Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Fem av våre utvalgte whiskyer. Fra venstre: Ichiro's Malt, Murray McDavid, Highland Park, Linkwood, Glenfarclas.

Fem av våre utvalgte whiskyer. Fra venstre: Ichiro's Malt, Murray McDavid, Highland Park, Linkwood, Glenfarclas.

Eksklusive whiskydråper i Vinmonopolets spesialslipp

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

På fredag har Vinmonopolet for første gang et spesialslipp av whisky med over 1700 flasker fra Skottland og Japan. Og kvaliteten er høy.

Det er spennende whiskyer som lanseres fredag 15. desember. Best av dem er Hanyu Final Vintage 15YO, en svært etterspurt japansk whisky som det kun kommer 60 flasker av til Norge. Hanyu holdt til i byen med samme navn og ble grunnlagt i 1940-årene av Akuto-familien. Samme familie hadde drevet med destillering siden 1600-tallet og har blant annet produsert sake. Dessverre stengte destilleriet i 2000, men destillatøren Ichiro Akuto, forøvrig barnebarnet til grunnleggeren av Hanyu, tok vare på lageret av whisky som han etterhvert har solgt av for å kunne starte opp Chichibu i 2008.

Hanyu Final Vintage er, som navnet tilsier, en av de siste tapningene fra det gamle destilleriet og det er en svært aromatisk og kompleks whisky med den rene smaksprofilen som vi kjenner fra japansk whisky.

Andre godbiter

En annen whisky å merke seg er Highland Park Vintersolsnu. Dette er en tapning spesielt for Norge og hele fatet, 450 flasker, lanseres. Alkoholen er høy, 58,8 prosent, men den er kompleks og rik på smak med utpreget frukt og krydder.

Slippets eldste whisky, Select Grain Carsebridge 1970 47YO, lanseres det kun 21 flasker av. Det er sjeldent man kommer over en såpass gammel grain whisky og den er særdeles behagelig, rund og kompleks.

DN testet 16 typer: Slik smaker bourbon

Vinmonopolet ønsker med dette spesialslippet å gjøre de eksklusive whiskyene lettere tilgjengelig da flere av disse whiskyene ofte raskt blir kjøpt opp av samlere når de lanseres. Flaskene fordeles på de syv spesialpolene Aker Brygge, Valkendorfsgate, Hamar, Sandnes Sentrum, CC-Vest, Sandefjord og Valentinlyst, og noen få blir også tilgjengelig via nettbutikken.

Flere av whiskyene kommer i svært begrenset antall, så alle som ønsker seg eksklusive dråper til jul, bør være tidlig ute på fredag.(Vilkår)