Ekspertenes dom over torsdagens møte i oljekartellet Opec er klar: oljemarkedet er overlatt til seg selv.

Spekulasjoner om utfallet av møtet, som ble avholdt i Østerrikes hovedstad Wien, førte til umiddelbart til et fall i oljeprisen på rundt én dollar til rundt 48,2 dollar fatet for Nordsjøolje. Men  deretter tok prisen seg  opp til over 49 dollar fatet  og fredag var Brent-prisen oppe på 49,47 dollar fatet på det høyeste. Fredag sluttet handelen på 49,04 dollar fatet, ifølge Bloomberg.

Oljekartellet feilet nok en gang i sitt forsøk på å enes om en felles strategi i oljemarkedet under toppmøtet i Wien torsdag. Opecs nye rolle skaper ifølge råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB et «skremmende oljemarked», fordi oljekartellet ikke lenger har evnen eller viljen til å korrigere svingninger i oljeprisen.

Les mer her:

- Vil aldri skje igjen

I forbindelse med oljemøtet uttalte Saudi-Arabias nye oljeminister, Khalid Al-Falih, gjentatte ganger at Saudi-Arabia ikke hadde et ønske om å redusere egen produksjon for å presse opp oljeprisen, eller øke produksjon for å bekjempe rivaler i oljemarkedet.

- Jeg tror styringen av oljemarkedet slik vi har forsøkt tidligere kanskje aldri vil skje igjen. Én ting er sikkert, vi vil ikke gå med på gitte prismål, sa Al-Falih i forbindelse med Opec-møtet.

- Kongeriket har ingen hensikt til å oversvømme markedet og vil ikke gå inn i en overflodskampanje, sa han også.

Schieldrop mener det skinner klart gjennom hva den nye oljeministeren mener.

- I alle uttalelsene kommer det klart frem at ha mener det er det globale oljemarkedet som skal sette prisene. Det skal ikke settes av Opec, i bunn og grunn fordi det ikke er mulig lenger, skriver han i en oppdatering fredag.

Til DN sier analysesjefen at han tolker møtet som «bullish» for oljeprisen. «Bullish» er et uttrykk for stigende priser.

- Det er hovedsakelig på grunn av at Saudi-Arabia gjorde det klart at de ikke hadde noen produksjonsrivalisering med Iran, sier han.

Schieldrop har lenge sagt at Opecs tid som svingprodusent er over.

- Opec er nå en gruppe normale produsenter som tar vare på egne interesser.

«Skremmende marked»

En av grunnene til at Schieldrop kaller et oljemarked uten Opec som prisregulerende faktor for «skremmende» er den økte ustabiliteten i oljeprisen det kan medføre.

- Fjerner du reservekapasitet øker du volatiliteten i oljeprisen, sier han.

Schieldrop venter at markedet vil oppnå et gradvis lavere underskudd og at det vil føre til en gradvis økning i oljeprisen.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: SEB)

- Men vi ser at investeringskuttene biter mer enn ventet, og hva skjer om land som Venezuela plutselig blåser opp?, spør han.

Schieldrop forklarer at dersom det skal komme en stor produksjonsforstyrring, som et bortfall på flere hundre tusen daglige oljefat fra Venezuela, vil det ikke være noen buffer fra Opec til å veie opp for dette – og oljeprisutviklingen kan dermed bli svært ustabil.

Venezuela er ett av flere Opec-land som sliter med politisk urolighet og problemer i landet. Les mer om krisen i Venezuela her: Verdens største oljeland på randen av kollaps

I Afrika har både Nigeria og Libya sett sin oljeproduksjon falle som følge av sabotasje, sosial uro og voldelige sammenstøt. I tillegg er flere oljeprodusenter i Midtøsten er hardt rammet av krigen i Irak og Syria.  

«Ekstremt»

- Det var en bedre tone enn mange fryktet på møtet. Mest fordi Saudi-Arabias energiminister uttalte om at de ikke ville trappe opp produksjonen videre, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets om utfallet av Opec-møtet torsdag.

Alle øyne var vendt mot Wien og oljeministrene i Opec, men Kjus mener det var noe helt annet enn Opec som burde fått oppmerksomheten:

Den amerikanske oljestatistikken for mars måned, som ble publisert dagen før Opec-møtet. Tallene viste at amerikansk oljeproduksjon falt med hele 673 tusen fat olje per dag fra mai året før til et snitt på 8,774 millioner fat olje for hele måneden. Fallet i siste uken av mai i år mot siste uke i måi år er enda større, 851 tusen fat til 8,735 millioner fat olje per dag.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

- Disse tallene har tydeligvis gått litt under radaren. I fjor viste disse tallene en vekst på 1,4 millioner fat per dag. Det er ganske ekstremt, og er det viktigste oljetallet som har kommet i det siste.

Dette tallet, sammen med ytterligere fall i oljelagrene i USA, bekrefter ifølge Kjus det flere oljeministre sa under Opec-møtet: at oljemarkedet gradvis balanserer seg.

Fredag kom det tall for antall oljerigger i USA som kan indikere at nedgangsperioden er over. Riggtellingen fra Baker Hughes viser at 325 rigger var aktive per fredag 3. juni, mot 316 fredag 27. mai. For ett år siden var det 642 aktive oljerigger i USA.

"Oppgangen for antall rigger kan få noen til å tro at tilbudssiden reagerer når oljeprisen er 50 dollar fatet. Men dette er bare data for én uke. Dette endrer ikke på det faktum at antall rigger har falt betydelig eller betyr starten på en ny oppgang", sier energianalytiker Tim Evans ved Citi Future Perspectives i New York til Bloomberg.

Les også på DN.no:

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Hun var god for 40 milliarder - nå er det null

Maktkamp i Midtøsten lammer Opec  

Kvinners manglende sexlyst har fått en løsning: – Det er en etterlengtet pille

Nesten ingen bruker den beste betalingsløsningen: Mobilt dilemma dnPlus

Hva snakker Innovasjon Norge-sjefen om? Innovasjonståketale dnPlus

Frp vil fjerne bensinbilene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert:

Norsk kvinne er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria
WHO-topp Elizabeth Hoff sover alltid dårlig etter å ha møtt de syriske barna på brannskadeavdelingen i Damaskus. NB: Sterke bilder.
01:30
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Dette må du vite om «Brexit», milliarder i sluttpakke til oljeselskapene - og en milliardær og et gribbefond som har planen klar for kriserammede offshorerederier.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.