Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vil til bunns i saken

Tekst
«Vi har lagt ned svært store ressurser i denne saken i løpet av den siste toårsperioden for å komme til bunns i de faktiske forhold,» skriver Yara og konsernsjef Jørgen Ole Haslestad en kommentar til DN.

«Vi har lagt ned svært store ressurser i denne saken i løpet av den siste toårsperioden for å komme til bunns i de faktiske forhold,» skriver Yara og konsernsjef Jørgen Ole Haslestad en kommentar til DN.

Yara hevder selskapet har lagt ned store ressurser for å finne ut av hva som faktisk har skjedd i saken som nå etterforskes av politiet, men ledelsen ønsker ikke å kommentere noe før politiet har etterforsket ferdig.

Denne saken sto på trykk i DN Lørdag 12. oktober 2013.

DN har stilt Yara og ledelsen i selskapet en rekke detaljerte spørsmål om hendelsene som omtales i denne artikkelen. DN har også stilt spørsmål knyttet til kjøpet av og eierskapet i Balderton og konfrontert selskapet og ledelsen med uttalelsene fra Yaras tidligere samarbeidspartner Nejdet Baysan.

Yaras konsernsjef Jørgen Ole Haslestad har ikke ønsket å stille opp til intervju. Yaras informasjonssjef har ikke besvart de konkrete spørsmålene som er stilt.

Selskapet ønsker kun å gi en samlet kommentar. Uttalelsen er gitt på vegne av Yara International asa, konsernsjef Jørgen Ole Haslestad og juridisk direktør Trygve Faksvaag:

«DN har tidligere omtalt flere pågående juridiske prosesser som angår Yara. Dette inkluderer Økokrims etterforskning og siktelse av Yara, som kom som et resultat av vår egen varsling. Videre har vi saken Yara selv har anlagt mot Nejdet Baysan og hans selskap.

DN har oversendt et stort antall til dels svært detaljerte spørsmål om forhold som griper direkte inn i disse pågående prosessene. Gjennom disse spørsmålene, som DN må forstå at Yara ikke kan besvare nå, er vårt inntrykk at avisen vil presentere en historie som er ensidig vinklet, til dels basert på synspunkter fra Yaras juridiske motparter. Dette er uheldig, særlig når Yara er i en posisjon hvor vi av hensyn til pågående prosesser ikke kan ta til motmæle.

Vi vet ikke i skrivende stund hvilke påstander som vil bli presentert i avisen, og vi kan bare gjette basert på spørsmålene vi har mottatt. Derfor kan vi bare henvise til de intervjuer DN har hatt med vår konsernsjef tidligere om Økokrims etterforskning og vår egen granskning, og understreke det som er viktig for oss å få frem:

Vi har lagt ned svært store ressurser i denne saken i løpet av den siste toårsperioden for å komme til bunns i de faktiske forhold. Yara satte selv i gang en ekstern granskning i april 2011 etter at vi rapporterte om mulige uregelmessige forhold til Økokrim. Granskningen avdekket flere forhold som vi mente var uakseptable og som vi kommuniserte til mediene. Alt som er fremkommet i tilknytning til vår egen granskning er overlevert til Økokrim, som vi hele tiden har hatt – og har – et åpent og godt samarbeid med. Hovedfunnene fra granskningen ble presentert for pressen i juni 2012 og er tilgjengelige på nettsidene våre.

Siden fremleggelsen av hovedfunnene har Økokrim jobbet videre med sin etterforskning. Inntil de avslutter sitt arbeid, og inntil de rettslige prosessene er konkludert, kan vi verken debattere eller prosedere vår sak offentlig.»

Ser frem til konklusjon
Yaras tidligere konserndirektør Hallgeir Storvik, som er siktet av Økokrim for korrupsjon, har fått oversendt en rekke spørsmål fra DN. Storvik er fremdeles ansatt i Yara. Han svarer følgende i en samlet kommentar til spørsmålene:

«Jeg har avgitt forkl#229 til Økokrim på relevante forhold vedrørende Geneve-organisasjonen og problemstillinger rundt denne. Yara, slik jeg kjenner selskapet, har vært og er fundamentalt sett en bedrift med sunn forretningspraksis. Det er selvsagt beklagelig dersom enkeltpersoner med tilknytning til selskapet har bidratt til ulovligheter. Jeg har ut fra mine roller i Yara etter beste evne bidratt til at vår forretningsdrift ut fra Geneve har kommet opp på Yara standard. Dette har dessverre vært mer tidkrevende og utfordrende enn forventet. Jeg ser frem til at saken får sin konklusjon.»

Aldri borti Balderton
Tor Holba ledet oppstrømsvirksomheten i Yara i flere av de årene DNs artikkel omhandler. Holba jobber fremdeles i Yara og er siktet for korrupsjon. Han ønsker ikke selv å gi utdypende kommentarer nå.

Ifølge forsvarer John Christian Elden hadde ikke Holba noe formelt ansvar for Yaras virksomhet i Sveits.

– Han har ikke vært på kontoret i Sveits i det hele tatt, sier Elden.

– Han hadde aldri noe med Balderton å gjøre og visste ikke om kommisjoner til ansatte hos leverandører i det tidligere Sovjet. Han er heller ikke søkt avhørt av Økokrim som vitne om denne saken da han rett og slett ikke kjenner den, sier Elden.

Kjenner ikke til straffbare handlinger
Thorleif Enger sluttet som konsernsjef i Yara i oktober 2008. Han er siktet for korrupsjon. Også Enger har fått formidlet en rekke detaljerte spørsmål fra DN via advokat Ellen Holager Andenæs. Hun svarer følgende i en samlet kommentar:

«Thorleif Enger finner det vanskelig å gi uttalelser til pressen i en sak som er under etterforskning av Økokrim. Det han likevel vil presisere er at han ikke kjenner til at det er begått straffbare handlinger i Yara i hans tid som konsernsjef. Han har etter beste evne svart på alle spørsmål som Økokrim har stilt ham, og vil ikke bidra til at saken forhåndsprosederes i pressen.»

Til uttalelsene fra Yaras tidligere samarbeidspartner, Nejdet Baysan, om at Yara-ledelsen hadde fullt innsyn i Balderton og visste om kommisjonspraksisen, sier Andenæs:

– Enger er ikke kjent med straffbare forhold i Yara i hans tid. I lys av søksmålet nåværende ledelse i Yara har anlagt mot Nejdet Baysan, er det kanskje ikke så overraskende at Bayan føler behov for å forsvare seg mot anklagene fra den nye ledelsen.

Ingen kommentar
Ken Wallace sluttet i Yara i 2008. Han var juridisk direktør i selskapet fra 2004 til 2008.

DN har vært i kontakt med Wallace’ norske advokat, Arild Dyngeland, og oversendt en rekke spørsmål om forholdene som omtales i denne artikkelen.

«Vi kommer ikke til å kommentere noe i saken,» skriver Dyngeland i en epost til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.