Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bananas på surdeig

Tekst

Om et par uker åpner et nytt surdeigsbakeri ved Mathallen i Oslo. De lover ikke å jukse.

Bollene skal heve i hvert fall 10 timer, gjerne nærmere 20. Noen av brødene skal heve i hele 50 timer. Det nye bakeriet Handwerk har god tid.

− I Norge har så langt ingen gått all the way, sier Pontus Blomberg (29).

Hans plan er å gjøre nettopp det: Åpne et bakeri der alt heves kun med surdeig, også boller og grovbrød, og med kun økologisk mel.

− Jeg kommer fra Sverige, der det er mange bakerier som går bananas på surdeig. Det er mange fordeler med å heve brødet i 24 timer, sier Blomberg, som er daglig leder, medeier og baker ved Handwerk. Han tror mange flere nordmenn kan vinnes over til surdeigen.

Det lille håndverksbakeriet åpner ved Mathallen i Oslo i løpet av et par uker, med menneskene bak restaurantene Hitchhiker, Smalhans og Strand inne på eiersiden, blant annet Tom Victor Gausdal og Stian Floer. Bakeriet begynner med å fore disse stedene med brød, men skal også selge til hvem som helst. Gjerne folk som ikke liker juks med surdeigen.

− I surdeigsbrød du får kjøpt i butikk, er det vanlig å putte en liten klump gjær i også, sier Blomberg, som ikke kunne tenke seg å gjøre noe sånt. Men han vil gjerne gi kundene ferskpresset juice, og påsmurte sandwich, gjerne med fermentert kål, som de kan spise på den lille uteserveringen.

Les mer om mat og vin på Smak

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.