Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Tinder-egget

Tekst
LOVE ME TINDER. Sean Rad synes selv det er vanskelig å komme i kontakt med det annet kjønn på vanlig måte, blant annet på grunn av frykten for avvisning. Selv fant han kjæresten sin på Tinder.

LOVE ME TINDER. Sean Rad synes selv det er vanskelig å komme i kontakt med det annet kjønn på vanlig måte, blant annet på grunn av frykten for avvisning. Selv fant han kjæresten sin på Tinder.

Han er verdens største matchmaker. Sean Rad (28) vil at Tinder bli inngangsporten til alle typer relasjoner.

Fakta: Sean Rad

Alder 28 år
Sivilstand Kjæreste med Alexa Dell
Stilling Avtroppende direktør i Tinder. Rad vil i fremtiden få tittelen president og skal fortsette arbeidet med å utvikle Tinder.
Bakgrunn Oppvokst i Los Angeles. Studerte økonomi, men hoppet av for å satse på egne nettselskaper. I 2011 skapte han datingapplikasjonen Matchbox med et par kompiser. Da de lanserte i september 2012, het appen Tinder. Tinder lar deg komme i kontakt med andre mennesker i en gitt radius og er en av verdens raskest voksende nettbaserte dating­tjenester. Tinder er Norges mest nedlastede gratisapplikasjon. Rundt hver tiende nordmann har Tinder på telefonen.
Aktuell På nyåret får applikasjonen to nye betalingsfunksjoner: «Undo» og «Passport».

På vei til Tinder-gründer Sean Rads hjørne må vi gå over dammer med noe som ligner tykke, oransje farge­stifter – løsskudd Tinder-kolleger har skutt på hverandre når spontanlek oppstår i det åpne kontorlandskapet i West Hollywood. Den to år gamle appen Tinder begynte som en digital sex-app, der fremmede kunne komme i kontakt med hverandre. Nå har den utviklet seg til å bli en av de raskest voksende romantiske møteplassene i verden. Snart vil ektepar uten å mukke kunne si «vi møttes på Tinder». I gjennomsnitt kikker 30 millioner brukere på andre menneskers ansikter i mer enn 60 minutter hver dag. For hvert lille sekund i døgnet matches 162 par over hele verden.

Tinder er den mest nedlastede gratisappen i Norge, og nordmenn er utvalgte prøvekaniner for nye funk­sjoner.

– Jeg elsker at Norge elsker oss, sier Sean Rad.

 

BILDER ER ALT

For deg som ikke er mellom 18 og 34 år, eller har vært i et fast forhold de siste årene, og lurer på hva i himmelens navn Tinder er for noe: Brukerne legger ut profiler som består av et utvalg selvvalgte bilder fra ens egen Facebook-konto. Ved hjelp av gps serverer Tinder deg andre Tinder-brukere i din umiddelbare omkrets. Velger du å «kaste» en persons bilde til venstre, sier du «nei takk» til videre kommunikasjon. Kaster du ansiktet til høyre, og han eller hun har gjort det samme med ditt bilde, får du en match – og mulighet til å ta kontakt via tekstmeldinger. Inntekt, høyskoleutdannelse og stjernetegn er ubetydelig. Her snakker bildene mer enn tusen ord.

– Det er overfladisk å si at en app med kun bilder er overfladisk, sier Sean Rad.

– Vi kommuniserer med vennene våre gjennom bilder i dag, bare se på både Instagram og Snapchat. Hjernene våre er blitt enormt sofistikerte med tanke på meningen bak et fotografi, og hva det forteller. Vi plukker ubevisst opp detaljer og avslører de skjulte beskjedene i måten bilder er tatt på. Om en fyr styrter en halvliter øl på inngangsbildet sitt eller gladhopper i turklær på en fjelltopp, sier to helt forskjellige ting om ham.

 

UBEHAGELIGE MØTER

Nylig ble det kjent at Sean Rad ikke lenger får beholde direktørtittelen i selskapet han startet. Noen mener nedtrappingen kan ha sammenheng med et trakasseringssøksmål i den indre kjerne. Dessuten tjener ikke Tinder penger. Likevel hviskes det om følgende fantasiverdi for Tinder-merkevaren: 34 milliarder kroner. Realiteten ligger nok nærmere seks milliarder. Utenfor Rads kontordør spiller to solbrune gutter pingpong. En brunette balanserer på en medisinball foran pc-en, og en gjeng fra markedsavdelingen spiller «Fifa» på storskjerm.

– Det virker ikke som om dere har det travelt?

