Gruveselskapet Northland Resources beklager den seneste tidens kursfall overfor aksjonærene. Selskapet sier ledelsen fortsatt har tillit i styret og at emisjonsforlengelsen ikke skyldes problemer med å hente inn kapital.

Det fremgår av en spørsmål/svar-melding til aksjonærer og øvrige interessenter fra selskapet tirsdag.

«Northland beklager de seneste dagene. Å starte en gruve fra scratch er vanligvis et kostbart prosjekt. Det innebærer store summer for etablering og bygging av infrastruktur i et komplekst nettverk med mange partnere. Foruten det grunnleggende, å studere geologi, utføre boreprøver, gjøre en rekke forutsetninger om kostnader, leveringstider og tilgjengelighet av utstyr som man ønsker, krever det også estimater av valuta, malmpris og annet utenfor prosjektet kontroll», heter det.

Selskapet sier utviklingen er beklagelig, men ikke uvanlig for oppstart av selskaper med store investeringsbehov.

«Northland valgte bevisst ikke å gjøre en såkalt 'grunnleggende engineering' før prosjektet startet. Denne prosedyren er vanlig for denne typen prosjekter. Selskapet var dermed i stand til å unngå store forsinkelser grunnet lengre leveringstider som hadde oppstått. Forsinkelser koster ofte mye penger. Økning i investeringskostnader er ikke uvanlig for denne type prosjekter - det er åpenbart ikke en akseptabel unnskyldning for situasjonen, men vi tror fortsatt det er viktig å nevne det i denne sammenheng», heter det.

Selskapet sier verdiene i selskapet er «betydelig høyere» enn reflektert i dagens aksjekurs, og peker blant annet på bokførte eiendeler på en milliard dollar.

Rykter om at innsidere har solgt aksjer i dagene før meldingene blir avkreftet og styrets og ledelsens aksjebeholdning skal være den samme som før situasjonen oppstod.

«Ledelsen har fortsatt tillit i styret», heter det.

Videre sier selskapet at forlengelsen av emisjonen ikke skyldes problemer med å hente kapital, men at prosessen har tatt lengre tid enn planlagt.

Northland opplyser også at kapitalen som hentes inn skal dekke drift av gruven på kort- og mellomlang sikt, «samt fremtidige investeringer». Det understrekes at virksomheten i Kaunisvaara ikke er truet.

Selskapet opplyser i en børsmelding onsdag at deres første skipning av jernmalm fra Narvik vil skje 9. februar.

Skipningen skal være av 40.000 tonn malm til Tata Steel i Nederland.

Malmen har et jerninnhold på over det forventede nivået på 69 prosent.

Nortland-aksjen NAUR var opp 13,89 prosent til 0,82 kroner, omsatt for 69 millioner kroner onsdag. Aksjen har ned 86 prosent den siste uken, der verdier for nærmere tre milliarder kroner er forsvunnet.

Les også:
<b>Investorer på innsiden i Northland Resources</b>

Priser aksje til null

<b>Vil anmelde lekkasjen etter børskollaps</b>

<b>Gruvetopper så 2,5 mrd. fordunste</b>

<b>Tvinger småaksjonærer til å selge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.