Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Åpner spisested på Astrup Fearnley Museet

Tekst
Even Ramsvik er Ylajalis kjøkkensjef. Foto:Thomas Haugersveen

Even Ramsvik er Ylajalis kjøkkensjef. Foto:Thomas Haugersveen

.. og skal jobbe videre med restaurantene Smalhans, Hitchhiker, Strand Restaurant og bakeriet Handwerk. Even Ramsvik slår seg sammen stjernekokkene Tom Victor Gausdal, Stian Floer og Anders Braathen og har store planer.

-  Jeg har gått videre nå, sier Even Ramsvik (32).

Like før jul laget han det siste måltidet på Ylajali, topprestauranten ved St. Olavs plass, som fikk en stjerne i Michelinguiden. Han kaster seg ikke umiddelbart over etableringen av et nytt sentrumssted med stjerneambisjoner. I stedet vil han koke i hop nye prosjekter med kameratene Tom Victor Gausdal, Stian Floer og Anders Braathen, og videreutvikle stedene de allerede driver: Smalhans, Hitchhiker, Strand Restaurant og bakeriet Handwerk. Sammen har de startet firmaet Lava, som skal eie og drive spisestedene.

- Vi starter dette prosjektet sammen og tror på dette samarbeidet fordi vi utfyller hverandre godt og deler de samme visjonene, sier Ramsvik.

Sentralen

Første store prosjekt blir Sentralen, det storslåtte kulturhuset i de gamle lokalene til Christiania Sparebank, som åpner 1. mars. Lava skal stå for driften av spisestedene og barene. Sunnmøringen Mads André Hansen skal være kjøkkensjef.

- Målet er å være nyskapende og bidra med flere spennende konsepter, alt fra enkle spisesteder til mat-destinasjoner, møteplasser og arbeidsplasser. Derfor har vi skapt dette teamet, som har en felles visjon om bærekraft og kvalitet; i stedene våre, produktet vårt, råvarene vi velger og lokalene vi ønsker å utvikle, sier Ramsvik.

De fire kokkene i Lava er opptatt av å tilrettelegge for å løfte opp unge fagfolk og øke rekrutteringen til faget.

- Vi har til nå 18 lærlinger i systemet, sier Ramsvik. 

På planen står også videreutvikling av surdeigsbakeriet Handwerk. I løpet av året åpner en filial i Botanisk Hage på Tøyen og en «pop-up» på Sagene. På sikt kommer også et spisested i Astrup Fearnley Museet, i samarbeid med kaffe- og coctailbaren Fuglen.

Ramsvik har fortsatt en drøm om å etablere et sted utenfor Oslo sentrum, litt på landet, med "fine dining" i naturnære omgivelser.

- Jeg har klart å bli litt mer tålmodig. Om det blir realisert eller ei vet jeg ikke. Det får ta den tiden det tar. Det mest interessante nå er det kollektivet vi prøver å dra igang, sier han.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.