– Å jo, vi har massevis å gjøre! Vi er 40 ingeniører, markedsførere og utviklere her nå, men vi skal øke til 100 medarbeidere. Tinder vokser superraskt, men ikke fordi vi sitter på en genial løsning for nettdating, sier Rad og tar en kunstpause:

– Tinder er en løsning for livet.

– Du bruker store ord nå?

– Men tenk på det! Min erfaring med dating var å ankomme en bar med noen venner og legge blikket på en tiltrekkende jente. Men gikk jeg bort til henne, ville hun kanskje følt seg overrumplet. Og jeg risikerte å bli avvist. Å henvende seg til nye mennesker er sårt og vanskelig. Tinder vil rett og slett løse dette problemet med å gjøre møter mellom ukjente mennesker til en bedre opplevelse, sier han.

TINDERTOPPEN. – Jeg har antageligvis kontaktet flere jenter gjennom Tinder enn oldefar gjorde i hele sitt liv. Tinder har forandret måten vi møter fremmede på, og står bak over tre milliarder matcher på to år. Det er vilt, sier Tinder-gründer Sean Ra, her på kontoret sitt i Los Angeles.

TINDERTOPPEN. – Jeg har antageligvis kontaktet flere jenter gjennom Tinder enn oldefar gjorde i hele sitt liv. Tinder har forandret måten vi møter fremmede på, og står bak over tre milliarder matcher på to år. Det er vilt, sier Tinder-gründer Sean Ra, her på kontoret sitt i Los Angeles.

SMUKK SJOKKSTART

Rads jødisk-persiske foreldre emigrerte fra Iran til USA på 1970-tallet. Rad vokste opp i Los Angeles. Som privilegert og talentfull i Beverly Hills fattet han liten interesse for skolen, men grunnla to digitale selskaper: fellesmailtjenesten Orgoo og en reklameplattform for kjendiser på Twitter, Adly. Så begynte han å fikle med en idé til en app om dating. Han ble hyret av internettselskapet IAC, som også eier datingsidene Match.com, Chemistry.com og OkCupid. I september 2012, sammen med barndomskompisen Justin Mateen, lanserte han Matchbox, som var Tinders første navn. Appen ble lansert på eliteskoler kjent for tung festing, slik som deres forhenværende University of Southern California. De introduserte konseptet til 600 av sine mest populære venner og begynte samtidig å lokke til seg kvinnelige modeller. Å sjokkstarte Tinder med attraktive jenter skulle sørge for at deres datingidé ikke skulle bli forbundet med «raringer». Det funket. I løpet av de seneste 12 månedene har nedlastingen av appen økt med hele 600 prosent.

– Hva har skjedd?

– Tinder proklamerer ikke, i motsetning til mange andre datingmuligheter på nett, at vi tilrettelegger for folk som umiddelbart ønsker å stå hvit brud, eller for tilhengere av engangsligg. Vi sier ingenting om hvordan folk skal bruke oss. Vi bare minsker terskelen for å ta kontakt med et annet menneske. Det finnes haugevis av vakre jenter her i Los Angeles. Problemet mitt er ikke å finne dem, problemet er å ta kontakt. Å si «hei» er det aller vanskeligste, sier Rad.

Der Facebook er flink til å opprettholde vennskap, ønsker Tinder å legge alle forhold til rette for at fremmede knytter nye vennskap. Rads drøm er ufarliggjør­ing av det ukjente.

– Vi vil være inngangsporten til ethvert nytt møte, enhver ny relasjon mellom mennesker i hele verden. Ikke nødvendigvis bare romantiske forbindelser, men også rene vennskap eller nye forretningspartnere.

 

HVITE TIGRE I OSLO

Tinder er foreløpig en gratistjen­este, men Tinder må pønske ut en måte å tjene penger på. Helst igår.

– Akkurat nå er vi under press og mye står på spill. Vi er nødt til å gå i pluss snart. Vi vil videreutvikle Tinder. Du skal ikke se bort fra at video blir en del av opplevelsen i fremtiden, men først kommer jo Tinder Pluss, og Norge er faktisk en av våre syv forsøksland, sier Rad.

Tinder Pluss kommer om få uker. Den nye versjonen har to ekstratjenester – «Undo» og «Passport» – som skal koste mellom 13 og 130 kroner i måneden. Tinder er i gang med å teste hvilken sum folk flest er komfortable med, blant annet i det norske markedet. «Undo» vil gi brukerne muligheten til å velge tilbake den siste personen de kastet i «nei takk»-haugen. Enkelte ganger kan man jo angre seg, og tenk om din mulige sjelevenn gikk tapt. «Passport» vil lure gps-en til å tro at du allerede er på den helgeturen i Paris, slik at du kan legge forholdene til rette.

