Åtte av landets ti største folkefond har negativ avkastning de siste fem årene, skriver Dagens Næringsliv.

Rolf Mæhle, assisterende fagdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO), mener fondssparerne bør tåle svingningene, og ha en tidshorisont på minst ti år:

– Uroen er testen på om du har tatt beslutningen om å gå inn i aksjemarkedet på riktige premisser, om du aksepterer aksjemarkedets natur. Svingningene er investorens beste venn, for det er risikoen som skal gi meravkastning over tid, sier Mæhle til DN.

Han mener det imidlertid kan være riktig å selge hvis man synes situasjonen er ubehagelig og sover dårlig om natten.

Noen bør selge nå
Fondssparere som ikke tåler en nedgang på nye ti prosent bør selge seg ut, råder DnB Nor. De som ikke er i en slik situasjon bør sitte rolig gjenom børsuroen.

- Det er klart det begynner å bli litt problematisk når aksjemarkedet må fem år tilbake på norske tall for å gi positiv avkastning, og når en femårshorisont ikke holder på det globale markedet. Da kan man forstå at folk mister tålmodighet, sier Torkild Varran, leder av Norges største fondsforvalter DnB Nor Kapitalforvaltning. Det avgjørende er hvor mye kunden tåler av risiko, i og med at det nå kan komme til å falle ganske mye. De som ikke har risikoevne, vil vi ikke anbefale å sitte og håpe på at dette skal bli bedre i morgen, til DN.

Varrans avdeling forvalter fire av landets ti største fond; DnB Nor Globalspar, DnB Nor Norge I, Postbanken Norge og Avanse Norge I. Ingen av disse har hatt positiv årlig avkastning de siste fem årene.

Negativ avkastning i fem år
De siste tre årene er det kun ett av de ti største aksjefondene i Norge, Skagen Kon-Tiki, som gir positiv avkastning. Fondet har steget 6,3 prosent i snitt de siste tre år og 9,3 prosent årlig siste fem år.

Det fondet av de ti som har gitt dårligst avkastning siste fem år er Odin Norden, som også er det desidert største norske fondet, med 133.600 kundeforhold. Her har fondssparerne tapt 5,1 prosent årlig i femårs-perioden.

– Vi er ikke fornøyd med avkastningen i Odin Norden de siste tre og fem år, og har tatt grep for å snu denne utviklingen. Vi ser nå tendenser til at innsatsen bærer frukter, skriver senior porteføljeforvalter Truls Haugen i Odin Norden til DN på sms.

Les også: Skjelvende småsparere frykter fallitt

<b>Slik påvirker krisen din økonomi</b>

Slik sparer du når det er uro i økonomien



<b> - Det er jo salg på børsen</b>

Wiborg: Mange tas på sengen

Det beste rådet når Børsen raser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.