Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Steinerskolen

Tekst

Med hjelp av månefaser og biodynamiske metoder har søskenparet di Napoli løftet Castello dei Rampollas viner enda nærmere himmelen.

Landsbyen Panzano i Chianti Classico i Italia bader i høstsol før årets viktigste periode. De neste ukene avgjør om 2013 blir en stor årgang eller en som går i glemmeboken.

I det nordøstre hjørnet av amfiteatervinmarken La Conca d’Oro er Luca og Maurizia di Napolis første fire terrasser allerede under innhøsting. Marken Vigna d’Alceo, oppkalt etter faren, har gode druer i år igjen.

Luca smaker og bekrefter at sukker og syrebalanse er der den skal være, samtidig som tanninene er modne og ikke for stilkete.

– Det er fruktdag, forklarer han.

– Rotdagen i morgen er ubrukelig til innhøsting.

Maurizia di Napoli viser stolt frem terrakottaamforaene som brukes til å lage éndrueviner av sangiovese, merlot og cabernet sauvignon.

Maurizia di Napoli viser stolt frem terrakottaamforaene som brukes til å lage éndrueviner av sangiovese, merlot og cabernet sauvignon.

For antroposofer med Rudolf Steiner som forbilde, bestemmer den biodynamiske kalenderen ikke bare innhøstingsdagene, men også det meste av arbeidet i vinmarkene og kjelleren.

– Vi arvet en skatt etter far, og vinene var allerede blant landets mest ettertraktede. Vi bestemte oss likevel for å ta Castello dei Rampolla et steg videre da vi satset fullt på biodynamisk dyrking i 1994.

Luca er ansvarlig for vinmarkene og i kjelleren. Søsteren Maurizia tar seg av alt det andre, selv om det er tydelig at også hun trives godt under den travle innhøstingen på familiegården.

Fars drøm
Alceo var en høyt respektert visjonær i Panzano, og Maurizia blir tydelig beveget når hun begynner å fortelle om faren.

– Tidligere var dette hesteinngjerding, og han møtte stor motstand fra oss barna da han ville plante druer her. Han hadde sett for seg at dette lille området med eksponering mot sør/sørøst, var et perfekt voksested for cabernet sauvignon, druen han nettopp hadde blitt så begeistret for i Frankrike. Han hadde rett. Dessverre døde han kort tid etter at kun en liten del av vinmarken var plantet, og vi så det som vår plikt å gjennomføre prosjektet. Vinmarken er i dag seks hektar. Vi planter hele 10.000 planter per hektar, og de holdes lave for å absorbere mest mulig energi fra bakken. Kun 300 gram druer kommer fra hver av disse plantene hvert år. I år er det stor variasjon på klasene, og vi plukker både over- og undermoden frukt, sier Maurizia.

Upåvirket
Gården Castello dei Rampolla holder en akseptabel standard, men er totalt blottet for fasjonable inngangspartier og polerte fasader, i motsetning til mange andre vinhus i Chianti Classico. Med tilstedeværelse i alle ledd, viser søsknene en ekstrem dedikasjon til vinene sine.

– I dag søker vi etter hvordan vi på best mulig måte skal kunne formidle druene og vinmarkenes egenskaper gjennom vinene. Vi har tatt bort mye av fatlagringen, og toppvinene d’Alceo og Sammarco ligger nå kun ett år på store fat før de modnes videre i fire år på flaske, sier Luca.

De første druene til 2013-årgangen av toppvinen Alceo er nettopp høstet.

De første druene til 2013-årgangen av toppvinen Alceo er nettopp høstet.

Romerske røtter
For tiden er det terrakottaamforaer, leirkrukkene romerne brukte til vinproduksjon, som vekker størst entusiasme hos søsknene. Maurizia stråler da hun viser frem sine syv eksemplarer av den eldgamle gjæringsbeholderen.

– Luca fikk ideen for fem år siden, og i dag bruker vi dem til éndrueviner av sangiovese, merlot og cabernet sauvignon. De ligger i amforaene i et år. Er resultatet bra, blir de tappet på flaske og solgt allerede året etter innhøsting. Vinene har svært lite eller intet behov for svoveltilsetning og får et fantastisk rent og druepreget uttrykk. Ikke alle årganger produserer druer som egner seg for en slik behandling, men dette er helt klart noe vi kommer til å arbeide mer med i fremtiden, forteller Maurizia.

Castello dei Rampollas amforalagrede Sangiovese 2012 er nå til salgs i Norge.

Hvitvin

Trebianco 2011
Castello dei Rampolla
Toscana, Italia
199,90 kroner, spesialbestilling
90 poeng
Gaia Wines & Sprits
Laget på traminer, chardonnay og sauvignon blanc. Appelsinskall, blomster, høy og honning på duft. Fyldig og rik på smak med strukturert og tørr utgang med delikat bitterhet. Drikk nå til ost og grillet sjømat.

Rødvin

90718 d’Alceo 2006
Castello dei Rampolla
Toscana, Italia
1200 kroner, bestilling
94 poeng
Gaia Wines & Sprits
Laget på 85 prosent cabernet sauvignon og 15 prosent petit verdot. Tett, mørk frukt på duft med modne solbær og bjørnebær, krydder, lær og streif av tørket sopp. Rik, moden og balansert smak med god konsentrasjon av mørk bærfrukt med delikat, syrlig og balansert utgang med lange, finkornede tanniner. Drikk nå til 2025. Passer til grillet okse og lam.

91996 Sammarco 2006
Castello dei Rampolla
Toscana, Italia
385 kroner, bestilling
93 poeng
Gaia Wines & Sprits
Cabernet sauvignon, merlot og sangiovese. Intens og kompleks duft med modne, røde og mørke bær, skogbunn, friske urter og sopp. Rik og nydelig balansert frukt på smak med røde bær og urter. Modne og stramme tanniner i en lang og energisk utgang. Drikk nå til 2025. Passer til lam og okse.

7463 Sangiovese 2012
Castello dei Rampolla
Toscana, Italia
249 kroner, bestilling
91 poeng
Gaia Wines & Sprits
Frisk og mørk kirsebærfrukt med nøtter på duft. Leskende og ren frukt på smak med nydelig, mørkt kirsebærpreg, flott syre og delikat kjernebitterhet i utgang. Drikk nå til 2018. Passer til kalv, svin og lette lammeretter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.