– Vi reiser jo hele tiden. Å kunne dra nytte av lokaltips før en ferietur til Buenos Aires eller finne en date eller ei venninne i en by eller et land du skal flytte til neste år, er noe brukerne våre har etterspurt lenge. Jeg har alltid ønsket å besøke Norge, forresten, sier Rad og utbryter:

– Jeg kan jo bare besøke Oslo nå!

Rad har selvsagt installert plussversjonen, og begynner å sveipe norske jenter til høyre og venstre.

– Å, se, hun leker med en hvit tiger! Er det normalt i Oslo?

Rad mener «Hilde 29»s tigerbilde viser at hun har personlighet. Han kan se det på kroppsspråket hennes, mener han. Rad sier også at ideen om skjønnhet i dagens samfunn kan være konvensjonell, men ikke når det gjelder hva som spesifikt er attraktivt eller tiltrekkende hos ethvert menneske.

– Alle liker forskjellige ting … oi, kan du oversette dette?

Rad har funnet frem til norske Rakel, 24 år, som i en kort setning under bildet har skrevet: «Jeg studerer i Oslo, elsker når helgen kommer så jeg kan nyte livet.»

– Hun er søt. Jeg hiver henne til høyre.

It’s a match! Sean Rad har 807 av dem til nå.

– Det er ikke mye i det hele tatt, egentlig.

 

BLE RAD FOR RADIKAL?

I juni saksøkte Whitney Wolfe, en sentral medarbeider i Tinder, sjefen sin og ekskjæresten Justin Mateen for seksuell trakassering og trusler på sms. Det endte med at Mateen måtte pakke sakene sine i september, og Wolfe fikk ifølge Forbes Magazine utbetalt en million dollar. Rad fortsatte alene som direktør, men med Tinders gode navn og rykte i fare, har han nå fått beskjed om å tre til side.

– Du er blitt fjernet fra sjefsstolen?

– Nei, «fjernet» blir ikke riktig, sier Rad krokrygget på sofakanten.

– Styret besluttet å innhente hjelp utenfra. Tittelen min blir annerledes, men rollen den samme. 2015 blir et travelt år for Tinder, og jeg har ikke kapasitet til å gjøre alt jeg vil. Dessuten bryr jeg meg ikke så mye om å være ansiktet utad. Vår ærlige og åpne firmakultur innebærer at ingen tar æren for de gode ideene, så lenge de til slutt forbedrer produktet, sier Rad.

– Betyr det noe for brukerne at du ikke sitter i direktørstolen?

– Nei, gode selskaper vokser når hvert ledd fungerer på best mulig måte. Dessuten innebærer en direktørstilling et ansvar jeg ikke liker, og nå får jeg kanskje tid til å overrekke kjæresten min ekte blomster, sier Rad som minutter tidligere sendte en digital blomsterbukett per sms til sin syke kjæreste.

– Jaja, ridderligheten er ikke død, bare redefinert, sa han.

Rad hadde aldri forsøkt nettdating før han tok i bruk Tinder selv.

– I oppstarten var jeg så travel at da jeg endelig avtalte å treffe den aller første Tinder-daten min, kom beskjeden om å fly til New York for et møte. Derfor inviterte jeg jenta til å henge med meg mens jeg … eh … pakket kofferten. Hun drakk vann og ga meg klestips. Det var en flau date i en times tid, fniser Rad.

Det ble ingen flere treff med henne. For snart fikk han Tinder-match med 21 år gamle Alexa Dell, datter av it-milliardæren Michael Dell. Hun var en svipptur i Los Angeles for å feire bursdagen sin, matchet med Rad, som førte til teksting mellom deres respektive storbyer i månedsvis, og til slutt en middag. Nå er de kjærester.

– Det første jeg skrev til Alexa, var vel «Hei! Hvordan går det?», sier Rad.

– Det er det aller kjedeligste man kan skrive!

– Jeg vet. «Hei er for hester» sier vi her hos oss. Nå kan jeg heldigvis gi brukerne bedre tips til den innledende setningen.

– Og hva anbefaler du?

– Man bør studere bildene og si noe relevant for hver eneste person man kontakter. Vær annerledes, vær personlig. Og ha det gøy, sier Rad.

– Tinder er jo som et videospill, nesten. Nei, stryk det. Tinder er som en eneste lang 24-timersfest. Så får vi etterhvert se hvor mye kake som blir igjen.

Se også:
Et røverkjøp av en nyttårschampagne
Hva slags oppvask-type er du?
Camilla Stoltenbergs tøffe år

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.