Næringsminister Trond Giske vil fjerne formuesskatten og erstatte den med eiendomsskatt. Forutsetningen er at høyresiden blir med, skriver Dagens Næringsliv.

Han påpeker at det i dag er langt gunstigere skattemessig å investere i bolig eller annen eiendom enn å investere i for eksempel næringsvirksomhet.

Lav eiendomsbeskatning

Giske mener beskatning av eiendom i Norge er veldig lav.

-Vi kan ikke leve i lengden med at penger investert i bedrifter skattes som formue på en tøffere måte enn penger plassert i eiendomsmasse. Jeg tror det er åpenbart for alle at en eller annen gang i fremtiden må det bli en jevnere beskatning av ulike formuesobjekter, sier næringsminister Trond Giske til DN.

Næringsministeren er imidlertid klar på at næringslivet uansett ikke må få høyere skatter.

- Mulig å håndtere
På spørsmål fra DN om hvordan en eiendomsskatt vil slå ut for eksempel for en minstepensjonist med høy verdi på boligen, svarer næringsministeren:

- Du kan lage ganske store skjerminger ved å ha minsteterskler. Det er mulig å håndtere. Og det er mulig med betalingsutsettelse, så du først betaler når det blir arv eller du selger.

På tide
Også LO-leder Roar Flåthen mener det er på tide å utrede en omlegging fra formuesskatt til eiendomsskatt.

- Man bør sette seg ned og gå gjennom disse problemstillingene og det synes jeg denne regjeringen må tørre. Det er et paradoks at det er klart mer lønnsomt å investere i eiendom enn i personell og maskiner, sier Flåthen til Dagens Næringsliv.

Han understreker at vanlige lønnsmottagere ikke må rammes for hardt av en omlegging.

Les også: AUF: Uunngåelig med økte skatter

-Tanketomt Ap griper alltid til mer skatt

Formuesskatten: Nå flytter rikingene

- Jeg er redd


Henter formuesskatt i boligen din (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.