Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Dere er her for å endre livet for ni milliarder

Tekst

Gunhild Stordalen åpnet EAT Forum.

– Jeg er her i dag mot mine legers råd fordi jeg tror dette er det viktigste temaet for planeten. Og dere er her for å hjelpe til med å endre livene til mer enn ni milliarder mennesker. Dere er de akademiske pionerene, sa Gunhild Stordalen da hun åpnet Eat Forum i Stockholm mandag morgen.

- Gjett hva den største morderen vil være for 31 prosent av verdens befolkning, sa Stordalen under åpningen.

- Ikke tobakk, ikke alkohol, men maten. Det er mat som er den ledende årsaken til vår globale helsekrise, det er mat som er hjertet i miljøkatastrofen, og ansvarlig for en tredjedel av alle drivhusgasser.

Hun peker på at Eat er det eneste globale forumet som forsøker å sette sammen «puslespillet»:

- Vi har noe for klima, verden må ta ansvar for miljø og helse og økonomi og migrasjon, men alt er hver for seg. Alle disse temaene er drevet av spisevanene våre. Å ikke fikse matsystemet vårt er snarveien til katastrofe, sa Stordalen.

- Eller for å være mer positive, å endre hva som er på verdens tallerkener og hvordan det kom dit, vil håndtere alle verdens problemer i dag.

Se hele talen øverst i saken.

Ny behandling

Gunhild Stordalen deltar på Eat Stockholm Food Forum i dagene før hun før hun reiser til Nederland for ny cellegiftbehandling mot den dødelige sykdommen systemisk sklerose. Det har vært stor spenning knyttet til hvorvidt legen og aktivisten ville være frisk nok til å delta på årets forum, det tredje i rekken fordi hun fgikk tilbakefall i sykdommen.

I helgen snakket hun med svensk radio om tilbakefallet og engasjementet for EAT.

– Det var litt som at huset hadde brent ned til grunnmuren. Jeg hadde brukt åtte måneder på å pusse det opp. Så var det som om noen kastet en molotovcocktail inn vinduet, sa hun.

Hun uttalte samtidig at sykdommen nesten bare har styrket engasjementet hennes.

– Når du har en best-før-dato å forholde deg til, blir du bedre til å prioritere. Jeg vil bruke tiden min til å endre verdens matsystem, sier Stordalen.

Fakta: Fakta om EAT og EAT-forum:

* EAT er startet av Stordalen Foundation, Gunhild og Petter A. Stordalens stiftelse for bærekraftig utvikling.

* Jobber for å få politikere, næringsliv og akademia til å samarbeide for en sunnere og mer bærekraftig matindustri.

* Har som mål å enes om bærekraftige løsninger basert på forskning, kommersiell lønnsomhet og politisk vilje.

* Arrangerer årlig konferansen Stockholm Food Forum som samler internasjonale ledere innen politikk, næringsliv og akademia for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.

Da hun åpnet forumet fortsatt svekket etter behandling ifjor, var tårene ikke langt unna hverken for publikum eller aktivisten selv.

EAT bringer sammen 500 ledende akademikere, politikere og næringslivstopper for å løse utfordringer knyttet til global ernæring og miljø. Blant årets deltakere er både den norske og den svenske kronprinsessen, kokkesuperstjerne Jamie Oliver og ledere både i FN og EU.

Årets forum fokuserer på forbruk, produksjon, teknologi, innovasjon, internasjonale avtaler og byer.

Se hele talen øverst i saken.

På spørsmål om hva som konkret har kommet ut av fjorårets konferanse og gruppearbeider, svarte Stordalen:

- Ut av fjoråret kom en rekke av samarbeidsprosjekter og ideer fra folk som deltok på forumet, vi forventer jo at folk skal brette opp ermene og delta og bidra,, sa hun til Smak.no.

Johan Rockström, den svenske klimaforskeren som samarbeider med Stordalen om EAT, supplerte med at et av EATS store, konkrete prosjekter er rapporten om verdens matforsyning som vil bli publisert i samarbeid med det medisinske tidsskriftet The Lancet neste år.

- Eat har muliggjort publisering av en rapport for bærekraftig og sunn mat, et motstykke til FNs vitenskapelige klimapanel, sa Rockström.

Eat vokser

Eat er Gunhild Stordalens hjertebarn og en plattform hun dannet for å få politikere, forskere, aktivister og næringslivsledere til sammen å finne strategier for å fremme folkehelse og bærekraftighet samtidig som man skaffer nok mat til en voksende global befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi vil ha et paradigmeskifte mot et helsefremmende og bærekraftig samfunn, hvor det sunneste og grønneste valget er det enkleste valget, sa Stordalen til Smak.no under konferansen ifjor.

Siden fjorårets forum har Stordalen opprettet en egen stiftelse for å finansiere EAT og fått den britiske stiftelsen The Wellcome Trust med på laget.

Hun har også trådt til side som direktør og ansatt en administrerende direktør og selv gått inn i rollen som president for organisasjonen.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

LES OGSÅ OM:

Kvitter seg med ansatte som stritter imot: Expert på snuoperasjoner

Lederintervjuet: Laget fjellvettregler for lederne

Arbeidstagere som jages av indre demoner (endelig mandag): Sykt hard jobbing

Oljefiasko truer norske barnehager: – Han er en ufyselig person

SE OGSÅ:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.