Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Hva med en pepperkakeutedo med toseter og kongebilde?

Tekst
Godt for deig. Morten Schakenda kan kunsten å lage pepperkaker, men likevel kommer svigermoren fra Oslo til barnebarna i Lom med deig hvert år.  Foto: Lars Petter Pettersen/Aschehoug

Godt for deig. Morten Schakenda kan kunsten å lage pepperkaker, men likevel kommer svigermoren fra Oslo til barnebarna i Lom med deig hvert år. Foto: Lars Petter Pettersen/Aschehoug

Utenfor boksen. Hvorfor ikke prøve et pepperkakefuglehus? Eller et hundehus eller en utedo?

Utenfor boksen. Hvorfor ikke prøve et pepperkakefuglehus? Eller et hundehus eller en utedo?

En pepperkakebaker lager pepperkakekokebok.

Morten Schakenda (50) driver Bakeriet i Lom, som har klart å bli en turistattraksjon med kanelsnurrer, valnøttbrød og annen tidkrevende bakst. Nå har han laget en bok om pepperkaker. Ikke bare klassiske pepperkakedamer, -menn og -hus, men et stort spekter av byggverk, figurer og bakverk med hint av pepper. Her er mønster på fuglekasse, kirke og lavvo sirlig skåret ut i tynn pepperkakedeig. Hundehus og utedo, komplett med toseter og bilde av kong ­Harald til å klippe ut.

Dessuten ulike «pimpede» pepperkaker, varianter av et tradisjonelt tema: pepperkakebiscotti, pepperkakeburgere med brie eller blåmuggost i midten og sjokoladepepperkake, blant annet.

– Boken begynte med en tullehistorie vi skrev til et førjulsarrangement på Litteraturhuset for noen år siden. Bakeren i Lom møtte liksom julenissen. Det var nesten en type historie som Snekker Andersen, sier Schakenda om boken, som er laget sammen med John Rørdam og Kate Hagen.

«Hvis du ennå ikke har pepperkakebaking som førjuls­tradisjon, er det på tide å begynne», skriver de i boken. Det er noe med den lukten fra stekeovnen.

Boken inneholder flere oppskrifter på pepperkake­deig, noen som passer best til å spises, andre er mer ­egnet til byggeprosjekter.

– Det er ingen grunn til å lage deig eller kake selv hvis du skal spare tid og penger. Men hvis du lager deigen selv, kan du kontrollere at du har meierismør og ikke margarin. Du vet hva som er i deigen, sier han.

Pepperkaketips

Deigen liker seg i kjøleskap.

Bruk sparkel, linjal, malerkost og annet nyttig verktøy.

Ikke bruk for mye mel!

Stek store og små deler for seg, de små delene blir brent før de store.

175°c er den magiske temperaturen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Pepperkaker

  • 300 gsmør
  • 300 gsukker
  • 3 dlmørk sirup
  • 0.5 tsmalt nellik
  • 2 tskardemomme
  • 2 tsmalt ingefær
  • 1 tspepper
  • 2 tsmalt kanel
  • 2 egg
  • 4 tsnatron
  • 900 ghvetemel

Smelt smør, sirup og sukker på svak varme i en kjele. Ta kjelen av varmen og rør inn krydderet. La blandingen avkjøles og rør inn lettpiskede egg. Ha mel og natron i en bakebolle og rør inn blandingen fra kjelen til en fin og smidig deig. Hold igjen litt på melet, og juster med mel hvis deigen er for flytende. Pakk i plastfolie og legg deigen i kjøleskap noen timer.

Ta ut av kjøleskapet og del i passende stykker slik at den er lettere å kjevle ut. Bruk godt med mel på benken og kjevlen, eller forsøk å kjevle ut deigen direkte på bakepapir.

Når du har kjevlet ut deigen, stikk ut pepperkaker med pepperkakeformer. Stek på brett med bakepapir midt i ­ovnen på 175 grader i syv til ti minutter.