Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Stolt opphav

Tekst

Store forventninger kan gi enda større bekymringer.

Bekymrede storbarnsforeldre har fått mye oppmerksomhet i det siste. Uroen har nå bredt seg til flere sosiale lag - ikke minst de høyere. Bekymringene gjør seg særlig gjeldende på lukkede diskusjonsfora på internett.

I tråd med god presseskikk har vi valgt å anonymisere og fabulere så godt vi kan – inspirert av mer eller mindre virkelige hendelser på det dype nettet:

 

Etter utvekslingsåret i Oxford har vår datter mistet motivasjon for å yte sitt beste i vanlig norsk skole. Hun har vært nede og snust på femmeren i flere fag, men synes ikke å bry seg all verden. Hva kan skolen gjøre for å forbedre situasjonen?

Mor (43), Ullevål

 

Guttungen skjønte tidlig at «Dagsrevyen» ikke var tilstrekkelig for å forstå verden og har siden tiårsalderen foretrukket BBC World News. Yndlingsprogrammet er «Hard Talk» med Stephen Sackur, som vi gjerne ser sammen med ham, men nå som programmet er flyttet til tidligere på ettermiddagen, kolliderer det med pianotimen på Barratt-Due. Noen som kjenner til om det er mulig å få privattimer senere på kvelden?

Lektor (46), Asker

 

Konas firehjulstrekker har gjort nytten nå i et par år, men jeg er usikker på om datteren vår kan bruke den til øvelseskjøring også i byen. Erfaringer?

Disponent (53), Smestad

 

Helt siden barneskolen har vi bragt til våre barns kunnskap at det meste innen litteraturen er best på originalspråket. I sin særoppgave på videregående har vår datter tatt til motmæle og nærmest agitert for at den opprinnelige, norske 1961-oversettelsen av Günter Grass’ «Die Blechtrommel» yter forfatteren den nødvendige respekt og tidvis endog er bedre enn originalen. Vi gruer oss til sensuren, for å si det slik, men kan vi påvirke læreren?

Foresatte (45 og 48), Drøbak

 

Vil sønnen vår beholde plassen på kretslaget i fotball nå som han fikk stipend for å ta et år med avansert matematikk i Heidelberg?

Far (41), Ålesund

 

Hvor i all verden har jeg havnet nå?

Husmor (73), Gjøvik

 

Da guttungen på lørdag skulle lage festskrift i anledning onkel Claudes 60-årsdag, tok han plutselig til med apestreker. Først skrev han tabula gratulatoria med dobbel b, dernest utstyrte han det hele med et ubeføyet utropstegn. Vi irettesatte ham på stedet, og selv om han visket ut overflødighetene, sitter vi tilbake med en fornemmelse av at guttungen har startet ungdomsopprør allerede, og han har knapt fylt 14. Er det noen som har opplevd tilsvarende?

Mor (44), Vinderen, pt Paris

 

Vår yngste datter har begynt å egle under søndagsmiddagene etter at vi har vært i kirken, og antyder at hverken vi eller presten har skjønt noen ting siden Jean-Baptiste de Lamarck, og hun nekter å kommentere våre bekymringer før vi har forstått vår Theodosius Dobzhansky, som hun sier. Hva gjør vi?

Sivilingeniør (62), Singsaker

16-åringen her hjemme er en kjekk, ung mann med pene manérer og gode karakterer, men i det siste har han begynt å høre på musikk vi som hans opphav ikke kjenner igjen. Flygelet står uberørt, og vi kan snart ikke erindre sist han spilte for familien i helgene. Når vi møter ham i dagligstuen etter kontortid, sitter han gjerne på ottomanen med hodeklokker og lytter med øynene igjen, og da vi i et ubevoktet øyeblikk fikk tatt i øyesyn hva han lyttet til, oppdaget vi at han hørte på noe som heter Laibach, som er slovensk og avantgarde – på én gang. Ad venner fikk vi vite at ensemblet kommer til Oslo en lørdag i september, og nå lurer vi simpelthen på om vi skal ta med 16-åringen på weekendturen til San Remo, så han ikke faller for fristelsen til å oppsøke dette evenementet. Er det noen som har råd om grensesetting?

Mor (44), Nattlandsfjellet

 

Da 11-åringen inviterte noen venner til Woody Allen-kveld i kjellerstuen, endte det med at alle tre gikk før de hadde sett ferdig «Broadway Danny Rose». Han var utrøstelig. Hvordan skal vi ta opp dette med vennenes foreldre?

Far (40), Nesodden

 

Katedralskolen er åpenbart ikke hva den var. Peder forteller at han er kommet i klasse med opptil flere muhammedanere. Lyver han for oss?

Pensjonist (75), Grefsen

 

Hva gjør en stakkars mamma når stedatteren har fått en stilig kjæreste fra Amerika :-)

Mor (32), Sarpsborg

 

Hilser pent på ham, kanskje?

Husmor (73), Gjøvik

 

Vår sønn har tilbragt det siste året på Château du Rosey, men har gjennom romiljøet fått venner på Collège Alpin Beau Soleil, Villars-sur-Ollon, som ligger litt nærmere Genève. Firmaets attaché i Genève forteller meg at Rosey er å foretrekke, men poden vil like fullt bytte skole. Vil det være bleknebbet av meg å la ham få sin vilje?

Far (52), Paradis

 

My family’s children always throw away the food they don’t like. They are telling me to keep it as a secret. If not, they will tell the parents that I beat them and steal money. What do I do?

Au pair (19), Vietnam/Sandefjord

 

Datteren vår sier at alle de andre som vant Ungdommens kulturmønstring også har seksere i alle fag, men det kan da umulig være sant?

Mamma (45), Sandnes

 

Min sønn har fått vikariat som juniormedarbeider i Civita, men jeg mener bestemt at han bør fullføre videregående først. Bør jeg ringe til Kristin og ta det med henne, eller skal jeg bare sette foten ned og gi ordre om at han må vente?

Byråsjef (43), Ski

 

Jentungen har så mange tusen følgere på bloggen sin at jeg lurer på om det kan være noen uhyggelige menn blant dem som bare vil se på bilder av henne. Jeg sier til henne at det er ålreit å være populær, men man må alltid passe seg. Bør politiet få vite om dette?

Mams (37), Haugesund

 

I alle år har jeg dratt fra guttevalpen, både på ski og sykkel, men sist vi syklet opp Frønsvolltråkka, i retning Stølsbu, kjente jeg at han var i ferd med å gi gubben kamp. Du får passe deg så ikke landslaget kommer og tar deg, spøkte jeg med, men fra spøk til revolver: Bør jeg trene enda mer?

Fatter (45), Nordberg

 

På 17-årsdagen i sommer fikk yngstesønnen låne 100-hesteren ut til Seilmakerfruens kro på Lyngør. Avtalen var at han skulle overnatte hos Faye-Jørgensen, men like over midnatt hørte vi ham likevel komme tilbake. Nevner det bare.

Far (57), Lilleaker

 

Jeg har fått noen barn på skolen her ute med et oppsyn jeg virkelig strever med. Da de begynte her, var 100 journalister med på slep. Nå er det roligere, men jeg orker ikke undervise disse blonde barna, som heller ingen av mine kolleger tør å irettesette. Jeg tør ikke nevne dette for rektor, og foreldrene tør jeg i hvert fall ikke ringe til, for da kommer jeg vel i nyhetene som majestetsfornærmer.

Lærer (38), Bekkestua

 

Da familien var på Jamaica i påsken, fikk vår datter for seg at hun skulle redde verden så snart hun er ferdig med medisinstudiene hun begynner på i høst. Naiviteten slipper vel tak i ungdommen, før eller senere.

Offiser (47), Høvik

 

Før eller senere kan alt skje.

Husmor (73), Gjøvik

 

Les mer fra Magasinet her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.