- Jeg fikk en hyggelig telefon fra Finansdepartementet igår, sier Øystein Olsen.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har akkurat gratulert ham med stillingen som ny sentralbanksjef. Fra 1. januar er det Olsen som skal styre renten og passe på oljepengene våre.

Blir tolket
Nå må han forberede seg på at alt han sier offentlig i løpet av de neste seks årene vil bli tolket opp og ned og frem og tilbake. Hvert bidige lille ord og vending vil bli vridd på og undersøkt i forsøk på å finne nye signaler om Norges Banks rentepolitikk.

- Det er en del av rollen jeg må etterleve, sier Olsen.

- Men må du forandre deg?

- Det tror jeg er vanskelig etter 58 år. Jeg har ikke særlig ambisjoner om det. Jeg må ha med personligheten, være meg selv og tilpasse meg rollen. Og snakke passe mye, sier Olsen.

Les også:
Øystein Olsen kan sikre deg enda lavere rente
Her er den nye sjefen i Norges Bank
- Den tøffeste jobben han har hatt

Optimist
Bare minutter etter at det ble kjent at Olsen fikk jobben - lenge før han har fått sagt ett eneste ord som sentralbanksjef - begynte spekulasjonene om hvordan rentepolitikken vil bli med Olsen ved roret.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB pekte på at det allerede har vært spekulasjoner om at Olsen er mer "dueaktig" enn Gjedrem. Omtalen av Olsen som "dueaktig" betyr enkelt sagt at Olsen kommer til å foretrekke lave renter lenger enn Gjedrem ville ha gjort om han hadde fortsatt som sentralbanksjef.

- Er du optimist eller pessimist?

- Det tror jeg er avhengig av hvem du spør. I jobbsammenheng og som økonom er jeg optimist i det lange løp. Og selv i det lange løp må man ha blikket gjennom en syklus, og for at ting skal gå opp igjen også, sier Olsen.

Forskjellige personer
Han mener det ikke er noen grunn til å rette oppmerksomheten mot eventuelle forskjeller mellom ham selv og Gjedrem.

- Det er snarere min ambisjon å bidra til å videreføre en svært vellykket politikk som er ført i de senere årene, sier Olsen.

- Så er vi litt forskjellige personer. Vi har samme fagbakgrunn. Jeg har jobbet med ham som sjef. Jeg har mange år som forsker og er nå i en faktaprodusent. Og det skrittet å gå fra SSB til å være en beslutningstager det er nytt for meg. Jeg vil ha med meg ting fra min bakgrunn som er litt annerledes enn det Gjedrem har. Men det er ingen grunn til å fokusere på den forskjellen når det gjelder politikk, legger han til.

Vil viderutvikle
Han er klar på at han skal videreføre politikken som Gjedrem har stått for de siste 12 årene. Men han vil også videreutvikle. Det betyr kanskje at vi kanskje kan forvente oss en viss forandring med Olsen i lederstolen i Norges Bank. Men hva han skal forandre på har han ikke lyst til å snakke så mye om i dag.

- Jeg synes Norges Bank har gjort en veldig god jobb. De har hatt en god linje i måten de har håndtert retningslinjene på. Og ja, jeg har en ambisjon om å videreføre og viderutvikle den politikken.

- Har sentralbanken gjort noe du har vært uenig i de siste årene?

- Jeg har aldri vært i en posisjon der jeg har måttet vurdere den ene rentebevegelsen et kvart prosentpoeng opp eller ned. Nå vil jeg det på en helt annen måte. Så svaret er nei. Jeg har aldri sett på det som min oppgave, sier Olsen.

Les også:
Sentralbanksk
Ordene alle ser etter
- Har blitt en slags kremlologi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.