- Norges Bank venter en litt svakere utvikling i norsk økonomi, før utviklingen igjen tikker opp, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til TDN Finans torsdag.

Sentralbanken kuttet styringsrenten med 25 basispunkter til 1,00 prosent, og la inn en sannsynlighetsovervekt i rentebanen for et nytt kutt.

Rentekuttet var ventet blant samtlige 15 økonomer TDN Finans snakket med, men kuttsannsynligheten i sentralbankens rentebane var høyere enn de ventet.

- Var bekymret

Da Norges Bank kuttet renten i desember, uttalte Olsen at usikkerheten hadde økt i den forstand at oljeprisen hadde falt - og fortsatt var på vei ned.

- Vi visste ikke hvor den stoppet og på det tidspunktet var vi mer bekymret for en markert nedgang drevet av lavere oljepriser enn det vi har hatt - og det vi nå ser, sier Olsen til TDN Finans.

Torsdag kutter sentralbanken i prognosen om oljeinvesteringsfallet i 2016 fra ti til fem prosent.

Ny informasjon

Annen informasjonen som har kommet siden forrige pengepolitisk rapport i mars tilsier riktignok at det samlede vekstbildet av norsk økonomi er svakere, påpeker sentralbanksjefen.

- Vår vurdering er at ringvirkningene fra den omstillingen som skjer i oljesektoren slår litt kraftigere inn i økonomien enn det som tidligere har ligget i våre anslag. Vi tar konsekvensene av det vi ser og nyhetene vi får om utviklingen i økonomien, og nedjusterer anslagene for veksten, sier Olsen.

- Det er ikke noe krisebilde vi tegner når vi ser gjennom hele prognoseperioden, tilføyer han.

- Ikke vurdert andre tiltak

Den ferske informasjonen om utviklingen i norsk økonomi tilsier riktignok Olsen er litt på nedsiden, noe som bidrar til å trekke rentebanen ned.

Lavere renter ute trekker rentebanen litt ned på kort sikt, men lenger ut på rentekurven har rentene ute kommet noe opp og trekker rentebanen i Norge litt opp lenger frem i tid, opplyser Olsen.

- Vi har overhodet ikke vurdert andre tiltak i pengepolitikken enn renten, sier Olsen.

 

Les også:
Sjeføkonom om bankenes rentekutt: - Vil få utslag i boligmarkedet
Ny aktør kjøper for milliarder på sokkelen
SAS fra milliardsmell til overskudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.