Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Jeg får helt melkespreng av flaggermusunger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Ingvild H. Rishøi publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Illustrasjon

Han står opp hver fjerde time for å redde dem.

– Flaggermus kan bli 40 år, sier Magne Flåten, biomangfoldsarbeider i Sabima.

– Og når du veier fem gram, blir du ikke 40 år hvis du ikke er forsiktig.

– Veier de bare fem gram?

– En voksen dvergflaggermus gjør det. Det er like mye som et A4-ark. Når du er så liten, må du gjøre det som er trygt: Du må holde sammen med familien, du må finne mat der du er vant til å finne mat, du må bo der du bodde i fjor. Jentene fortsetter å bo på det samme loftet eller i det samme kirkespiret hele livet, med søstre og mamma og tippoldemor og grandtante.

– Og guttene?

– De må jo vekk, da. Flaggermusguttene vil ha dame, og da nytter det ikke å sjekke opp grandtanten, ikke sant. Så guttene må fly og finne en annen koloni og være høye og mørke der.

Magne Flåten, biomangfoldsarbeider i Sabima.

Magne Flåten, biomangfoldsarbeider i Sabima.

– Hvordan får de seg egentlig dame?

– De roper. Og så flyr hunnene rundt og lytter og nyter og velger den som er mest interessant.

– Kan vi også høre ropingen?

– Vi kan høre skimmelflaggermus. Dem finnes det mange av i Holmestrand og Oslo øst – Holmestrand på grunn av fjellveggene og Oslo øst på grunn av blokkene. Om høsten flyr hannene mot fjellveggen eller blokken og brøler alt de kan, så det blir ekko. Og akkurat som menneskehanner på sjekker’n, legger de mer bass i røsten for å være tøffere.

Fakta: Flaggermus

Navn: Chiroptera

Alder: 55 millioner år (minst).

Spesialitet: Eneste pattedyr som kan fly.

Bolig: Varme steder i sommerhalvåret, kjølige og fuktige steder om vinteren (i dvale).

Aktuell: Flaggermustiden er her – nå er både hunner, hanner og unger ute og flyr. Mange flaggermusarter står i fare for å dø ut, og alle flaggermus i Norge er fredet.

– Og det synes damene er fint?

– Ja. Bass øker testosteronnivået både hos kvinner og menn. Vi driver på sånn, vi også, altså, det finnes jo mannfolk som bruker lydpotter på motorsykkelen eller har digert stereoanlegg så hele bilen står og rister.

– Men er det bare skimmelflaggermus vi mennesker kan høre?

– Ja, og bare akkurat når de skal pare seg, fordi da er det nok bass. Men alle flaggermus roper hele tiden, når de jakter om natten. Da gaper de så høyt de kan, og så: «OÆÆÆ!»

– Oi!

– Ja, og så lytter de etter ekko, for å skjønne hvor maten er.

– Hvorfor har de ikke heller øyne som kan se i mørket?

– Jo jo, det har de! De ser bedre enn oss i mørket.

– Men hvorfor roper de, da?

– Fordi det er mye, mye mer nøyaktig enn synet. Hvis du er ute om natten, ser du ikke en bitte liten mygg som er tre–fire meter unna.

– Kan de høre ekkoet av en mygg?

– Ja, og det er også fordi de roper veldig sterkt. En dvergflaggermus kan rope i 110 desibel. Det er ti ganger så sterkt som en røykvarsler.

Naturen

I hav, skog og mark finner man de sprøeste ting.

Hele serien

– Så hvorfor hører vi det ikke?

– Vi har bare ikke nerveceller som kan plukke opp frekvensen. Men de roper hele tiden, for å få nok mat.

– Men oss vil de ikke spise?

– Nei, de vil ikke det.

– De kommer ikke som Dracula og kaster seg i halsen på deg?

– Aldri. Ald-e-ri! De bryr seg ikke om oss, egentlig.

– Hvorfor har de så dårlig rykte, da?

– Det har de ikke! Bare her i Vest-Europa og USA, på grunn av forestillingen om vampyrer, og filmene om Dracula, han har jo den der flaggermuskappen. Men i hele resten av verden er flaggermus regnet som lykkedyr. Det er en enkel grunn til det: Folk har lagt merke til at hvis det bor flaggermus i huset ditt, blir du mindre syk, og flere av barna vokser opp.

– Å?

– Fordi hvis det er en myggspisende art, spiser hver eneste flaggermus 3000 mygg på en natt. De myggene kunne ellers gitt deg og ungene dine malaria – og på verdensbasis dreper malaria to barn hvert minutt, fremdeles. De burde regnes som lykkedyr her også: Hvis du henger opp en flaggermuskasse der du liker å sitte om kvelden, vil jo flaggermusene også der spise 3000 mygg hver natt.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med DN lørdags beste reportasjer og anmeldelser rett i innboksen.

Meld deg på her

– Så du liker flaggermus?

– Ja, og særlig flaggermusunger. Det hender vi får inn ørsmå unger, som noen har funnet, og hvis vi ikke finner moren, må vi hjelpe ungene så ikke de dør. En sånn unge må ha spesialmelk, og når den har fått en tidels teskje, er den proppmett og får helt rund boblemage. Og så går det fire timer, og da er den skrubbsulten igjen.

– Men hvordan merker du det? Du kan jo ikke høre at den skriker?

– Jeg bare vet det, jeg setter klokken til ringing og står opp om natten. Å, jeg får helt melkespreng av sånne bitte små flaggermusbabyer, altså.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.