet rundt barna» – berømmer miljøbevisstheten i barnehager og skoler. Hun nevner at «teknologi er en viktig nøkkel for bærekraftig utvikling». Men deler av teknologien er hun bekymret for.

– Jeg ser jo at sosiale medier har sterk påvirkningskraft. Jeg ønsker ikke at barna skal bli for påvirket av glansbilder i sosiale medier, der man kun ser andres liv. Informasjonsflyten er formet mot deg. Det kan være fint å unngå masse informasjon som ikke er relevant for meg – men samtidig åpner det ikke heller øynene mine for noe annet. Det gjelder også barna mine, som tidlig formes gjennom informasjonsstrømmen de får, sier Sørli.

– Hvilke regler har du hjemme med teknologi?

– Vi prøver jo å ha regler om skjermtid. I hverdagen går det uansett i ett, med middag og aktiviteter, så avslutter vi med barne-tv på vanlig tv. Barna må se på det som er, og ikke alltid velge episoder selv. Men i helgene kan det fort bli litt mer Ipad, sier hun.

– Klarer du å koble av i hverdagen?

– Jeg prøver på flere måter. Ute i naturen, på joggetur eller ved å gjøre yoga. Jeg liker veldig godt å kjøre bil alene. Langdistanse bilkjøring er meditativt for meg, og da hører jeg på podkast, nyheter eller bare tenker uten forstyrrelser.

Før søkte hun spenning ved å hoppe i fallskjerm og klatre i fjell. Nå går det mest i true crime og «Uløst».

Hun smiler, igjen.

– Men nå får vi jo snart selvkjørende biler, så da kan jeg jo lese mail i bilen også.

Fem deltagere om Future Talks

Yobie Benjamin

Sjef i Token.io, tidligere utviklingsdirektør i Citibank

– Verdens mennesker er adskilt av hav og land, men bringes sammen av teknologi, så vi er ett folk, mer enn noen gang. Å bringe sammen noen av verdens tenkere for å snakke om utfordringer er blir derfor viktigere. Et stort problem i dag er mangelen på cybersikkerhet. Hele planeten har tilgang til internett og kunnskap, men det er fare for informasjonskaos skapt av råtne skuespillere som lurer i internetts avkroker.

Laura Storm

Grunnlegger av bærekraftsinitiativet Sustainia

– På tradisjonelle konferanser og samlinger oppnår vi veldig lite. Det er mye snakk og lite handlinger. Det haster å finne et veikart for hvor vi skal ta verden videre. Dette er perfekt timing. Å være offline med ingen tilgang til skjermer om bord på et skip i Arktis vil bli en mektig erfaring, mine forventninger til FutureTalks er høye. Vi kan oppnå bedre samtaler på grunn av måten opplegget er designet på.

Kevin Abosch

Kunstner

– Jeg har kjent Silje i mange år og sett hennes engasjement for globale problemstillinger og hvordan hun inspirer andre til å gjøre det samme. Kurater en gruppe engasjerte visjonære som vil ta fatt på noen av de viktigste sakene i vår tid, og jeg er med.

Jaime Nack

Miljørådgiver, tidligere konsulent for Al Gore

– Vi har sett mange ødeleggende effekter på naturen, som tørke. Klimaaksjon engasjerer alle fra FN til pave Francis. Å ta vare på planeten er noe som angår alle. Jeg har jobbet med miljøspørsmål i mange år, og ser at det er vanlig å utvikle løsninger i siloer, som er begrensende. Jeg ser på Future Talks som en måte å utvikle interdisiplinære relasjoner. Å være om bord på en båt uten dekning vil helt sikkert åpne sinnet.

Fahd A. Al-Rasheed

Direktør for kong Abdullahs Economic City

– Det er mange utfordringer som snakkes om hele tiden, for eksempel fattigdom, klimaendringer, krig. Løsningene er så komplekse at det trenges intenst samarbeid for å få til handling. Første skritt er å finne ut hva som må gjøres. Det er derfor jeg gleder meg til å reise til Arktis, uforstyrret av teknologi.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk