Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sist ferdig. Berit Svendsen gir seg definitivt i Telenor. Men ferdig? Tja.

Sist ferdig. Berit Svendsen gir seg definitivt i Telenor. Men ferdig? Tja.

Er Berit Svendsen «ferdig» i Telenor?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Morten Møst publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Eller «slutter» hun bare?

Jo da, hun slutter i toppstillingen i Telenor Norge. Svendsen går endatil av med stolthet, fortalte hun. Men «slutter» og «går av» er ikke lenger bra nok for mediene. Sekunder etter tirsdagens melding fra Telenor kom DN, VG, Dagbladet, Nettavisen, NRK og flere andre med det samme, litt uklare og rare ordet. Hun er ferdig!

Det er ikke aldeles feil å bruke det ordet, for Svendsens gjerning i Telenor er avsluttet. Hun er ferdig med den, jevnfør Det Norske Akademis ordbok. Men når Berit Svendsen begynner i en ny jobb et sted, vil hun jo også være ferdig, som i klar, ferdig, gå.

Tidligere i år var det Fredrik Skavlan som var ferdig på alle førstesider, da han gikk fra NRK til TV 2. Per Sandberg var også ferdig som fiskeriminister her og der. Men aller oftest er det fotballtrenere som er ferdige når de mister jobben. Av de over 320 gangene formuleringen «er ferdig som» er brukt i trykte medier i år, handlet over en tredjedel om fotball, viser tekstdatabasen Retriever.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med DN lørdags beste reportasjer og anmeldelser rett i innboksen.

Meld deg på her

Ferdig kan bety mange ting. Småunger har det med å rope «ferdig» når de har sittet lenge nok på potten.

Døden kan stå på lur i tankeløst snakk om ferdige personer. Jeg har sjelden fått så mye kjeft som etter en førsteside i DN for mange år siden, der en akrobatisk overskrift fortalte at Rolf Presthus var «ferdig» som leder i Høyre. Minnet om det ordvalget ble ikke noe særlig hyggeligere av at Presthus faktisk døde brått kort etter å ha kunngjort sin avgang som Høyres leder.

Utsagn og overskrifter om at en person er ferdig, kan lett oppfattes som at vedkommende er knekt og uten livsevne, noe Det Norske Akademis ordbok også minner om. Det kan være verd å ha i bakhodet at en ferdig person kan være døden nær, som en soldat med banesår eller en svært uheldig fallskjermhopper på vei mot bakken: Han er ferdig!

Men i Stavanger Aftenblad kan vi lese at Magnhild Meltveit Kleppa er ferdig som fylkesmann i Rogaland i desember. Ingen dramatikk i den saken, for fylkesmenn sitter på åremål, og Magnhild Meltveit Kleppa var glad og skal bli pensjonist når hennes periode utløper. Da har hun gjort sitt i yrkeslivet. Hun går av med stolthet, hun også. Hun er ferdig.

14

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.